sıcak denizlere geri dönüyor | " /> sıcak denizlere geri dönüyor | "/>

En Sıcak Konular

Rusya sıcak denizlere geri dönüyor

16 Eylül 2008 16:18 tsi
Rusya sıcak denizlere  geri dönüyor Gürcistan ile Rusya arasındaki çatışmanın sonuçları, Türkiye açısından Kafkaslar ve enerji yollarını etkilemekle kalmadı; Karadeniz, Boğazlar ve Doğu Akdeniz’in güvenliğini etkileyen zincirleme reaksiyonu da harekete geçirdi. Bakın böylece Rusya, '

Tiflis yönetimi ile hesaplaşan Rusya şimdi Karadeniz’de 1991’den bu yana aleyhine işleyen güç dengesini değiştirmenin ve Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi Suriye aracılığıyla postallarını Doğu Akdeniz sularında soğutmanın hesabını yapıyor.

Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan bu haber Rusya’nın Suriye’nin Tartus ve Lazkiye limanlarında üslere sahip olmak için hayli yol aldığını gösteriyor

Rusya’nın Karadeniz Donanması’ndan bir yetkili, Ukrayna’daki Sivastopol Üssü’nün kaybedilmesine karşılık olarak Rusya’nın Akdeniz’deki varlığını artırabileceğini söyledi.
 
Tuğamiral Andrei Baranov ayrıntı vermemekle beraber bu girişimi şu sözlerle açıkladı: “Şüphesiz Karadeniz Filosu’nun Kırım’dan çekilmesi Rusya’nın güneydeki güvenliğini olumsuz etkileyecek. Akdeniz’de yeni üslere sahip olmak bu durumu telafi edebilir”.

Mevcut kiralama anlaşması 2017’de sona erdiğinde Rusya’nın Sivastopol’daki limanı terk etmesi gerekiyor. Sivastopol Deniz Üssü geçmiş yıllarda Rusya ve Ukrayna arasında sürekli bir ihtilaf konusu oldu. Özellikle Ukrayna’nın Batı yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yushchenko’nun ülkesini NATO ve AB üyesi yapmak için çaba harcadığı dönemlerde.

Rusya Karadeniz Filosu’na yönelik dostane olmayan politikaları nedeniyle Kiev’i sürekli suçladı.

Yushchenko Rus Donanması’nın üssü erken terk etmesini istedi, üste kalış için gereken şartları zorlaştırdı, kira bedelini yükseltmeyi talep etti. Bu talepler, eski koalisyon ortağı Başbakan Yulia Tymoshenko tarafından desteklenmedi.

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim, Karadeniz Donanması’ndan bazı savaş gemilerinin, geçen ay Güney Osetya sorunu nedeniyle başlayan çatışmalarda, Gürcistan kıyılarına gönderilmesiyle daha da tırmandı.

Kırım’daki deniz üssünde halen 50 savaş gemisi ve devriye botu, 80 savaş uçağı ile üssü korumak için kara birlikleri bulunuyor.

Suriye’deki Sovyet döneminden kalma tesisin bulunduğu yer Tartus, Rusya’nın Akdeniz’deki tek atlama taşı.

Rus medyasında yer alan haberler Tartus’taki tesisin bir deniz üssüne dönüştürülebileceği yönünde. 10 Rus savaş gemisinin ve yüzer dalgakıranın Tartus’a gönderildiği bildiriliyor. Rusya buradaki rıhtımı genişlettiği gibi yakındaki Lazkiye limanına da yeni bir rıhtım inşa ediyor. Ancak bu çalışmalar yetkililer tarafından doğrulanmış değil.

Tuğamiral Baranov Karadeniz’de Rus filosu ile NATO’nun işbirliğine devam edeceğini de belirtiyor. “Geçen ayki gelişmeler yüzünden NATO ile ilişkilerimiz niçin bitmesi gerektiğini anlamıyor” diyor Baranov.

"Rusya-NATO işbirliği dondurulmuş vaziyette"

Batı, Rusya’yı karşı saldırısında orantısız güç kullandığı ve özerk bölgeler Güney Osetya ve Abhazya’yı bağımsız devletler olarak tanıdığı için kınadı. Bu gelişmelerden bu yana Rusya ve NATO işbirliği dondurulmuş vaziyette.

Rusya, Batı’yı Tiflis’i saldırganlığa teşvik etmekle, Karadeniz’de güç dengesini değiştirmekle ve Gürcistan’ı yeniden silahlandırmakla suçluyor.

Rus Tuğamiral Karadeniz filosunu daha da güçlendirmekten söz ediyor : “Gürcistan’ı barışa zorlamak için deniz kuvvetlerini kullanmanın önemine yönelik önemli derstler aldık”.

Baranov bir helikopter gemisi ve mayın tarama gemisinin de Karadeniz Filosu’na katıldığını ayrıca yeni torbido botlarının ve hava savunma sistemlerinin denenmesine yönelik çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

cnnturk



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs