Size ihtiyacımız var! | " /> Size ihtiyacımız var! | "/>

En Sıcak Konular

Size ihtiyacımız var!

15 Eylül 2008 15:17 tsi
Size ihtiyacımız var! Pek ilgi gösterilmiyor ancak ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen şu anda İstanbul’da… Başbuğ’un davetiyle Türkiye’ye gelen Mullen ilk olarak Erdoğan’la görüştü. Amerikalı komutanın verdiği mesaj önemli… Çünk

Oramiral Michael Mullen’i Türkiye’ye tanıtan şey şüphesiz Tel Aviv’e yaptığı sürpriz ziyaretti. Haziran ayı başında gerçekleştirdiği ziyarette Mullen’in İsrail yönetimine verdiği mesaj çok konuşuldu. Mullen Olmert kabinesi ve İsrail ordusuna şunları söylemişti: Bizim haberimiz olmadan, İran’a yönelik tek taraflı adım atmayın!

Bu mesaj İsrail’in hoşuna gitmemişti, ancak ortaya çıkan bir şey vardı: Mullen kritik ülkelere Beyaz Saray’ın kritik mesajlarını taşıyan önemli bir isimdi…

Şimdi Mullen Türkiye’de… Bugün Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçe sarayında bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin içeriğiyle ilgili önemli detaylar yok. Ancak edinilen bilgilere göre Erdoğan ve Mullen terör örgütü PKK’ya yönelik mücadele, Kafkaslar ve Ortadoğu’daki gelişmeleri ele aldı. Mullen’in PKK konusunda Türkiye’ye desteklerinin süreceğini söylediği Erdoğan’a da ‘bölgede Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var’ dediği öğrenildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen bugün Genelkurmay Başkanı Başbuğ, daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül ile görüşecek. Yani Türkiye’den devletin zirvesi ile bir araya gelip fikir alış verişinde bulunmuş olarak ayrılacak.

Bölgede neler var?

Mullen’in ‘size ihtiyacımız var’ dediği gündemdeki konular ise şöyle:

Kafkaslar krizi: Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan gerilim sonrasında ABD Kafkaslardaki pozisyonunu kaybetmek istemiyor. Şu ana kadar Kafkaslar konusunda benzer politikalar güden ve çıkarları örtüşen iki başkentin bundan sonra da paralel bir politika güdeceği söylenebilir. ABD’nin Türkiye’nin başlattığı Kafkaslar İstikrar Platformu’nu desteklediği, Ermenistan ile yakınlaşılmasını cesaretlendirdiği biliniyor.

Irak: Türkiye’nin Irak’ın istikrarına yaptığı katkı ABD tarafından olumlu karşılanıyor. Ancak Türkiye’nin Irak ile ilişkilerini geliştirmesinde, her ne kadar merkezi hükümetle stratejik ortaklık çerçevesi imzalanmış olsa da Kuzey Irak’taki belirsizlik önemli bir engel teşkil ediyor. Dün bir Amerikan gazetesinde Kürtlerin yayılmacı politika izlediğine ilişkin haberler ve Kerkük’ün statüsü meselesi Türkiye’nin Kuzey Irak’a olumlu yaklaşmasını engelliyor. Diğer yandan Barzani’nin ABD’nin 2011’de çekilmesini kabul etmediği bugün yaptığı açıklamada ‘ABD çekilirse Irak’ta askeri darbe olur’ dediği biliniyor. Irak’tan çekilmeye hazırlanan Washington’un Türkiye ile Kuzey Irak arasında ilişkilerin geliştirilmesini istediği uzun bir süredir vurgulanıyor.

Ortadoğu: ABD Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk rolü oynamasından oldukça memnun. Türkiye’nin oynadığı bu rol bölgede gerilimi azaltıyor ve barış konusunda geleceğe dönük fikirler veriyor. ABD için bu konu önemli çünkü Washington’un yaklaşımına göre barış ile İsrail’in güvenliği arasında doğrudan bağ bulunuyor.

İran: Mullen’in sözlerinin yanlış anlaşılmasına sebep olacak ya da çeşitli spekülasyonlar yaratacak en önemli konu bu… Mullen Türkiye’ye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bu yüzden İran konusunda Türkiye’de yeni bir tartışma başlayabilir. ABD’nin Türkiye’den iran’a yönelik yaptırım ve olası operasyonda yardım beklediği ileri sürülebilir. Ancak Türkiye’nin konuyla ilgili yaklaşımı biniyor. Türkiye İran’a yönelik yaptırımlara kısmen katılsa da Tahran’a yönelik askeri bir müdahaleye asla sıcak bakmadığını sık sık vurguluyor. Diğer yandan son aylarda Ankara’nın ABD ile İran arasındaki gerilimde de arabuluculuk rolü üstlenebileceği konuşuluyor. Mullen’in yardım talebi bu perspektiften de değerlendirilebilir.

Başbuğ davet etti

ABD'nin Türkiye'den beklentileri özellikle bu konuda... Ancak Mullen'in ziyareti değerlendirilirken şu gerçek gözönünde tutulmalı: Oramiral Mullen'i Türkiye'ye davet eden Genelkurmay Başkanı Başbuğ... Başbuğ'un bu daveti yeni Genelkurmay Başkanı'nın göreve geldikten sonra ortaya koyduğu aktif girişimlerin bir devamı niteliğinde.

iyibilgi.com



Bu haber 901 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs