En Sıcak Konular

Darfur'da çatışmalar: Binlerce kişi kaçıyor

15 Eylül 2008 17:31 tsi
Sudan'ın Darfur bölgesinde güvenlik güçleri ile isyancılar arasında çıkan son çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Yardım kuruluşları, Darfur'un kuzeyindeki bazı köylerin tamamen boşaldığını, evlerinden kaçanların gıda ve sağlık yardımından mahrum, dağlarda ya da açık alanlarda hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını kaydetti.

Darfur'daki isyancı gruplar, Sudan askerleri ve milislerin geçen hafta boyunca Kutum'un kuzeyi ve Tavila'nın güneybatısındaki mevzilerine ağır kara ve hava saldırıları düzenlediğini öne sürüyor. Sudan ordusundan bir sözcü de askerlerin geçen hafta militanların bulunduğu bazı bölgeleri ele geçirdiğini kaydetti. Sözcü, bölgede herhangi bir çatışma çıkmadığını söyledi.

Yardım kuruluşu çalışanları, çatışmaların meydana geldiği bölgelerin tamamen boşaldığını, insanların kaçtığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir çalışan, binlerce kişiyle konuştuklarını, ancak kaçanların tam sayısını veremeyeceklerini belirtti.

Hasata yakın zamanda çıkan çatışmalar nedeniyle halkın, gıda stoklarının en düşük seviyede olduğu bir dönemde kaçmak zorunda kaldığına işaret ediliyor. Kuzey Darfur'daki acil gıda yardımlarının bir süre önce güvenlik nedeniyle askıya alınmasının da durumu kötüleştirdiği belirtiliyor.

BM yetkilisi Ameerah Haq, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, BM çalışanlarının ücra bölgelere ulaşamadığını ve son çatışmaların etkisi hakkında yeterli bilgi alamadığını kaydetti. Haq, bölgede düzenlenen operasyonların siviller üzerindeki etkisi konusunda endişeli olduklarını söyledi.

aa



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs