ne kadar gerer? | " /> ne kadar gerer? | "/>

En Sıcak Konular

Bu kriz bizi ne kadar gerer?

16 Eylül 2008 11:25 tsi
Bu kriz bizi ne kadar gerer? ABD’de konut kredileri sıkıntısıyla başlayan ve bütün dünyayı etkisi altına alan finansal kriz derinleşiyor. Ve Türkiye’den bakınca akla ilk gelen soru şu oluyor: Bu kriz bizi ne kadar gerer? Etkilerinden nasıl uzak durmalı? Erdoğan Alkin iyib

Mortgage kriziyle başlayan ve 1,5 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan uluslararası finansal kriz, anlaşılan o ki dünyayı erken terk edeceğe benzemiyor. Lehman Brothers ve Merrill Lynch gibi dünya devi bankaların batması, endişeyi doruğa taşıdı. Bank of America’nın Lehman Brothers’ı satın alacağını açıklamasının ardından da bugün, Barclays Capital, Merrill Lynch’ talibim dedi. Aslında bu görüntü, bize her ne kadar 2001 krizini hatırlatsa da, boyutları kıyaslanamayacak düzeyde.

Peki, bu resimde Türkiye, ne kadar etkilenir? Ne kadar yara alır ya da ne yaparak en az yarayla kurtulur? Resmin bütününe baktığımızda, Türkiye sanki biraz dışarıda. Yani her ne kadar son yıllarda dışa açılmış olsa da, tam anlamıyla dünyaya entegre bir ekonomisi yok. Bu nedenle, Avrupa’ya kıyasla çok daha az etkilenebilir. Kaldı ki Türkiye’de bir mortgage krizi de yok. Mortgage’nin yasası var ama kendisi yok. Faizler düşene kadar da buna pek imkan yok zaten.

Bir diğer taraftan baktığımızda, finansal yapı da sağlam. 2001 krizinden sonra finans sektörü kendini inanılmaz bir hızla toparladı. O günlerle kıyaslamak bile mümkün değil. Bu kadar sağlam bir yapının da etkilenmesi biraz güç. Ama Türkiye için risk var mı derseniz, elbette var. İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Aklin, bu riski iyibilgi için anlatıyor….

İçeride uslu olalım

Hiçbir ülke bu krizden karlı çıkamaz. Çin ve Hindistan’da bile büyüme yavaşladı. Türkiye bankacılık sistemi, 2001’e göre sağlam. Beklenildiği kadar zarar görmeyebilir. Türkiye’nin, finansal açıdan sağlam olmasının yanında, bir avantajı daha var ki, dünya piyasalarına tam entegre olmamış olması. Dışa açıldık ama yeterince değil. Ayrıca bizde mortgage krizi de yok. Ama ABD için resesyon görünüyor.

Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatında yavaşlama olabilir. Çin ve Hindistan ekonomide daha agresif davranabilir. Türkiye, dış finansman bulmakta zorlanabilir. Bu nedenle ülke riskini artıracak şeylerden kaçınmak gerekir. İçeride uslu olalım, ekonomiye bakalım. Türkiye’de de büyüme hızı yavaşlıyor. Enflasyon değişmiyor. İşsizlikte düzelme yok. Cari açık aynı.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 1,292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs