çalkantı, yönetimde iyimserlik! çalkantı, yönetimde iyimserlik!

En Sıcak Konular

Piyasalarda çalkantı, yönetimde iyimserlik! 16 Eylül 2008 08:21 tsi
Piyasalarda çalkantı, yönetimde  iyimserlik! Dünya piyasaları yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflası ardından düşüş eğilimine geçerken, Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı Henry Paulson, bu karışıklığın geride kalması ardından mali piyasaların daha sağlıklı bir görünüme ulaşacağını savundu

Mali piyasaların yakın tarihte yaşacağı en çalkantılı günlerden birisinin ardından Beyaz Saray'da gazetecilere bilgi veren Paulson, "geçmişteki aşırılıkların bedelinin ödendiği güç bir dönemden geçildiğini" söyledi.

Paulson bununla birlikte Amerikan ekonomisinin sağlam olduğunu ve bu sarsıntı ardından toparlanacağını belirtti.

ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Lehman Brothers, kendisini iflastan kurtaracak bir alıcı bulamaması ardından borçlarını ödeyemeyerek konkordato başvurusunda bulunmuştu.

Dünya genelinde 25 bin çalışanı bulunan 158 yıllık bankanın iflası, gerek dünya borsalarının gerekse Amerikan dolarının hızla değer yitirmesine yol açtı.

Borsalarda düşüş günü

Londra'da FTSE %3,9, Paris'te CAC-40 % 3,7, Almanya'da DAX 30 % 2,7 geriledi. Hisse senetleri en çok değer yitirenler de bankalar oldu.
Almanya'da Commerzbank AG %9 İngiltere'de HBOS %17,55 değer kaybetti.

Wall Street'te Dow Jones endeksi %4,42 gerileyerek son altı yılın en ciddi kaybını yaşadı. Paulson ise düşüşün korkulan kadar sert olmadığını ve fazla bir panik havası gözlenmediğine dikkat çekti.

Bu durumu piyasaların düzeltme sürecinde iyileşme kaydedildiğinin işareti olarak yorumlayan Paulson, temkini de elden bırakmadı.

Paulson, önümüzdeki dönemde de bazı "pürüzler" bulunduğundan söz ederek, piyasalar dengeye kavuşmadan önce başka çalkantılar da yaşanabileceği imasında bulundu.

ABD Başkanı George Bush da sermaye piyasalarının uzun vadede sağlıklı ve esnek bir tablo çizeceğine inandığını söylemişti.

Bununla birlikte kısa vadede neler yaşanabileceği konusunda hala kaygılar var.

Vali'nin 'kabus senaryosu'


New York Valisi David Paterson, Lehman'ın ardından başka kuruluşların da sıkıntıya girdiği bir kabus senaryosunun gerçekleşmesi halinde, Wall Street'teki mali kuruluşlarda çalışan 30 bin kişinin işlerini kaybedebileceğini söyledi.

Vali, durumu endişe yaratan bir diğer dev şirket olan American International Group AIG sigorta şirketine, sermayesinden kaynak kullanma olanağı sunulacağını açıkladı.

Bir zamanlar dünyanın en büyük sigorta şirketi olan AIG'nin acil kaynak arayışında olduğu bildiriliyor.

Kredi krizinin Lehman Brothers'dan sonraki kurbanı olmasından endişe edilen Merrill Lynch bankası ise dün Bank of America'nın 50 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etmişti.

Güven artırıcı önlemler

Bu ortamda, merkez bankaları piyasaları rahatlatmak için harekete geçti.

Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları, para piyasalarına 30 milyar euro ve 5 milyar sterlin pompaladı.

Amerikan Merkez Bankası, zor durumdaki mali kurumların acil krediye erişimlerini kolaylaştıracak düzenlemelere gitti ve acil kredi taleplerinde teminat gösterilebilecek varlıkların listesini genişletti.

Aralarında Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Barclays ve Goldman Sachs'ın da olduğu dünyanın en büyük bankalarından onu ise, 70 milyar dolarlık bir fon havuzu oluşturdu. Bu şekilde başı sıkışan bankaların rahatlatılması umuluyor.

Mali piyasalardaki bu çalkantının ne kadar süreceği ve ekonomik yavaşlama ve işsizlik gibi yan etkileri ile reel sektöre nasıl yansıyacağı belirsiz.

Dünyanın dört bir yanındaki bankaların Lehman Brothers'la yaptıkları karmaşık işlemleri çözmesinin haftalar hatta aylar sürebileceği, bunun da küresel mali sistem için bir belirsizlik dönemi yaratacağı belirtiliyor.

Lehman Brothers'ın iflası, başta konut kredisi sektörü olmak üzere yaptıkları riskli yatırımların oluşturduğu sorunları erken görüp müdahale edememesine bağlanıyor.

Amerikan yönetimi "her batan bankayı kurtaramayacağı" görüşüyle hareket ederken, banka, ticari bankalar arasındaki alıcı adayları ile uzlaşamaması ardından, çözümsüz kaldı.

Şimdi Lehman'ın 25 bin çalışanı işsiz kalıyor. İngiltere'de dört bin Lehman çalışanı Canary Wharf'taki ofislerini boşaltmaya başlarken, PriceWaterhouseCoopers (PWC) İngiltere'deki Lehman operasyonları için kayyum olarak görevlendirildi.

PWC yetkilileri, İngiltere merkezli çalışanlara bu ayki maaşlarının karşılığı olan 42 milyon sterlini ödeyip ödeyemeyeceklerini bile şu aşamada bilmediklerini, şirketin elinde nakit bulunmadığını söylediler.

bbc



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,331 µs