En Sıcak Konular

Güneşten elektrik üretmenin önü kapalı

15 Eylül 2008 13:55 tsi
Güler, "Güneşten enerji üretin, devlete satın" dese de, pratikte hala bu mümkün değil. Sema Tokat'ın haberi...

Dünya güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda her geçen gün mesafe kaydederken, Türkiye hala yeterli teşviki vermiyor. Enerji Bakanı Güler, “güneşten enerji üretin, devlete satın” dese de, ilgili yönetmelik çıkartılmayı bekliyor. 

Güneş enerjisinden elektrik üretimi dünyada her geçen gün daha da yaygınlaşırken, Türkiye’nin bu konuda da elini çabuk tuttuğu söylenemez. Ülkenin toplam enerji santralleri kurulu gücü olan 41 bin megavatın (MW) sadece 2 MW’lik kısmı güneş enerjisinden elde ediliyor. Oysa dünyada 1996 yılından itibaren kurulan güneş enerjisi gücü 9740 MW.
 
Sistemin elektrik üretecek şekilde yaygınlaştırılmasının önündeki engellerinden en önemlisi, dünya genelinde de maliyetinin yüksekliği, fakat bugün kilovat saati (kWh) 25-65 euro/cent arasında olan güneş enerjisinin 15 yıla kadar şebeke fiyatıyla eşit seviyeye ineceği öngörülüyor.  

Türkiye’de temmuz ayında Elektrik Piyasası Yasası’nda yapılan bir değişikliğe göre, 500 kW güce kadar olan rüzgar ve güneşten elektrik üreten tesisler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans almadan kurulabilecek ve ihtiyaç fazlası da devlete satılabilecek. Böyle bir düzenleme daha önce de yapılmış ve oran 200 kW’ta tutulmuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de, devlet desteğiyle her binanın kendi enerjisini üretip kullanabileceğini ve bu üretilen elektriğin fazlasının da devlete satılabileceğini her ortamda dile getiriyor. 

Peki, Enerji Bakanı Güler’in de vurguladığı bu uygulama bugünkü şartlarda mümkün mü? Uzmanlara göre, değil. Ortak görüş, 500 kW’a kadar lisanssız enerji sistemi kurabilme imkanı, bugün 500 MW de olsa bir işe yaramayacağı yönünde.  

Güneş için ayrı yasa
Bunun sebebini Temiz Dünya Ekoloji Derneği Başkanı Ateş Uğurel, şöyle özetliyor: “Şu anda çıkan yasanın hiçbir anlamı ve ülkede hiçbir karşılığı yok, çünkü güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili ayrı bir yasanın çıkması şart.” 
 
Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yasası’na göre temiz enerjiden elektrik üretmeye kWh başına 5.5 euro/cent teşvik veriliyor, bu rakam güneş enerjini desteklemeye yetmiyor. Yurtdışındaki teşvik uygulamalarında ise, ülkesine göre 20 ile 45 cent arasında değişiyor. Uğurel, Türkiye’de güneşin elinden tutulması için, çıkartılacak yeni bir yasayla şu andaki maliyetine göre eğer 10 sene alım garantisi verilecekse 40-45 cent, 20 sene alım garantisi verilecekse 20-25 cent teşvik verilmesi gerektiğini söylüyor. 

Uğurel, bugünkü yasayla, çevre duyarlılığı yüksek şirketlerin sosyal sorumluluk kapsamında yaptıkları ya da şebeke elektriğinin ulaşmadığı yerlerin elektrik ihtiyaçlarının güneşten sağlanması dışındaki uygulamaların ötesine geçilemeyeceğini savunuyor.

Gözler EPDK’da
Yine de, herhangi bir kuruluş bugün maliyetini umursamadan 500 kW’a kadar güneşten ürettiği elektriği şebekeye satmak istese de, bu isteğini gerçekleştirmesi imkansız, çünkü konuyla ilgili teknik ve mali yönetmelikler de henüz çıkartılmış değil. Alınan duyumlar EPDK’nın bu konuda çalışma yürüttüğünü ama nasıl ve ne zaman çözüleceğinin bilinmediğini gösteriyor.

 habertürk



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs