En Sıcak Konular

Tehdit mi savunma mı?

15 Eylül 2008 10:27 tsi
Tehdit mi savunma mı? DTP'nin yarın Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını yapacak olan DTP Genel Başkanı Türk'ün vereceği mesaj. Soru ve cavaplarıyla DTP Davası..

DTP'nin yarın Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını yapacak olan DTP Genel Başkanı Türk, "Partimiz kapatılırsa Kürt halkı siyasi zeminden uzaklaşır, kaos ve şiddet gelir" mesajı verecek..

DTP hakkında kapatma davasında geri sayım başlıyor. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk yapacağı savunmada, "Şiddet değil barış istiyoruz. DTP, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı değildir. Partimiz kapatılırsa Kürt halkı siyasi zeminden uzaklaşır, kaos ve şiddet gelir" mesajı verecek. "DTP, Türk-Kürt kardeşliğinin garantörü" vurgusu yapılacak.

VENEDİK KRİTERLERİ


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatma davası açtığı DTP, yarın Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını yapacak. Sözlü savunmayı da Genel Başkan Ahmet Türk yapacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım'da açtığı kapatma davasını, DTP'nin "ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağında olduğu, eylemlerin devletin bağımsızlığına aykırılık oluşturduğu" gerekçesine dayandırmıştı.

DTP savunmasında, Venedik Kriterleri'nden yola çıkarak, "şiddete karışmayan partilerin kapatılmaması" gerektiğini savunacak. Türk, "Biz 22 Temmuz'dan bu yana barış, diyalog dedik. Kürt sorununun şiddetle değil barışla çözüleceğini söyledik. DTP şiddet değil, barış istiyor. Partimiz, Kürt sorununun legal çözümün savunucusudur. DTP'yi kapatmak kaosa kapı aralamaktır. DTP'yi kapatmak Kürt sorununda

10 Soruda DTP Davası
 
1 DTP neyle suçlanıyor?
Bölücü terör örgütü PKK'nın eylemlerinin odağı olmakla. İddianameye konu olan 141 eylemin 129'u ifade özgürlüğü ile ilgili.

2 İddianamede Öcalan ve DTP ilişkisine yönelik iddialar neler?
Partinin Öcalan'ın emirleri ve direktifleri doğrultusunda kurulduğu öne sürülüyor. Öcalan'ın da kamuoyuna yansıyan açıklamaları ile bunu açıkça ifade ettiği belirtiliyor. İddianamede, gazete küpürleri, google'da yer alan haberler delil olarak sunuluyor.

3 Sözlü savunmanın ardından hukuki süreç nasıl işleyecek?
Anayasa Mahkemesi raportörü davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu süreçte gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

4 Kapatma kararı için kaç oy gerekiyor?
Anayasaya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinden en az 7'sinin oyu gerekecek.

5 Kapatılırsa DTP'nin tüzel kişiliği ne zaman sona erer?
Anayasa Mahkemesi Refah Partisi kararında, tüzel kişiliğin ne zaman sona ereceğine karar vermemişti. Bu nedenle tartışma yaşanınca Fazilet'in kapatılmasına yönelik kısa kararın sonuna, açıklandığı günden itibaren parti tüzel kişiliğinin ortadan kalktığına ilişkin bir cümle konulmuştu.

6 Kimler hakkında siyasi yasak isteniyor?
8'i milletvekili 221 DTP'li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak isteniyor. DTP'nin kapatılması durumunda, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Sevahir Bayındır'ın milletvekilliği düşecek. Ayrıca, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Serdar Yurttaş, Mahmut Alınak, Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak için de siyasi yasak isteniyor.

7 Milletvekilliği ne zaman düşer?
Anayasanın 84'üncü maddesinde, "Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer" ifadesi bulunuyor. Refah ve Fazilet kararlarında yasak konulan milletvekillerinin vekilliği gerekçeli karar yayımlandıktan sonra düşürülmüştü.

8 Daha önce Kürt siyaseti yapan hangi partiler kapatıldı?
SHP'den 1990'da ayrılan 11 milletvekilinin kurduğu Halkın Emek Partisi (HEP) ile kapatma davaları üzerine daha sonra kurulan Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Demokrasi Partisi (DEP) ve Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) kapatıldı. Demokratik Halk Partisi (DEHAP) kendini feshetti.

9 Hak ve Özgürlükler Partisi'nin (HAKPAR) Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmaması DTP kararını etkiler mi?
Oylamada HAK-PAR için, 6'ya 5 kapatmama kararı çıktı. Kararda, "Tüzük ve programında ifade edildiği biçimde partinin, Kürt sorunu olarak ele alıp değerlendirdiği soruna, kendine göre çözüm önerileri getirmesi, vatandaşlık temelinde ulus kavramının reddi olarak nitelendirilemez" denildi. Mahkeme, AK Parti davasında benzer bir yaklaşım sergiledi. Bu tutumun DTP için de sürmesi iyi bir senaryo olarak görülüyor.

10 DTP kapatılırsa yerel seçimlere katılabilecek mi?
Siyasi Partiler Kanunu'na göre, bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için oy kullanma tarihinden 6 ay önce örgütlenmesini tamamlaması gerekiyor. DTP de olası kapatmaya karşı Barış ve Demokrasi Partisi'ni kurdu. Kongrelerini yaparak, örgütlenmeyi tamamladı. Yerel seçimlere katılabilecek.
 
sabah



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs