En Sıcak Konular

ABD'den İsrail'e yeni bomba

15 Eylül 2008 18:57 tsi
ABD'den İsrail'e yeni bomba ABD Yönetimi, İsrail'e 'sığınak delen' olarak da bilinen lazer güdümlü- buster-bunker bombalarını satma kararı aldı.

ABD, İsrail'e 1000 adet GBU-39 da denilen buster-bunker ("sığınak delen" olarak bilinen lazer güdümlü bomba) satmaya karar verdi. Bu silah anlaşması, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırma kabiliyetinin önemli ölçüde gelişeceği anlamına geliyor.

Askeri uzmanlar İsrail'in (İran'a yönelik) bir saldırıda yeraltındaki sığınakları vurabilecek bombalara ihtiyaç duyacağını zira İran'ın nükleer tesislerinin bir kısmının yeraltında bulunduğunu ifade ediyorlar. ABD Savunma Bakanlığı bu kabiliyete sahip küçük çaplı bombaları İsrail'e satmaya karar verdikleri konusunda Kongreyi de bilgilendirdi. Savunma Bakanlığı, Kongreyi bilgilendirirken, bombaların ne zaman teslim edileceği konusuna bir açıklık getirmedi.

İsrail ile ABD, İran'ın nükleer programının silah değil enerji üretme amaçlı olduğu yönündeki iddilarını inandırıcı bulmuyor. İsrail, yaptırımlar ve diplomasi yoluyla İran'ın nükleer emellerinden vazgeçmeye ikna edilebileceğini umuyor ancak yanısıra askeri bir saldırı seçeneğini de gözardı etmiyor.

The Jerusalem Post gazetesine göre, Kongre'nin İsrail'e bu silahın satışını durdurmak için 30 günü var.  İsrail'e bu bin bombanın satış tutarı 77 milyon dolar.

Son yıllarda ABD tarafından geliştirilen GBU- 39, küçük çaplı, düşük maliyetli, yüksek isabetli ve hedef dışına az zararlı olarak biliniyor. GPS kontrollü GBU-39'lar aynı zamanda, dünyanın en keskin isabet kaydeden bombaları olarak da biliniyor

113 kilogram ağırlığındaki bombalar, 900 kilogramlık bombalarla aynı delme kabiliyetine sahip. 113 kilogramlık bombalarda sadece 22.7 kilogram patlayıcı bulunuyor. Bombaların her biri 1.76 metre uzunluğunda. Boyutunun küçüklüğü savaş uçaklarına daha fazla bomba yüklenmesine de imkan tanıyor.

Tel Aviv'de Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden Yiftah Shapir, GBU-29'un dünyanın en gelişmiş bombalarından biri olduğunu ve İsrail'in ateş kapasitesine artıracağını ileri sürerek "Bomba tamamen keskin. Yapacağınız sadece koordinatları işlemek, ateşlemek ve sonrasını unutmak" iddiasında bulundu.

dunyabulteni



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs