En Sıcak Konular

ABD: Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var

15 Eylül 2008 14:32 tsi
Türkiye Irak'a sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresini uzatmaya hazırlanırken ABD'den "PKK ile mücadelede işbirliği sürecek" mesajı geldi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Bölgede Türkiye'nin des

Ankara PKK ile mücadelede Kuzey Irak yönetiminin tavrından ise rahatsız. Yetkililere göre, Kuzey Irak'la diyalog zorlaştı.

TBMM'nin Irak'a sınırötesi operasyon için hükümete yetki verdiği tezkerenin süresi 17 Ekim'de doluyor. Tezkerenin süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda resmi bir açıklama yok. Ancak hükümet ve Türk Silahlı Kuvvetleri içinde her türlü olasılık değerlendiriliyor.

Teknik çalışmalar sürerken, sınır ötesi operasyonların başarısında gerçek zamanlı istihbarat paylaşımı ile büyük rol oynayan ABD'den de "destek sürecek" mesajı geldi.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mullen Başbakan Erdoğan ile İstanbul'daki görüşmesinde PKK ile mücadele ve sınır ötesi operasyonlar gündeme geldi.

Mullen Erdoğan'a, "Desteğimiz  sürecek'' dedi. Amerikalı komutan Genelkurmay Karargahı'ndaki görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek.

Terörle mücadelenin bu görüşmelerde de gündeme gelmesi bekleniyor.

Ankara Kuzey Irak yönetiminden memnun değil

Ankara'nın işbirliği beklediği diğer adres ise Erbil. Ancak bu noktada işler Türkiye'nin beklediği ve istediği gibi gitmiyor. Ankara'daki  genel yaklaşım Kuzey Irak yönetiminin PKK ile mücadelede olumlu adımlarının arkasını getirmediği yönünde.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yaklaşık bir ay önce yaptığı, "Daha adım atmaları gerek" açıklaması hala geçerli. Türkiye Kuzey Irak'tan hala adım bekliyor.

Üstelik Kuzey Irak yönetiminin Irak'ın geleceğiyle ilgili izlediği uzlaşmaz tutum da Ankara'yı rahatsız ediyor.

Kerkük'ün geleceği için hayati önem taşıyan yerel seçim yasasında da Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin tavize yanaşmaması Ankara'nın tepkisini çekiyor. "Mesud Barzani aklını başına alsın" diyen yetkililer, diğer Kürt yöneticilerin daha uzlaşmaya yakın bir tutum içinde olduğunun da altını çiziyor.

Irak'taki Sünni-Şii tüm grupların Irak Başbakanı Nuri el Maliki hükümetine verdiği desteğe rağmen petrol yasasında da Kürt yönetimin tek muhalefet eden kesim olduğu belirtiliyor.

Daha önce Kürt yönetimi ile diyaloga yeşil ışık yakan Türkiye'de mevcut şartlar altında daha üst düzey görüşmelerin zor olduğu görüşü hakim.

cnn turk



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,818 µs