başkanlık krizi | " /> başkanlık krizi | "/>

En Sıcak Konular

Filistin'de başkanlık krizi

15 Eylül 2008 16:50 tsi
Filistin'de başkanlık krizi
Filistin Yönetimi başkanının değişmesine kısa bir süre kala, başkanlık krizi yaşanıyor. İsrail'de de başkanlık seçimlerinin yaklaştığı dönemde yaşanan krizin sebebi ise...

Filistinli Hamas hareketi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın görev süresi Ocak'ta dolduğunda yerine Filistin Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ahmed Bahar'ı atayacağını açıkladı.

Filistin Yasama Konseyi (FYK) Başkanı Aziz Dweik, İsrail hapishanesinde bulunuyor. FYK Başkan Yardımcısı Ahmed Bahar ise Gazze'de faaliyetlerini sürdürüyor.

Hamas üyelerinin çoğunlukta olduğu FYK'nın sözcüsü Salah Berdavi, "Devlet başkanının görev süresinin dolması ile ilgili anayasayı uygulayacağız. 9 Ocak'tan önce devlet başkanlığı seçimleri yapılmazsa, atama yapacağız." dedi.

Filistin anayasasına göre, Filistin devlet başkanının görev süresi dolduğunda yerine FYK başkanı iki aylığına geçici devlet başkanı oluyor. İki ay içinde devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması şart.

Devlet başkanlığı seçimleri yapılmazsa FYK başkanı veya FYK başkan yardımcısı Abbas'ın yerine geçecek. FYK başkanı ve FYK başkan yardımcısı her ikisi de Hamas üyesi.

Bu arada, Batı Şeria'daki geçici hükümetin dışişleri bakanı Riyad Malki, bu ay başlarında yaptığı bir açıklamada, Abbas'ın görev süresinin "yasal sebepler" yüzünden bir yıl uzatılabileceğini söylemişti. Abbas da 2010'a kadar görevi bırakmama miyetinde olduğunu açıklamıştı.

Malki, Abbas'ın görev süresinin Ocak'ta dolacağını söyleyerek "Filistin Yönetimi iki seçenekle karşı karşıya. Ya bir yıl erken parlamento seçimleri yapılacak ya da Abbas'ın görev süresi Ocak 2010'a kadar uzatılacak." dedi.

132 üyeli Filistin Yasama Konseyi, Gazze Şeridi'nin Haziran 2007'de Hamas hareketi tarafından ele geçirilmesinden beri toplanmadı. Hamas'ı protesto eden Fetih hareketi, konsey toplantılarını boykot ediyor.



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,060 µs