En Sıcak Konular

Dolar son 4.5 ayın rekorunu kırdı

16 Eylül 2008 16:00 tsi
Piyasalar ABD'den gelen şok dalgasını atlatamadı. Avrupa piyasaları da çöktü. Dolar son 4.5 ayın rekorunu kırdı.

Küresel hisse senedi piyasalarında finansal sistemle ilgili kaygılar sürüyor. Yurtdışı borsalarda satış baskısı devam ederken, İMKB’de kayıp yüzde 2’yi aştı. Dolar 1,2840 YTL’ye çıkarak 4.5 ayın en yükseğine tırmandı.

ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın iflası ve sigorta şirketi AIG’nin Fed’den acil fonlama istemiyle artan global kaygıların dolara talebi arttırmasıyla dolar, YTL karşısında 4.5 ayın yeni rekorunu kırdı. Avrupa borsalarında yüzde 2’ye yakın kayıplar görülürken, İMKB bugün de düşüşünü sürdürüyor.

Doların dün başlayan yükselişi bugun de sürdü ve 1,28 YTL seviyesini aştı. Bankalararası piyasada dolar 1,2840 YTL’ye kadar yükseldi. Böylece dolar 30 Nisan’dan bu yana en yüksek düzeye çıktı.

İMKB’DE YÜZDE 1.6’LIK DÜŞÜŞ
Yurtdışı piyasaları saran ‘Lehman depremi’nin etkisiyle dün yüzde 5.3 düşüş yaşanan İMKB’de kayıplar bugün de sürüyor. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 564 puanlık düşüşle 34 bin 517 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 1.6 olarak gerçekleşti.

BANKALARDAN 2 MİLYAR YTL’LİK ALIM
14 Nisan 2010 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi en yüksek yüzde 19.54’ü gördü. Gösterge kağıtta faiz dün spotta yüzde 19.26 seviyesinden kapanırken bir önceki güne göre gösterge tahvilde faiz 45 baz puan yükselmişti.

Bankacılar, tahvil/bono piyasasında global kaygılar nedeniyle artan yabancı ağırlıklı satışların yerel bankaların son birkaç günde gerçekleştirdiği 2 milyar YTL’ye ulaşan alımlarla dengelendiğini söylediler.

Piyasada yoğun alım yapan bankalardan birinin tahvil/bono işlemcisi, “Tahvil/bono piyasasında alım tarafında yerli bankalar var. Faizlerin bir miktar daha yükselmesini beklememize rağmen portföy oluşturmak için bu seviyelerin uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu düşüncemizden dolayı da banka olarak alımlar yapıyoruz. Biz olmasak faizler daha yukarı çıkardı” dedi.

11 EYLÜL SONRASI EN KÖTÜ GÜN
ABD borsaları Lehman Brothers’ın iflasını istemesi ve sigortacı AIG’nin ayakta kalmaya çalışmasının ardından ABD finans sisteminin istikrarı hakkında artan korkularla 11 Eylül sonrasındaki açılıştan beri en kötü gününü yaşadı. Dow Jones dün yüzde 4.42 değer kaybetti. ABD borsalarındaki sert kayıplar sonrasnıda Tokyo Borsası da yaklaşık yüzde 5 düşüşle günü tamamladı.

Avrupa borsalarında ise yüzde 2’ye yakın kayıplar görülüyor. Moskova, Prag ve Budapeşte borsalarının yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde düşüşler yüzde 7’nin üzerinde.

LONDRA’DA BANKALARARASI BORÇLANMALAR DURDU
Bu arada Londra’da bankalararası para piyasasında güven eksikliği nedeniyle borçlanmaların durdu. Londra’da gecelik dolar faizlerinin, Fed’in hedeflediği yüzde 2’nin 5 kat üzerine çıktığı ve bu yüzden, bankalararası borçlanmanın tamamen donduğu bildirildi. Reuters’ın işlemcilere dayandırdığı bu gelişme, Lehman Brothers’ın çöküşüyle krizin daha da derinleştiğine işaret ediyor.

İngiltere Merkez Bankası da, kısa vadede para piyasalarında oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda iki günlük repo işlemlerinde piyasaya 20 milyar sterlin (35.21 milyar dolar) verdi. İngiltere Merkez Bankası diğer merkez bankalarıyla beraber piyasaları yakında izlediğini açıkladı.

PİYASALAR NASIL RAHATLAR?
Toronto Dominion Bank’tan Süha Yaygın, CNBC-e’ye yaptığı değerlendirmede piyasaların rahatlaması için gereken koşulları şöyle sıraladı: “Piyasaların rahatlaması için Fed’in faiz indirmesi gerekir. Ancak 25 baz puanlık indirim yeterli olmaz. Piyasa tamamen krizin içinde, likidite yok. Mutlaka faizin indirilmesi lazım. Lehman’ın batışından sonra geride kalan oyuncular için ciddi kriz ortamı söz konusu. İkinci olarak piyasaya kesinlikle likidite sağlanmalı. Bunun yanında piyasanın rahatlaması için Washington Mutual ve AIG’nin de ne olacağının netleşmesi lazım.”

 



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs