'demir lady'ler | " /> 'demir lady'ler | "/>

En Sıcak Konular

Dünyanın konuştuğu 'demir lady'ler

16 Eylül 2008 13:43 tsi
Dünyanın konuştuğu 'demir lady'ler ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin, İsrail'de ise Başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan kadın bakan Tzipi Livni rüzgârları esiyor. Jerusalem Post: Palin-Livni etkisi dünyayı sarsacak.....

İsrail ve ABD ... Dünya siyasetinin bu iki müttefiğinin politika arenasında 'Demir Lady'ler rüzgârı esiyor. Biri kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimleri öncesi Cumhuriyetçiler'in başkan yardımcısı adayı olan Sarah Palin.. Diğeri yarın parti kongresinde Ehud Olmert'in yerine İsrail'in ilk kadın başbakanı seçilmesi muhtemel olan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni... Taviz vermeyen sert söylemleri, gözünü kırpmadan ülkesini savaşa götürebilecek kadar savaşçı ruhlu yanları ile dünya bu iki kadın politikacının ülkeleri ve dünya siyaseti adına neler yapabileceğini konuşuyor. İşte iki kadın siyasetçinin öne çıkan özellikleri.

Tzipi Livni
İsrail'de yarın yapılacak seçimlerde Başbakan Ehud Olmert'in koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılan Tzipi Livni'nin asıl adı Tzipora Malka Livni. 8 Temmuz 1958'de Tel Aviv'de, mücadeleci bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Polonyalı babası Eitan Livni, 'Büyük İsrail' için gerilla eylemleri yapan Etzel örgütünün lideri, annesi Sarah Rosenberg ise bu yeraltı örgütünün bir savaşçısıydı. Çocukluğu Ürdün Irmağı'nın iki yanında uzanan "Büyük İsrail" hayaliyle geçti. 22 yaşında teğmenlik yaptığı orduyu bırakarak 1980'lerin başında Mossad'a geçti. Ajan Livni'nin amacı İsrail'i iki devlete ayırmak isteyenleri durdurmaktı. 15 yaşındayken 1973 Savaşı'ndan sonra İsrail'in Mısır ve Suriye ile arasını yapmaya çalışan Henry Kissinger'ı protesto etti.

SERT, AÇIKSÖZLÜ VE ISRARCI
* 1983'te üniversiteyi bitirdikten sonra 10 yıl avukatlık yaptı. 1999'da siyasete atıldıktan sonra şahinliği bıraktı. Batı Şeria ve Gazze'den çekilmeyi savunmaya başladı.
* 2001'de Bölgesel İşbirliği Bakanlığı'na atandı. Ardından sırasıyla tarım, göç, konut ve adalet bakanlıklarında bulundu.
* 2005'te Likud'dan yeni kurulan Kadima partisine geçti. 28 Mart 2006 seçimlerinden sonra Dışişleri Bakanı oldu.
* Sert ve açık sözlü.
* "İsrail'in kadın yüzü" Livni'ye dostları, "Mrs Clean/ Bayan Temiz", rakipleriyse Drakula'nın kızkardeşi "Drakuletta", eleştirenlerse "O kadın" diye hitap ediyor.
* Lübnan savaşından beri Olmert'i eleştiriyor.
* 2008'de Forbes tarafından dünyanın en etkili yüz kişisinden biri seçildi. t 2007'de el Fetih'ten iki Filistinli liderle gizlice görüştü.
* Livni, şu an "raf anlaşması"yla uğraşıyor. Hamas ateşkes ilan edene kadar bekletilecek.
* Bir vejetaryen olan Livni, evli ve iki çocuğu var. İbranice dışında İngilizce ve Fransızca biliyor.

Sarah Palin
ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı olan Sarah Palin (44) rüzgârı tüm şiddetiyle esmeye devam ediyor. Dünya, sekiz yaşında silah kullanmayı öğrenen, dindar, Irak savaşı savunucusu, son Gürcistan krizinde, "Gerekirse Rusya'yla savaşabiliriz" diyen Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı Palin'in Beyaz Saray'da izleyeceği politikayı şimdiden merak ediyor. 'Yıldız Savaşları'nı başlatan ve Sovyetler'i 'Şer İmparatorluğu' ilan eden eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın oğlu Palin'i, "Babamın elbise giymiş hali", basın da "Bush'un kadın hali" diye tanımlıyor

İNATÇI, DİSİPLİNLİ VE ÇALIŞKAN
* 44 yaşındaki Alaska Valisi Sarah Palin, 8 yaşında silah tutmayı, 2 yıl sonra da avlanmayı öğrendi. 18 yaşına kadar spor hocası babasının aile şirketi olan et mezbaasında çalıştı.
* Idaho Üniversitesi İletişim Bilimleri'nden mezun.
* Dünya silahsızlanmayı konuşurken o "Herkes silahlanmalı" görüşünü savunuyor. İdam cezasını destekliyor.
* Eşcinsel evliliğe ve kürtaja karşı. Down sendromlu bir bebek dünyaya getirdi.
* İnatçı ve disiplinli
* Vücut dilini çok iyi kullanıyor. Lakapları "Saldırgan balık-Baracuda" ve "Pittbull."
* Katolik Palin Irak'ın işgalini Tanrı'nın isteğine bağladı.
* 'İslamcı terörist' nitelemesini sık sık yapıyor. tAlaska Ulusal Muhafız Gücü'nün komutanlığını yaptı.
* Balık ve kırmız et tutkunu.

Livni'nin ilk turda ipi göğüslemesi bekleniyor
Sarah Palin İsrail'de, hakkındaki yolsuzluklar nedeniyle hem başbakanlıktan hem de partisi Kadima'nın liderliğinden istifa eden Ehud Olmert'in halefini belirleyecek seçim yarın yapılıyor. Seçimin en güçlü adayı, anketlerde 15-20 puan gibi açık farkla önde giden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni. Livni (50), en yakın rakibi ise eski Savunma, şimdiki Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz (59). Yarın ilk turda adaylardan hiçbiri yüzde 40 oy alamazsa seçim bir hafta sonra yapılacak ikinci tura kalıyor. Seçimin ikinci tura kalması halinde, Livni'nin Mofaz ile arayı biraz daha açması bekleniyor.

 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs