kırmızı alarm... | " /> kırmızı alarm... | "/>

En Sıcak Konular

Dünya piyasalarında kırmızı alarm...

16 Eylül 2008 11:35 tsi
Dünya piyasalarında kırmızı alarm... Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflasını istemesiyle başlayan kriz, tüm dünyayı sardı. Tüm borsa ve piyasalarda önemli çalkantılar yaşanıyor.

Asya ve Latin Amerika borsaları, Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflasını istemesi nedeniyle önemli düşüşler kaydetti.

Asya'daki menkul kıymetler borsalarındaki düşüşler, yüzde 4-6 aralığında gerçekleşti.

Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası, yaklaşık yüzde 6 oranında değer kaybetti.

Hindistan Bombay Menkul Kıymetler Borsasındaki değer kaybı yüzde 4'e yaklaşırken, Japon Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmek için piyasalara 24 milyar dolar para pompaladı.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, son üç yılın en düşük düzeyinden kapandı.

Japonya Merkez Bankası, piyasalara 24 milyar dolar enjekte etti.

Japonya'nın üçüncü bankası Sumitomo Mitsui Financial, Lehman Brothers nedeniyle, bu mali yılda 96 milyon dolar zarar yazacağını bildirdi.

Güney Kore Menkul Kıymetler borsası da, yüzde 6.1 oranında değer kaybıyla kapandı.

Çin Yatırım Fonu, Lehman Brothers'ın iflasının, Çin ekonomisine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Brezilya Menkul Kıymetler Borsası (Bovespa Endeksi) ortalama yüzde 7.59 oranında değer kaybederken, Arjantin Buenos Aires Menkul Kıymetler Borsası da, yüzde 5.19 oranında düşüşle kapandı.

DOLAR, PETROL, ALTIN DÜŞTÜ

Öte yandan altın ve ABD doları ile petrol fiyatları geriledi.

Altının onsu yüzde 1.5 oranında değer kaybederken, ABD Doları da, Japon Yeni karşısında yüzde 0.2 oranında değer kaybederek, 104.45 yen düzeyine geriledi.

Bu arada, ABD ham petrolünün, Ekim ayı varil teslim fiyatı 3.22 dolar düşüş göstererek, 92.49 dolara geriledi.
Brent türü Kuzey Denizi Ham Petrolünün varil fiyatı da, 3.52 dolarlık düşüşle 90.72 dolara indi.

ABD'DEN PİYASALARA 70 MİLYAR DOLAR

ABD Merkez Bankası, dün piyasalara toplam 70 milyar dolarlık para enjekte etti. Bu rakam, ikiz kulelere saldırıların ardından, 17 Eylül 2001 tarihinden buyana piyasalara bir günde verilen en büyük para miktarı olarak gösteriliyor.

Bu arada, dünyanın en büyük sigortacılık grubu olan Amerikan AIG şirketi de, Lehman Brothers krizinden etkilenmemek amacıyla, 40 milyar dolarlık bir acil fon yardımı talebinde bulundu.

TÜRKİYE'DE PİYASALARDA DURUM...

DOLAR: Sabah saatlerinde 1.27'nin üzerine çıktı. Dolar 1.2750 YTL ile son 4.5 ayın zirvesine oturdu

BORSA: Dünkü sert düşüşün ardından güne yine kayıpla başladı. İlk 15 dakikanın ardından yüzde 1.5 kayıpla 34 bin 500 sınırına geriledi.

EURO/DOLAR: Parite sakin görünüyor. Euro/dolar paritesi düne göere yüzde 0.2 düşüşle 1.4235 seviyesinde ulnuyor.
FAİZ: Geçtiğimiz haftayı yüzde 18.8'lerden tamamlayan faiz dün itibariyle yeniden yüzde 19'un üzerine çıktı. Faiz bugüne ise yüzde 19.45 seviyesinden başladı.
Lehman'a sürpriz talip
Wall Street'de tarihi düşüş

DOLAR 1.27'NİN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Dolar bankalararası piyasadaki ilk işlemlerde 1.27 YTL'nin üzerine çıkarken, son 4.5 ayın zirvesine oturdu..Dolar dün çok hareketli bir günün ardından serbest piyasada 1.2600 YTL seviyesinden günü noktalamıştı.
Yurtdışındaki gelişmelerin içeride de etkisini gösterdiğini belirten uzmanlar, dolarda yukarı bir hareket görüldüğünü ifade ediyor. Uluslararası piyasalardaki karmaşanın devam etmesi halinde dolarda 1.30'un test edilebileceğini hatırlatan uzmanlara göre Türkiye'deki yüksek faiz doların hızlı bir şekilde değer kazanmasını engelleyecek.

YERLİ YATIRIMCI SATIŞA GEÇEBİLİR

Fortisbank Ekonomisti Erkin Işık, dolarda yaşanan hareketle ilgili şunları söyledi:
"ABD Merkez Bankası'ndan (FED) olumsuz bir görünüm çıkarsa kurlarda yükseliş devam eder. ancak önceki dönemlerde böyle sert çıkışlarda yerli yatırımcıların satışa geçtiğini gördük. Bunun da yeni likidite getirerek yükselişlerin hızını kestiğini izledik. Yine böyle bir hareket görülebilir. Yerli tarafından satış gelirse yükselişin hızı kesilir. Ama yurtdışındaki olumsuzluklar sürerse, duraklama geçici olur, kurlar sonrasında yükselir.
Eğer yeni haberler yeni olumsuzluklar getirmezse dolarda yükseliş zayıflar."

BORSA GERİLİYOR

Borsa, dünkü sert düşüşün ardından bugüne de kayıplarla başladı. Endeks ilk 15 dakikanın ardından yüzde 1.5 kayıpla 34 bin 500 sınırına geriledi.

Satışların dünkü kadar sert olmadığına dikkat çeken uzmanlar, piyasada tepki hareketinin görülebileceğine dikkat çekiyor.

Ak Yatırım'ın İMKB ile ilgili raporunda, teknik görünümdeki zayıflamanın belirginleşerek devam ettiğine işaret edildi. Raporda, "Saatlik grafiklerin ardından teknik göstergeler günlük grafiklerde de aşırı satım bölgelerine gerilemiş durumda. Bu hareket olası bir tepkiye işaret ediyor olsa da bu tür hareketlerin yine zayıf kalması beklenebilir. 36.000 - 37.000 seviyesi altındaki seyrin devamı durumunda 32.500 desteği gündemde kalacaktır" denildi.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Deniz Can Yücel, piyasaların tamamen yurtdışına paralel gittiğini söyledi. Türkiye'den çok hızlı bir para çıkışı olacağını düşünmediğini belirten Yücel, "çünkü asıl problem ABD'deki bankacılık sektöründen kaynaklanıyor. Biz bunun ikincil etkilerini görüyoruz. Kurlarda biraz yükseliş olur ama söz konusu krizin en büyük etkisi faizlerin yüksek kalmasıdır" dedi.

timetürk



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs