stratejinin temel taşları | " /> stratejinin temel taşları | "/>

En Sıcak Konular

Dört maddede o stratejinin temel taşları

16 Eylül 2008 16:47 tsi
Dört maddede o stratejinin temel taşları Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un karargahta gazeteciler ile yaptığı geniş katılımlı toplantıdan çıkan net sonuç şu: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İyibilgi Başbuğ’un satır arası mesajlarını dört maddede açıklıyor…

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un davetiyle gerçekleşen ve kimi gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile Ankara temsilcilerinin hazır bulunduğu geniş katılımlı iletişim toplantısı aslına TSK’nın bundan sonra nasıl bir yöntem izleyeceği, dilini nasıl kuracağı, Türkiye’ye dair neler söyleyeceği ile ilgili önemli ipuçları içeriyor. Sizler için Başbuğ’un verdiği mesajları ve aslında ne anlama geldiğini dört ana başlıkta topladık:

1. Kurumlar arası tam mutabakat

Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un mesajlarından ortaya çıkan en önemli sonuç belki de şu: TSK ile hükümet arasında yani kurumlar arasında Türkiye’yi ilgilendiren konularda artık tam bir uyum söz konusu… Bu Türkiye siyasetinin normalleştiği, TSK’nın demokrasilerde beklenen yerine çekildiği anlamına gelirken, ortaya konan birlik görüntüsü Ankara’nın özellikle dışpolitikada elini güçlendiriyor.

Kurumlar arası mutabakatı Başbuğ’un şu açıklamalarından anlıyoruz:

1. “Tezkereye hükümetin sıcak bakmadığı”na ilişkin bir soruya Başbuğ “rahatsızlık yok, bilakis paralellik var. Hükümetin bir endişesi yok” diye yanıt veriyor. 
2. Başbuğ medyada çıkan haberler ilgili “Kimse TSK’yı siyasete alet etmesin ve kimse TSK üzerinden siyaset yapmasın. Ayrıca şehitler üzerinden de siyaset yapılmasın” diyor.
3. Başbuğ yaptığı şu önemli açıklamayla TSK’nın Türk siyaseti ile ilgili konularda kamuoyu önde konuşmayacağını, açıklamalarının askeri konulara yönelik olacağını belirtiyor: Bildiri sayısını azaltacağız. Askeri konularla bunların sınırlı olmasını sağlayacağız.
4. Başbuğ ortaya koyduğu bu prensibi yine kendisi uyguluyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan ziyareti ile ilgili olarak “Cumhurbaşkanımızın kararı, değerlendirmek bana düşmez” diyor ve hükümetin Kafkaslar İstikrar paktı ile ilgili adımlarına destek çıkıyor.

2. Medyaya ‘dikkat edin’ mesajı

Başbuğ’un gazeteciler kanalıyla tüm basına verdiği önemli bir mesaj vardı. Başbuğ gazetecilere ‘TSK’yı siyasi tartışmaların içine çekmeyin’ mesajı veriyor. Bunun için Kandıra ziyaretini örnek olarak gösteriyor. ‘Kandıra ziyaretinde çok dikkatli davrandık’ diyen Başbuğ basının konuyu çarpıttığı düşüncesinde.

3. Laiklik ve demokrasi vurgusu

Genelkurmay Başkanı karargahtaki toplantıda gazetecilere önemli bir mesaj daha veriyor. TSK’nın laiklikle ilgili konularda hassasiyeti azalıyor mu şeklindeki eleştirilere yanıt veren Başbuğ görüşlerinde bir değişme olmadığını, ancak kendi sözlerinin sadece laiklikle ilgili kısımlarının alınmaması gerektiğini şöyle özetliyor: Ben konuşmamda sadece laiklik demedim. Demokrasi, hukuk devleti ve sosyal devlete de vurgu yaptım. Bu vurgu Başbuğ’un komutanlığında TSK’nın iç gerilim yaratan tartışmalardan uzak duracağı, AB sürecinde Türkiye’deki reformları kurum olarak destekleyecekleri anlamına geliyor.

4. Başbuğ’la şeffaf dönem

Başbuğ’un açıklamalarından çıkan diğer önemli sonuç da şu: TSK toplumla iletişimde yaşadığı zafiyetin olumsuz sonuçlarını çok iyi kavramış ve buna göre yeni bir düzenlemeye gidiyor. Bundan sonra gazeteciler TSK’dan sürekli bilgi alabilecek. Örneğin her Cuma savunma muhabirlerine bilgilendirme toplantıları yapılacak. İletişim başkanlığı çerçevesinde 24 saat çalışma yapılacak. Gazeteciler sorularını bu daireye yöneltecek ve 24 saat bu sorulara yanıt verilecek. TSK böylece hem kurumla ilgili doğru yanlış haberlerin basında dolaşmasını engellemiş olacak, hem de bilgi akışını kontrol etmiş olacak. Dağlıca saldırısı sırasında yaşanan iletişimsizliğin bir daha yaşanmaması sağlanacak. Ayrıca bu şekilde hareket edilerek TSK adınaymış gibi açıklama yapan birçok ismin aslında TSK’nın görüşlerini yansıtmadığı ortaya çıkacak. TSK bilgi akışını tek elde toplayarak kurum üzerinden siyaset yapılması çabalarına da set çekecek.

iyibilgi.com



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs