En Sıcak Konular

Tüketici güveni arttı

16 Eylül 2008 10:57 tsi
Geçen yılın Ağustos ayından bu yana gerileyen ve bu yıl Temmuz ayında yüzde 2.66 artış gösteren Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında da artışını sürdürdü. Güven endeksi geçen ay yüzde 3.69 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, geçen yılın Ağustos ayında 98.25 düzeyinde bulunan izleyen dönemde yüzde 23.7 gerileyerek bu yıl Haziran ayında 75.01’e kadar inen Tüketici Güven Endeksi Temmuz ayında kaydettiği yüzde 2.66 artışla 77.01 değerine yükseldi. Endeks geçen ay ise yüzde 3.69’luk artışla 79.85’e çıktı.

Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum, 100 olması ise tüketici güveninde ne iyimser ne de kötümser durum olduğunu gösteriyor.

İYİMSER BEKLENTİLERDE ARTIŞ

Güven endeksindeki artış, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum ve gelecek dönem iş bulma olanaklarına dair değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandı.

Tüketici Güven Endeksinin bileşenlerine bakıldığında, genel ekonomik durum konusunda mevcut döneme ilişkin alt endeksin değerinin Ağustos ayında yüzde 10.86, gelecek ilişkin alt endeks değerinin de yüzde 9.83 arttığı gözlendi. Satın alma gücünde mevcut dönemde ilişkin değer yüzde 4.83, gelecek döneme ilişkin değer yüzde 4.33 arttı. İş bulma olanakları konusundaki endeksin değeri yüzde 3.69 artarken, dayanıklı tüketim malı alımı için mevcut dönemin uygunluğuna ilişkin endeks değeri de yüzde 2.02 azaldı. Ancak, gelecek dönemde dayanıklı tüketim malı satın alma olasılığına ilişkin endeksin değerinde ise yüzde 0.12 düşüş gözlendi. Gelecek dönemde otomobil satın alma ihtimali yüzde 2.93 artarken, konut satın alma ya da inşa ettirme olasılığına ilişkin değer de yüzde 14.25 artış gösterdi.

hurriyet



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs