En Sıcak Konular

'Türkiye, Almanya için yeri dolmaz bir müttefik'

15 Eylül 2008 12:05 tsi
Türkiye’yi Ali Babacan’ın temsil edeceği Türkiye-AB Troykası toplantısında Başbakan Erdoğan’ın dünya gündemine getirdiği Kafkasya İttifakı ile AB reformları ele alınacak. Toplantı öncesi bir Alman gazetesi, Türkiye'yle ilgili ilginç yor

Rusya'nın Gürcistan’ı vurmasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu bugün Brüksel’de ele alınacak. AB-Türkiye Troyka toplantısında AB’nin tam destek verdiği Kafkasya İttifakı’nın yanı sıra Türkiye’deki refom süreci de ele alınacak.

BABACAN BİLGİ VERECEK

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın Türk heyetine başkanlık edeceği Brüksel’deki toplantıya AB Dönem Başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in başkanlığındaki üst düzey bir heyet katılacak.

AB heyetinde, 1 Ocak’ta AB başkanlığını Fransa’dahn devralacak Çek Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Avrupa Komisyonu genişlemeden sorumlusu üyesi Olli Rehn ve AB Konseyi’nden yetkililer de yer alacak. Toplantıda Babacan’ın Türkiye’nin reform yolunda attığı son adımlara ilişkin bilgi vereceği belirtiliyor.

Toplantıda uluslararası ve bölgesel sorunlarına ilişkin alışverişinde de bulunulacak. Tarafların özellikle Gürcistan ve Irak ile ilgili gelişmelere ağırlık vereceği kaydediliyor. Babacan’ın da Türkiye’nin Gürcistan sorununun çözümü için yaptığı yoğun diplomatik girişimleri anlatması ve Ankara’nın önerdiği ‘Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu’na ilişkin bilgi vermesi de bekleniyor.

AB’NİN DESTEĞİ TAM

BU arada AB Haber portalı Euobserver, AB’nin Türkiye’nin ‘Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’ girişimine yeşil ışık yaktığını bildirdi. Alman muhafazakar eğilimli Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi Türkiye’nin yeri doldurulamaz bir müttefik olduğunu yazdı. FAZ, ‘Kafkaslar, NATO ve Türkiye’nin Anahtar Konumu’ başlıklı değerlendirmesinde Doğu Bloku’nun çökmesinden sonra AB’nin ne Kafkaslara, ne de Orta Doğu’ya yönelik bir politika üretemediğini kaydetti. Yazı şöyle devam etti:

YERİ DOLDURULAMAZ

BU bağlamda NATO içinde Amerika’nın yanı sıra Türkiye yeri doldurulamayacak bir müttefiktir. Bu, Gürcistan’ın NATO’ya dahil olması durumunda da geçerliliğini koruyacaktır. Karadeniz’de ve Kafkaslarda askeri anlamda operasyon düzenlemek isteyenin, Anadolu’nun ve Boğazların desteğine ihtiyacı vardır. Montrö Antlaşması gereği Türkiye, Boğazların hakimidir. Türkiye, jeostratejik konumundan ötürü anahtar bir ülke konumundadır ve eli güçlüdür.

star



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs