En Sıcak Konular

Petraeus Irak'taki görevini devrediyor

16 Eylül 2008 10:09 tsi
Petraeus Irak'taki görevini devrediyor 
Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı General David Petraeus, görevi bugün General Ray Odierno'ya devrediyor. Petraeus, Amerikan Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) başına geçerek, Afganistan dahil tüm savaş bölgelerinden sorumlu olacak.

Irak deneyimini CNN International muhabiri Arwa Damon'a anlatan Petraeus, "Irakla ilgili en büyük korkum çabaların boşa çıkması" dedi.

Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Petraeus, 2007'de General George Casey'den devraldığı görevi General Odierno'ya teslim ediyor.

Amerikan Merkez Kuvvetleri Komutanlığı'nın CENTCOM başına geçecek olan Petraeus, zorlu görevinin ardından Irak'tan ayrılıyor, Irak'ta bugüne kadar elde edilen kazanımların "kırılgan" olduğunun bilincinde olarak.

Petraeus, "Geçmişte olduğu gibi bu kez de Irak'tan karmaşık duygular içinde ayrılacağım. Savaş bölgesinde işin çocuk oyuncağı olmadığını söylemekten hiçbir zaman çekinmedik.Gerçekçi olduk ve gerçekler hakikaten zordur" ifadesini kullandı.

Irak Savaşı'nın ilk yılında 101'inci Hava Tugayı'nın başında bulunan Petraeus, "Irak'ta bazı hatalar yaptık" itirafında da bulundu.

Petraeus, "Başından beri Irak'ta belli bir süre kalacağımız belliydi. Ama bu düzeyde burada kalacağımızı tahmin edemezdim. Şüphesiz burada bizim de bazı hatalarımız oldu. Farklı sorunlar karşımıza çıktı kimi zaman. Geri dönüp baktığmızda hata ettik dediğimiz anlar oldu" diye konuştu.

Orgeneral Petraeus'a göre, Irak deneyiminin kendisine öğrettiği bir şey varsa o da Irak'ın tüm tahminlere meydan okuduğu...

Petraeus durumu, "Karşılanmayan beklentiler hem Irak hükümeti hem de yeni Irak için pek çok zorluğu beraberinde getirebilir. Irak'ta El Kaide'nin yeniden canlanması gibi. Hep boğazlarına dişimizi geçirdik diyoruz ya işte sürekli orada tutmak lazım o dişleri" sözleriyle özetledi.

Petraeus, Irak'taki deneyimine dönüp baktığında, "En sevinçli anım 3 yasanın aynı günde parlamentodan geçtiği andı" diye konuştu.

Orgeneral, "Bu insanların da yaptıklarını takdir etmek lazım. Mezhep çatışması yüzünden sadece hayatta kalma çabasına odaklanmak zorunda kalmadıkları o dönemde, başarılı bir yasama yılı geçirdiler. Ama hala çözülmesi gereken sorunların varlığının da bilincinde olmamız gerek. Her şey güllük gülistanlık diyemeyiz" dedi.

Petraeus'un Irak'ın geleceği ile ilgili en büyük korkusu elde edilen kazanımların bir anda tersine dönmesi.
 
cnnturk



Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,651 µs