En Sıcak Konular

Başbakan kimin elini öptü?

15 Eylül 2008 14:12 tsi
"Kimsenin elini öpmem" diyen Başbakan Erdoğan, Marmara Üniversitesi'nin açılışında kimin elini öptü?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün mezunu olduğu Marmara Üniversitesi'ndeydi. Erdoğan, 2008-2009 akademik yılı açılış töreni için Sultanahmet'teki rektörlük binasında bulunduğu sırada dışarıda bir grubun protestosu vardı.
 Erdoğan, üniversitede okurken hocası olan Orhan Oğuz'un elini öptü
Bundan 27 yıl önce 1981 yılında o günkü adıyla Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduğunu hatırlatan Erdoğan, "27 yıl sonra başbakan olarak mezun olduğum üniversitenin eğitim ve öğretim yılı açılış töreninde bulunmak ve sizlere hitap etmek beni duygulandırdı. Marmara Üniversitesi öğrencisi ve mezunu olmaktan hep gurur duydum. Bundan sonra da gurur duymaya devam edeceğim" dedi.

El öpme

Erdoğan, Anadolu geleneklerinde aşırı bir şekilde el öpme bulunduğunu belirterek, "El öpmeyi sevmem. '3 kişinin elini öpün' derim. Babanızın, annenizin ve hocanızın.... Bunun dışında asla. Aksi, ifade edemeyeceğim çirkinlikte bir tehlikedir. Çünkü o özgüveni alır götürür. O adeta sizi köleliğe doğru iter. Bu toplum, köleler veya tabulaştırma anlayışının olduğu insanlardan müteşekkil bir toplum olmamalıdır" diye konuştu.

"Biz iktidara geldiğimizde okullaşma oranı yüzde 27 idi. Bugün ise yüzde 36... İddia ediyorum, Cumhuriyet kurulduğu dönemden sonra eğitime en büyük yatırım son 6 yıl içinde yapıldı" diyen Erdoğan, "Bunu bizden öncekileri eleştirmek için söylemiyorum. Ancak istiyoruz ki bizden sonra bu koltuklara oturacak olanlar bizi bu şekilde anmasınlar. Bugünün öğrencileri yarın bu koltuklara geldiklerinde bizi hayırla ansınlar" ifadesini kullandı.

Eleştirel akıl

Erdoğan, konuşmasında, üniversitelerin özgür ve eleştirel aklın merkezi olması gerektiği yönündeki açıklamalarını yineledi ve muhalefeti eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretini eleştiren ve "Gitmişken soykırım anıtına çelenk koysun" diyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yanıt verdi: "Cumhurbaşkanı nereye çelenk koyacağını çok iyi bilir."

"Üniversitelerde her türlü düşünce serbestçe tartışılmalı" diyen Erdoğan'a karşı bina dışında protesto gösterileri vardı.

Türkiye Gençlik Birliği'ne üye yaklaşık 30 kişilik grup, Başbakan Erdoğan ve AKP'yi protesto etti.

Basın açıklaması yapan grup, üniversitelerin özgür bırakılmasını istedi. Geniş güvenlik önlemleri altında açıklama yapan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.



Bu haber 1,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs