En Sıcak Konular

Romanya ve Moldova birleşecek mi?

16 Eylül 2008 14:50 tsi
Romanya ve Moldova birleşecek mi? Moldova'da muhalefetteki Liberal Partisi Başkanı Vitaliya Pavluchenko, Moldova ve Romanya'nın birleşmesini isteyen taraflarda aşırı artış olduğunu söyledi.

Her geçen gün iki ülkenin birleşmesini isteyen halkın ve politikacıların sayısının arttığını iddia eden Pavluchenko bu durumun düşündürücü olduğunu açıkladı. Pavluchenko, Moldova'nın Rus etkisi altından kurtulması gerektiğini belirtti. Liberal Parti lideri Moldova'nın Romen modelini takip etmesi gerektiğini ve Avrupa reformlarını gerçekleşmesinin tek yolunun da iki ülkenin birleşmesinden geçtiğini söyledi. Muhalefet lideri, hükümet içinde de iki ülkenin birleşmesini isteyen diplomatların olduğu ama kendilerini sakladıkları ifade edildi.
Polonya'da yapılan "Eski Sovyet alanında değişmeler ve Rusya'nın rolü" adlı konferansta bu görüşlerini dile getiren muhalif lider kendisinin milletvekili olduğunu ve konuştuğu verilerin ciddi araştırmalardan geçtiğini açıkladı.

Pavluchenko Moldova ve Romanya'ya Avrupa yönetimlerinin desteğinin gerektiğini iki ülkenin birleşmesi halinde Avrupa Birliği'nin de bu konu hakkında ciddi incelemeler yapması gerektiğini de bildirdi. Muhalefet lideri, Transdinyester sorunu ile alakalı olarak Kişinev ve Moskova'nın Transdinyester'e Moldova'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü bozmadan federasyon verilerek çözüme kavuşturabileceğini ifade etti.

Vitaliya Pavluchenko konuşmasının sonunda Romanya hükümetine gönderme yaparak Moldova vatandaşlarının Romen vatandaşlığına geçmesi için prosedürün basitleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

cihan
 



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,810 µs