En Sıcak Konular

Mullen'den açıklamalar...

15 Eylül 2008 18:37 tsi
Mullen'den açıklamalar... Ankara'da "kriz" endişelerine neden olan tezkere konusunda Mullen'den açıklama geldi. Başbuğ'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Mullen'in merakla izlenen temaslarının ve ziyaretin içyüzü, açıklamalarında gizli. Tezkereden Monrö'ye, Gürcistan'da

Sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin süresi 17 Ekim'de sona eriyor. Bu durum Ankara kulislerinde "ikinci tezkere krizi" olur mu endişesi yaratmıştı. Ancak ABD'den rahatlatan açıklama geldi:

ABD Genelkurmay Başkanı Müllen tezkere konusunda bir açıklama yaptı: "ABD destekli tüm operasyonlar başarılı oldu. Tezkere konusunda son karar Türkiye'nin. Türkiye ile PKK'ya karşı işbirliği ve istihbarat paylaşımımız sürecek. Karadeniz'deki ABD gemileri ise Montrö'ye uygun geçiyor." dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Ankara'daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

MONTRÖ ANLAŞMASI

ABD yönetiminin Gürcistan’a insanı yardımı askeri gemilerle gönderirken Montrö anlaşmasına uyduğunu belirten Mullen,"ABD gemileri bölgeye insani yardım götürmek için girdi. Bu ABD'nin yaptığı rutin bir uygulamadır. Daha öncede çeşitli kriz ve felaketlerde yardımlar ABD gemileri tarafından götürülmüştü. Bunun son örneği de Endonezya’da yaşanan Tsunami felaketiydi"dedi.

"Neden sivil değil de askeri gemilerle gönderiyorsunuz" sorusuna Mullen, "Krizin yarattığı aciliyet bunu gerektirdi. O anda bu gemiler müsaitti. Bizde onlarla gönderdik.Montrö anlaşması çerçevesinde hareket ediyoruz. Tüm Amerikan gemileri Montrö’nün şartlarına uymaktadır" yanıtını verdi.

GÜRCİSTAN'IN NATO ÜYELİĞİ

Mullen, 'Gürcistan’ın NATO üyeliği' konusunda ise şunları söyledi; "Gürcistan NATO üyesi olma yolunda ilerleyen bir ülkedir. Ancak son üye olan ülkelerin de gösterdiği gibi bu yol uzun bir yol da olabilir. Ancak bu durum taahhüt altındadır. Gürcistan NATO üyesi olursa NATO kuralları gereği, gerekli olduğu anda kolektif savunmadan yararlanacaktır.Rusya’nın Gürcistan’ı işgali hepimizi endişelendirdi. Gelecekte de Rusya’nın bu tip hareketlere başvurmaması gerektiğini göstermeliyiz"

PKK'YA KARŞI İŞBİRLİĞİ

Ankara’daki temaslarında PKK’ya karşı ortak mücadelenin de ele alındığını söyleyen ABD Genelkurmay Başkanı, terör örgütüne karşı Ankara ile Washington arasındaki istihbarat paylaşımının süreceği mesajını vererek; "Benim Ankara ziyaretimin asıl amacı askerden askere iki ülkeyi de ilgilendiren konuları görüşmek. Bu çerçevede PKK terör örgütüne karşı mücadelede işbirliğinin sürmesi gerektiğini de görüştük.Teröristlere karşı mücadele sürdürülmelidir. Bizde ABD olarak, Türkiye’den böyle bir talep geldiği sürece desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

KERKÜK SORUNU

Oramiral Mullen, Kerkük konusunda soruları ise şöyle yanıtladı:
"Kuzey Irak’ta barış ve istikrar son derece önemlidir. Burada çözülmesi gereken sorunlar var. Bunlar çoğunlukla siyasi sorunlar. Dolayısıyla hem Irak’taki, hem de ABD ve Türkiye’deki politikacılar bu sorulara endişeyle yaklaşıyorlar ve çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bizim düşüncemiz sorunların barışçıl yollarla, Irak’ın istikrarı ve birliği bütünlüğü çerçevesinde çözülmesidir"

Ajanslar



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs