En Sıcak Konular

Sözlü savunma bugün yapılacak

16 Eylül 2008 10:31 tsi
DTP bugün Anayasa Mahkemesinde yapacağı savunmayla son sözünü söyleyecek. Partinin savunmasını yapacak olan Ahmet Türk, Genelkurmay Başkanı Başbuğun Diyarbakırdan verdiği mesajlara da yer verecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kapatma davası açtığı DTP, Anayasa Mahkemesi’nde son sözünü söyleyecek. Sözlü savunmayı parti adına Eş Başkan Ahmet Türk yapacak. 1993 yılında kapatılan HEP davasında da sözlü savunma yapan Türk, savunmasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Diyarbakır gezinde verdiği mesajlara da değinecek.
 
GAZETEPORT’un haberine göre, DTP Eş Başkanı Türk yapacağı savunmada “davanın Türkiye için demokrasi sınavı” olduğunu belirterek, DTP’nin çözüm adresi olarak parlamentoyu gördüğünü savunacak. Türk’ün savunmada “DTP eğer kapatılarak, parlamento dışına itilirse bu durum Kürtlerdeki duygusal kopuşu hızlandıracaktır” diyerek, yeni bir anayasa ve anadilde eğitim talepleri de dile getirilecek.
 
BAŞBUĞ’DAN ALINTI
Ahmet Türk savunmasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Diyarbakır gezisindeki değerlendirmelerine de yer verecek. Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Başbuğ, genç nüfusa ve kadınların eğitim durumuna dikkat çekmiş ve “Özellikle terör örgütüne karşı hassas olan 14 ile 18 yaş grubunu, devletimizin, özel kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerinin aldığı tedbirlerle, iyi bir mesleki eğitim vererek nitelikli bir noktaya getirebilirsek, inanınız ki bu terör örgütünün etkisiz hale getirilmesi sürecini beklenenden de daha aşağı çekmemiz mümkündür’’ demişti.

Türk de, yapacağı savunmada bu mesajlardan alıntılar yaparak, DTP’nin de bölgede açılımlardan yana bir politika izlediğini hatırlatacak. Siyasetin üzerinde vesayet olduğunun da ileri sürüleceği savunmada,  partiler hakkında açılan kapatma davalarının da bunun sonucu olduğu görüşü dile getirilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya DTP hakkında 16 Kasım 2007’de açtığı kapatma davasını, “ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağında olduğu, eylemlerin devletin bağımsızlığına aykırılık oluşturduğu” gerekçesine dayandırmıştı. DTP’nin sözlü savunmasını vermesinin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.  Raporun, Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek, davayı esastan görüşmeye başlayacak.
 
Bu arada, DTP’nin kapatılmamasını isteyen protestocular 22 merkezde yürüyüşler düzenlenecek. Duruşma saatinde, Diyarbakır Dağkapı meydanında “Halk Mahkemesi” adı altında da gösteri yapılacak.

8 sütun



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,626 µs