En Sıcak Konular

Batan gemide şok iddialar!

16 Eylül 2008 08:29 tsi
Batan gemide şok iddialar! Batan gemiden kurtulan kamyon şoförü Kadir Kalın, geminin battığını görünce can yeleği istediklerini ancak kendilerine yağmurluk verildiğini öne sürdü...

Bandırma ile İstanbul Ambarlı Limanı arasında sefer yapan "Hayat- N" adlı Ro-Ro gemisi, Bandırma Limanı'ndan hareketinden hemen sonra önce yan yattı, sonra 73 kamyon ve 2 otomobille Marmara Denizi'ne gömüldü.

Faciada bir kamyon şoförü yaşamını yitirirken, kimlikleri belirlenen, kayıp 4 kişinin yaşamından umut kesildi. 34'ü yaralı 101 kişinin kurtulduğu kazada, biletsiz yolcular yüzünden kayıp sayısının artmasından endişe ediliyor

İstanbullines şirketine ait, kaptan Mithat Altın yönetimindeki "Hayat- N" adlı Ro- Ro gemisi, önceki gece saat 23.00'te Bandırma Limanı'ndan hareket etti ve yaklaşık 300 metre açıldıktan sonra iskele tarafından yan yatmaya başladı.

Gemideki şoför ve yolcular panik içinde "156 Jandarma İmdat" hattını arayarak yardım istedi. Kaptan ve mürettebat, yolculara sakin olmaları çağrısında bulunurken, gemi hızla su almaya başladı.

Can yeleği bulabilen yolcular gecenin karanlığında denize atlayıp sahile doğru yüzmeye başladı.

Yapılan ihbardan 10 dakika sonra geminin bulunduğu bölgeye ulaşan Sahil Güvenlik ekibi henüz sulara tamamen gömülmeyen gemide tahliye çalışması başlattı. Ancak tahliye tamamlanmadan "Hayat-N" adlı gemi 20 dakikada sulara gömüldü.

Kayıp sayısı artabilir

Gemiden atlayıp kıyıya doğru yüzenler ve tahliye ekiplerinin botlara aldığı 21'i mürettebat toplam 102 kazazede sahile çıkarıldı. Yaralı olarak kurtarılan 35 kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı. Durumu ağır olan Balıkesirli kamyon şoförü Özen Erdoğan, Kapıdağ Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. Aynı hastanede durumu ağır olan bir şoförün tedavisi sürüyor, diğer yaralılar ise tedavilerinin ardından taburcu edildi. Yapılan araştırmada, kamyon şoförleri Necati Kalın, Şevki Gönüllü ve Yahya Özoğlu ile muavin Murat Karaca'nın kayıp olduğu ortaya çıktı. Ancak bu sayının artmasından endişe ediliyor.

Biletsiz yolcu korkusu

Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Solgun, "Eğer gemiye acentadan bilet almadan ve kendi imkânlarıyla binmiş olan kişilerin olmadığını varsayarsak, şu an kayıp kişi sayısı 4. Bilet almadan gemiye binen insanların olmamasını umuyoruz" dedi.

30 metre derinlikte

116 metre boyunda ve 8547 grostonluk geminin 30 metre derinlikte dibe oturduğu belirlendi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 4 bot ve 1 vinçli arama-kurtarma gemisi, Balıkesir Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait 2 araç ile 5 dalgıç, Bursa Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait bir ekip, arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 helikopter de gece boyu bölgede uçarak, projektörlerle deniz yüzeyini aydınlatıp kayıpları aradı. 28'i ordu mensubu olmak üzere toplam 48 balıkadam da sabahın ilk ışıklarıyla geminin battığı bölgede dalışa başladı.

Gaz kaçağı korkusu

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, "Dalgıçlar geminin kafeterya bölümünde kimseyi bulamadı. Kamaralarda ve kamyonların olduğu bölümde aramalar sürüyor” dedi. Ancak gemiden gaz kaçağının neden olabileceği patlama korkusu ve deniz dibinin bulanık olması çalışmaları güçleştiriyor.

Her şey sigortalı

Batan geminin bağlı bulunduğu Marmara N Denizcilik A.Ş’nin Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ceyhan, gemideki tüm araç, yük ve yolcuların her türlü riske karşı sigorta kapsamında olduklarını açıkladı.

Ceyhan, gemide 40’a yakın araçta ihracat ürünü bor bulunduğunu, diğer araçlarda seramik, sebze-meyve ve konfeksiyon ürünleri olduğunu kaydetti.

'Can yeleği istedik, yağmurluk verdiler'

Amcası Necati Kalın ile Bigadiç'ten yüklediği bor madenlerini  kamyonlarıyla İstanbul'a götürmek için Ro-Ro gemisine bindiklerini söyleyen Kadir Kalın, “Olay sırasında amcam dinlenme odasındaydı.  Gemi batarken kendisinden haber alamadım. Ben de çok korktum. Bigadiç'te yaşayan eşime hakkını helal etmesini söyledim.  Anneme iyi bakmasını istedim. Ölümü beklerken ben ve arkadaşlarım kurtuldu fakat amcam kayboldu.

İkinci hayatımı yaşıyorum” dedi. Kalın geminin battığını görünce can yeleği istediklerini, ancak kendilerine yağmurluk verildiğini öne sürdü.

Oğlu kurtuldu, kendi, öldü

Yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren evli ve 3 çocuk babası Özen Erdoğan'ın cenazesi, Bursa Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi.

Babasının 28 yıldır kendisine ait bir kamyonla taşımacılık yaptığını söyleyen 21 yaşındaki Rezzan Erdoğan, “Babam, Etibor'dan yüklediği borları 19 yaşındaki kardeşim İsmail'le İstanbul'a götürüyordu. Kardeşimin kurtulduğu faciada babamızı kaybettik” dedi. Erdoğan'ın cenazesi, Balıkesir'in Bigadiç ilçesine bağlı Çağış köyünde toprağa verildi.

Bigadiç Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi Mustafa Seçik, ölen Özen Erdoğan ve Mustafa Zeybek adlı arkadaşlarıyla denize atladıklarını anlattı. Seçik, "Ben ve Mustafa bir süre yüzdükten sonra denizde can yeleği bulduk. O sırada Özen Erdoğan bir can yeleği kutusuna tutunuyordu. 'Kutuyu sakın bırakma' dedim. Niyetim, yardım çağırmaktı. Daha sonra öldüğünü öğrendim" dedi.

Batan gemide Bigadiç Taşıyıcılar Kooperatifi'ne üye 24 aracın bulunduğu bildirildi.

'Yan yattığını görünce binmekten vazgeçtim'
Bandırma Limanı'ndan "Hayat-N" adlı gemiye binmekten son anda vazgeçtiğini söyleyen kamyon şoförü Abdullah Demir, “Geminin yan yattığını fark edince binmeye korktum. İyi ki binmemişim” dedi. Demir, gemideki kamyonların çoğunun istiap haddinden fazla yük aldığını, şoförlerinin ceza almamak için karayolu yerine feribotu tercih ettiklerini ileri sürdü.

Kaptanlar gözaltında
Faciadan kurtulan kaptan Mithat Altın ve 3. kaptan Hüseyin İncereis ile mürettebattan 2 kişi gözaltına alındı. Kaptan Altın ilk ifadesinde, geminin yük kayması sonucu yan yatmaya başladığını, kendisinin ve mürettebatın tüm çabalarına karşın kurtarmayı başaramadıklarını söyledi.

milliyet



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs