En Sıcak Konular

Nepal'in Maocu başbakanından Çin ve Hindistan ziyareti

15 Eylül 2008 19:02 tsi
Nepal'in yeni başbakanı eski ayrılıkçı lider Maoist Pushba Kamal Dahal Hindistan'a gönül alma ziyaretine geldi.

Himalayalar'ın uzun yıllar silahlı Maoist direnişine önderlik eden Prachanda lakablı Dahal,18 Ağustos'ta Başbakan seçilmesinden sonra Çin'deki olimpiyatların kapanışına katılmıştı. Nepal'in en büyük ekonomik ortağı ve gıdadan petrole en büyük tedarikçisi olan komşusu Hindistan'da bu ziyaret kuşku ile karşılanmıştı. Nepal'de göreve başlayan Başbakanların ilk ziyareti genelde Hindistan olurdu. Hindistan'ın bölgedeki ağırlığını ve Nepal için telafi edilemez önemini bilen Nepal Başbakanı Dahal, Çin sonrası bugün Yeni Delhi'de meslektaşı Manmohan Singh, Dışişleri Bakanı Pranabh Mukherjee, hükümet üyeleri ve işadamları ile görüştü.

Başbakan Manmohan Singh ile Yeni Delhi'de bir araya gelen Dahal, Çin'in Nepal için önemli bir ülke olduğunu ancak Hindistan'ın vazgeçilemez bir dost ülke olduğunun altını çizdi. Uzun yıllar süren ikili ilişkilerini daha da iyiye götürmek için Yeni Delhi'de olduğunu belirten Nepal'in yeni başbakanı ikili ticaretin artırılması için harekete geçeceklerini açıkladı. İki başbakanın basına karşı samimi pozlar vermeleri gözlerden kaçmadı.

Nepal, dış ticaretinin yüzde 54'ünü Hindistan ile yaparken ithalatının yüzde 47'ini de yine Hindistan'dan yapıyor. Nepal'in dış tiracetinde Çin'in payı yüzde 1 bile değil.

Daha önce Kral Gyanendra ve önceki dönemlerin hükümet liderleri ilk ziyaretlerini Hindistan'a yapmayı bir adet haline getirmişlerdi.

2006 yılında Nepal Kralı Gyanendra'ya karşı ayaklanmaların başlaması ile hareketlenen Nepal, 2006 Aralık ayında Krallık yönetiminin bittiğini açıklamıştı. Nisan 2008'de seçimlere katılan Maoist partinin uzun yıllar krala karşı silahlı direnişine önderlik eden lideri Prachanda meclisin oluşması ile başbakan seçilmişti.

Hindistan'ın kuzey ve doğu eyaletlerinde de etkili olan ayrılıkçı silahlı Maoist gruplar yüzünden Hindistan hükümeti, Nepal'deki Maoist lider Prachanda'ya karşı sert ikazlarda bulunmuştu.

cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs