Piyasalar çok kötü karıştı! | " /> Piyasalar çok kötü karıştı! | "/>

En Sıcak Konular

Piyasalar çok kötü karıştı!

15 Eylül 2008 10:17 tsi
Piyasalar çok kötü karıştı! Uluslararası piyasalarda Lehman Brothers'ın iflasını açıklaması ile başlayan tedirginlik giderek artıyor. Yurtdışındaki krizin yansımaları içeride de görülüyor.

BORSA: Güne hızlı bir düşüşle başladı. Borsada panik satışlar gelirken endeksteki kayıp ilk 15 dakika sonunda yüzde 3.75 oldu. Borsa 35 bin 675 puana geriledi.

DOLAR: Cuma gününe göre hızla yükseldi. Yüzde 2'ye yakın bir değer artışı ile 1.26 seviyesine dayandı.

EURO/DOLAR PARİTESİ: ABD kaynaklı tedirginlik euroya yaradı. Euro/dolar paritesi 1.44'e yükseldi.

ULUSLARARASI BORSALAR: Yurtdışında sert satışlar izleniyor. Avrupa borsaları yüzde 3'e yakın değer yitirdi. Tüm yatırımcılar Lehman Brothers ile ilgili gelişmeleri takip ediyor.

Dolar 1.26 YTL'ye dayandı

ABD'nin en büyük bankalarından Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması ve ABD mali sektörüne ilişkin endişeler piyasaları olumsuz etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine sert satışlar gelirken YTL de bundan nasibini alıyor. Bankalararası işlemlerde hızlı bir hareket izlenirken dolar 1.2580 YTL'ye yükseldi.

Dolar cuma kapanışta ise 1.2380 YTL düzeyindeydi. 

"YÜKSELİŞ DEVAM EDER"

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, dolarda cumaya göre ciddi bir yükseliş olduğunu ifade ederek, "Yavaş yavaş yükselişe devam ederiz. Çok sert yükselişler olmaz ama aşağı inme olasılığımız kısıtlı olacak. Bence cari açığı yüksek ülkelerin sıkıntısı daha fazla olabilir" dedi.

BORSA DİKİŞ TUTMUYOR

Yurtdışındaki dalgalanmanın en büyük etkisi borsada izleniyor. Açılıştan itibaren satışların hız kesmediği izlenirken, endeksteki kayıp yüzde 4'e yaklaştı. borsa 35 bin 500 desteğine doğru geriliyor.

Piyasayı değerlendiren uzmanlar, borsada iki farklı etkiye dikkat çekiyor. Birinci sıraya yurtdışındaki dalgalanmayı koyan uzmanlar, ikinci olarak ise Türkiye ekonomisindeki düşük büyüme rakamlarını gösteriyor. Geçen hafta açıklanan ve beklentilerin oldukça altında kalan büyüme rakamlarının piyasadaki endişeleri artırdığını belirten uzmanlar, borsadaki satışların da arttığını ifade ediyor.

Lehman konkordato istiyor
 
ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Lehman Brothers'ı içinde bulunduğu nakit krizinden kurtarma çabalarının sonuç vermemesi ardından, şirket, iflas koruması başvurusunda bulundu.
 
Bankanın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 80 değer kaybetti

Ülkenin en büyük dördüncü bankası olan Lehman Brothers, Amerikan ekonomisindeki kredi krizinin son büyük mağduru olarak niteleniyor.

Alacaklıların derhal ödeme talep etmemesini sağlamaya yönelik konkordato başvurusu, Lehman Borthers Holdings Inc. kolunu kapsıyor ancak şirketin diğer simsarlık birimlerini içermiyor.

Şirket, satış olanakları araştırılırken faaliyetlerini sürdüreceklerini bildirdi.

Bankanın nakit krizini aşması için İngiliz Barclays veya Bank of America'nın şirketi alması düşünülüyordu.

Ancak hafta sonunda yapılan yoğun görüşmelerin ardından her iki banka da tekliflerini geri çekti.

Geçen hafta da Güney Kore'nin devlet yönetimindeki Kore Kalkınma Bankası, Lehman Brothers hisselerini satın almaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Lehman Brothers hisseleri, Şubat ayından bu yana, yaklaşık yüzde 80, son bir yılda yüzde 95 oranında geriledi.

Bankada yatırımları olan yatırımcıları korumak için Wall Street'te olağandışı bir uygulamaya gidilerek Pazar günü de acil işlem seansı düzenlendi.

Küresel piyasaları sarsabilir

Dünyanın dört bir yanındaki bankaların Lehman ile yaptıkları karmaşık işlemleri çözmesinin haftalar, hatta aylar sürebileceği; bunun da küresel mali sistem için bir belirsizlik dönemi yaratacağı belirtiliyor.

ABD'nin dördüncü büyük yatırım bankası olan Lehman Brothers, geçtiğimiz yıl içinde emlak kredi piyasasına yaptığı büyük yatırımlardan ötürü yüksek miktarda zarar etmiş, küresel düzeydeki kredi krizi nedeniyle de nakit eksiğini kapatamamıştı.

Lehman Brothers dünya genelinde 25 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Lehman Brothers'ı kurtarma girişimlerini Amerikan Hazine Bakanlığı ve New York Merkez Bankası yürütüyordu. Ancak yetkililer, bankayı kurtarmak için federal fonları kullanmak istemediklerini ifade etmişlerdi.

Amerikan hükümeti başta Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley and Goldman Sachs gibi bankaların desteğiyle bankanın en tehlikeli yatırımlarını üstlenecek bir kefalet sistemi oluşturmayı umuyordu.

Bu plana göre bankanın 'sorunsuz' kısmı ise ayrıca bir diğer bankaya satılabilecekti.

Böyle bir durumun yatırım bankalarının milyonlarca dolar zarar etmesine yol açmakla beraber, en azından sistemdeki çalkantının yaratabileceği daha ağır darbelerin önüne geçmesini sağlayabileceği düşünülüyordu.

ABD Merkez Bankası'nın eski başkanı Alan Greenspan, Lehman bir anlaşmaya varmayı başaramazsa Amerikan hükümetinin, bankanın iflasına göz yummak ya da bankayı kamu fonlarıyla desteklemek arasında "çok güç kararlar"la karşı karşıya kalacağını söylemişti.

Greenspan bununla birlikte, hükümetin zor durumda kalan her bankayı kurtarmasının sürdürülebilir olmayacağına dikkat çekti; "Mali değişimlerin olağan seyrinde her zaman kazananlar ve kaybedenler olur" dedi.

Son günlerde Fannie Mae ve Freddie Mac gibi Amerikan emlak kredi piyasasının yarısını elinde tutan bankaların Hazine bakanlığınca devralınması, dikkatlerin Lehman Brothers üzerinde daha fazla yoğunlaşmasına neden oldu.

Şimşek'in bankası da gidiyor
 
Bank of America, Merrill Lynch'i 50 milyar dolara satın alıyor. Merrill Lynch'i 50 milyar dolara satın almayı kabul ettiğini açıklayan Bank of America, böylece dünyanın en büyük aracı kurumuna sahip olacak.

Dnyanın en büyük aracı kurumlarından biri olan Merrill Lynch’in Devlet Bakanı Mehmet Şimşek açısından özel bir yeri bulunuyor. Kariyerinin en parlak günlerini Merrill Lynch'te yaşayan Şimşek, 2000 yılında girdiği bankadan 2007 yılında  Merrill Lynch’in Ortadoğu ve Afrika Başkanı olarak ayrılmış ve siyasete girmişti.

HİSSEDARLAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Bank of America, varılan anlaşma gereği tek bir hisse için 29 dolar ödeyecek. Buna karşılık Merrill Lynch hisseleri cuma gününü 50 dolardan tamamlamıştı. Hisseler 2007 Ocak ayında ise 90 dolar seviyesindeydi.

Geçtiğimiz yıl başgösteren mortgage krizinden en çok etkilenen kurumların başında gelen Merrill Lynch, son bir sene içerisinde 40 milyar dolardan fazla zarar etti.

Birleşmenin gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği,  anlaşmanın her iki şirketin yöneticileri tarafından onaylandığı belirtildi. Anlaşmaya göre, Merrill Lynch'in üç yöneticisi, Bank of America'nın Yönetim  Kurulu'na katılacak.

Bank Of America Başkanı Ken Lewis yaptığı açıklamada, Merrill Lynch'i satın almalarının hissedarları için büyük bir fırsat olduğunu  belirterek, “Birlikte, bizim şirketlerimiz işlerimizdeki sinerji nedeniyle çok  daha fazla değerli olacak” dedi.

Merrill Lynch Başkanı John Thain de yaptığı açıklamada,  “Merrill Lynch büyük bir küresel kurum ve Ken Lewis ve bizim üst yönetimimizle,  bu iki şirketin birleşmesiyle dünyanın önde gelen mali kurumunu yaratmak için  ileriye bakacağız” diye konuştu.

Lewis idaresindeki Bank of America, 2004 yılından bu yana diğer  şirketleri satın almaya 100 milyar dolardan fazla para harcadı.

 

 



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs