En Sıcak Konular

Almanya’da ırkçılığa karşı gökkuşağı

16 Eylül 2008 13:00 tsi
19 Eylül’de Avrupa’daki tüm ırkçılar Köln Camisi yapımını engellemek için Köln’de buluşacak. Kilise temsilcileri, sol partiler ve STK’lar da ırkçıları engellemek için ayağa kalkacak. Karşı gösterinin en militan gruplarından biri ga

Almanya’nın Köln kentinde yapılması planlanan cami için yıllardır süren ‘savaş’, Köln Büyükşehir Belediyesi’nin onayıyla sonuçlandı. Ancak bu cami üzerinden, yabancı düşmanlığı, İslamofobi yaymaya çalışan ırkçı partilerin savaşı bitmedi. 19-20 Eylül’de Fransız Le Pen gibi Avrupa’daki tüm ırkçılar Köln’de camiyi engellemek için biraraya gelecek. Cami yapımını destekleyen, İslamofobi’ye, yabancı düşmanlığına karşı çıkanlar da, aynı tarihlerde ırkçıları engellemek için toplanacak. Almanya Sendikalar Birliği’nin çağrısı üzerine sol partilerin yanı sıra, tüm kiliselerin temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı karşı gösterinin en ateşli grubu ise gay ve lezbiyenler. 
Haberin devamı 

Köln Büyükşehir Belediye Meclisi’nde geçen ay sonunda yapılan oylama sonucu, 2005’ten bu yana süren tartışmaya resmi olarak nokta kondu. Sosyal demokratlar, yeşiller, liberaller ve sosyalistler caminin yapılması yönünde oy kullanırken, Alman Başbakanı Angela Merkel’ın Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) üyeleri karşı yönde oy verdi. Camiye büyük destek veren CDU’lu Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma ise partisinin görüşüne uymayıp “evet” oyu kullandı.

19-20 EYLÜL’DE KARŞI KARŞIYA GELECEKLER
Proje Ramazan ayı sonunda hayata geçecek, ancak ırkçıların bu cami üzerinden anti-İslamcı kampanyası sürüyor. Başını, yabancı düşmanı ve “anti-İslamcı” yerel politik platform Pro-Köln’ün çektiği ırkçılar, Fransız lider Le Pen başta olmak üzere Avrupa’daki tüm ırkçıların da katılımıyla 19-20 Eylül’de Köln’de bir kongre düzenleyecek. Kongrenin amacı Köln Camisi’ni engellemek. Sloganları “İslamlaştırmaya hayır!”.

CAMİ DÜŞMANLARINA KARŞI KİLİSELERLE EL ELE
Alman Sendikalar Birliği (DGB) de “Hoşgörüsüzlüğe sıfır tolerans” sloganıyla, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi’ye karşı bir gösteri çağrısı yaptı. Çağrı bildirisinde şöyle deniyor:

“Köln Avrupalı ırkçıların ziyaretine değer vermiyor. Irkçılara, neonazilere ve Yahudi soykırımı inkarcılarına karşı duruyoruz. Sadece burada yaşayan Müslümanlara yönelik olmayan, ırkçı, cadı avı ve fesatlarıyla kendilerini yerel ve Avrupa seçimlerine hazırlamaya çalışıyorlar. Köln kahverengi (nazi rengi) değil, rengarenktir ve böyle kalmalıdır. Tolerans, saygı, kültürler ve dinlerarası diyalog için sesimizi yükseltiyoruz”

Bu çağrı kısa sürede karşılık buldu. En önemli destek de kiliselerden geldi. Tüm kilise temsilcilerinin yanı sıra Almanya’daki demokrat ve sol partiler, sivil toplum kuruluşları 19-20 Eylül’de ırkçılara karşı gösteriye katılacağını bildirdi.

GAY-LEZBİYENLER DE CAMİ İÇİN BAYRAK AÇTI
Gösteriye en sıkı hazırlanan ve kampanyalar yürüten gruplardan dikkat çekici olanı gay-lezbiyen dernekleri. Almanya Gay-Lezbiyenler Federasyonu’nun (LSVD) çağrısıyla harekete geçen gay-lezbiyenler, İslamofobi ve yabancı düşmanlığının en ateşli militanları.

“İslam dininin homoseksüelliğe karşı olduğu, İran’da idam edildikleri ve hiçbir müslümanın buna karşı çıkmadığı” yönünde cılız itirazlar olsa da, gay-lezbiyenler İslamofobi’ye bayrak açtılar. LSVD internet sitesinden “Yabancı düşmanlığını ve İslamofobi’yi güçlendirmeye çalışan ırkçı faşistleri protesto” için çağrı yaptı. Çağrı bildirisinde “Nefret yayan konuşmalarla, faşist polemiklerle azınlıklarda korku yaratılmasına izin vermeyeceğiz” deniyor. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’ndeki lezbiyenlerin derneği “LAG-Lesben in NRW”, Köln’deki lezbiyen ve gaylerinin derneği “KLUST e.V.” de aynı çağrıyı yaptı.

Göstericiler, 19 Eylül sabahı Dom Katedrali önündeki Wallraff Alanı’nda toplanacaklar ve Anti-İslamcı Kongre’nin toplanacağı merkeze yürüyecekler. Anti-Faşist gruplar, ırkçıların bu merkeze gitmesini engellemek için barikatlar kuracak. Diğer tüm göstericiler de, merkezin etrafında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturacaklar.

ŞEHİTLİK CAMİSİ’NDE ‘HOMOFOBİ’YE KARŞI BULUŞMA
Gösteriye katılacak gruplardan Berlin-Brandenburg Lezbiyen ve Gay Derneği, Köln Camisi yapımını desteklemenin yanı sıra “Lezbiyen ve Gayler Camiye!” sloganıyla ilginç bir organizasyon daha düzenledi. Dernek tüm üyelerini, 3 Ekim 2008’de caminin “açık kapı günü”nde Berlin Şehitlik Camii’ne çağırdı.

Almanya’da her kurum ve kuruluş, yılın belli bir gününde “açık kapı günü” (Tag der Offener Tür) ilan ediyor. O gün ilgililer, gelen tüm ziyaretçilere orayı gezdiriyor, bilgi veriyor, soruları cevaplıyor.

3 Ekim Cuma günü de, Şehitlik Camii’nin günü (Tag der Offener Moschee). İslamofobi’ye karşı mücadele eden gay ve lezbiyenler de, o gün Diyanet İşleri Türk İslam Birliği temsilcileriyle “homofobi”ye karşı birlikte neler yapılabileceğini konuşmayı ve tartışmayı planlıyor.

 



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs