En Sıcak Konular

Bakan aylar öncesinden uyarmıştı

16 Eylül 2008 13:50 tsi
ABD’de Lehman Brothers’ın iflası ile başlayan ve tüm dünya piyasalarını sarsan kriz Bakan Şimşek için sürpriz olmadı. Çünkü aylar öncesinden uyarmıştı.

Piyasalar büyük bir depremin şokundan henüz kurtulmuş değil. Amerika’nın en büyük yatırım bankalarından olan Lehman Brothers’ın iflasını ilan etmesi tüm dünya borsalarında derin bir darbeye neden oldu.

Avrupa borsaları dün kararın açıklanmasının ardından adeta çöktü ve yüzde 5 değer kaybetti. ABD piyasalarında ise durum faklı değildi. Dünyanın en büyük şirketlerinin işlem gördüğü Dow Jones endeksi dün son 7 yılın en kötü gününü yaşadı ve yüzde 4.4 düştü. 11 Eylül’den bugüne Dow Jones ilk defa bu kadar büyük düşüş yaşadı. Diğer borsalardan Wall Street'de Standard & Poor's 500 yüzde 4.5, Nasdaq ise yüzde 3.6 düştü.  Bunun yanı sıra Asya borsalarında da yüzde 6 civarlarında düşüş gözlendi.

Türkiye’de de durum hiç farklı değildi. Bir önceki günde yükseliş sinyalleri veren dolar; sabah saatlerinde 1,27’nin üzerine çıktı. 1,2750 ile son 4,5 ayın zirvesine çıktı. Paritede ise yüzde 0,2’lik bir düşüş yaşandı. Bir önceki haftayı yüzde 18,8 civarlarında tamamlayan faiz güne yüzde 19,45’ten başladı.

Dün Lehman Brothers’ın iflas haberine sert tepki gösteren İMKB yüzde 5,27 kayıpla günü 35,081’den tamamlamıştı. 34,372’leri gören endeks 34,500’de yatay seyir izliyor. Endeks 34 bin seviyesini en son  Temmuz ayında görmüştü. Serbest piyasada dolar ,2780 seviyelerinde, avro da 1,8180 seviyelerinden seyrediyor.

Bakan, krizi aylar öncesinden bildirmişti

Ekonomi’den sorumlu Devlet  Bakanı Mehmet Şimşek bu krizin sinyalini aylar öncesinden vermişti.

Yerel idareciler ve çeşitli meslek örgütü temsilcilerinin davetlisi olarak Denizli’ye gelen Bakan Şimşek bölgenin ekonomisi hakkında basına kapalı yapılan toplantının ardından ''Türkiye: Yeni Program'' adlı bir sunum yapmıştı.

Konuşmasının bir bölümünde özellikle işadamlarına seslenen Bakan Şimşek dünya krizine değinmişti.

Dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtmiş ve işadamlarını uyarmıştı. Şimşek, "Küresel ekonomi çok zor bir dönemden geçiyor. Ben size bütün samimiyetimle söyleyeyim şartlar zorlaşabilir bu noktadan sonra. Bunun yansımaları giderek dalga dalga geliyor. Biz, Türkiye'nin bundan en az etkilenmesi için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde açıklama yapmıştı.
Enerji, gıda ve kredi krizi yaşayan dünya piyasalarının tehlike sinyali verdiğini ifade eden Şimşek’in işadamlarına küresel ekonominin çok zor bir dönemden geçtiğini şu sözlerle anlatmıştı:

"Ben size bütün samimiyetimle söyleyeyim, şartlar zorlaşabilir bu noktadan sonra. Çünkü dünya büyük bir krizle karşı karşıya bir yandan enerji fiyatlarının ayyuka çıkması, bir taraftan gıda krizi var. Bir yandan kredi krizi var. Bütün bunları topladığınız zaman dünya ekonomisi yavaşlıyor. Bakın 2. çeyrekte Avrupa küçülüyor. Amerika da küçülecektir. İthalat azaldığı, ihracat arttığı için yüzde 1.9 büyüdü. Bu büyümenin 2.4 puanı net ihracattan geldi. İhracat etkisi olmasaydı Amerika küçülmüştü. Zaten Amerika 4. çeyrekte eksiydi.

Dünyada hakikaten bir yavaşlama var. Önemli bir kredi krizi var. Bunun yansımaları giderek dalga dalga geliyor. Biz, Türkiye'nin bundan en az etkilenmesi için elimizden geleni yapıyoruz."

haber 7



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,037 µs