En Sıcak Konular

'Tuzla'daki iş kazaları normal'

15 Eylül 2008 09:47 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla Tersanesi'nde 2002 yılında 5 bin kişi çalışırken, bugün 35 bine ulaştığını, hızlı büyümenin iş kazalarındaki artışı da beraberinde getirdiğini söyledi.

Tuzla'da Sedef Tersanesi'nde üretilen "M/V İbrahim Dede" adlı konteyner gemisinin denize indirilmesi törenine katılan Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, konteyner gemisinin ülkeye hayırlı olması ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.

"Yaklaşık bir yılda inşa edilmiş bu gemi, Türk gemi inşa sanayinin iftihar verici düzeyinin bir göstergesi durumunda" diyen Erdoğan, bugüne kadar 140 gemi inşa edilen Sedef Tersanesindeki üretim sahasının büyüklüğü ve inşaat kapasitesi ile Türkiye'nin bu alandaki en önemli aktörlerinden biri olduğunu vurguladı.

Erdoğan, dünyada gemi ile yük taşımacılığının giderek daha çok tercih edilen bir yöntem olmasının sürekli yeni gemi ihtiyacı doğurduğunu, denizlerdeki mevcut gemilerin yaş ortalamasının yüksek olmasından kaynaklanan gençleştirme ihtiyacının da gemi inşa sanayinde yaşanan canlılığı daha da artırdığını belirtti.

Gemi siparişlerindeki bu büyük artışın tersane sayısını da hızla çoğalttığını, 2002 yılında 37 tersaneye sahip olan Türkiye'de bugün 84 tersane bulunduğunu anlatan Erdoğan, ayrıca 64 tersanenin de yatırım aşamasında olduğunu bildirdi. Bu artışa paralel olarak üretim kapasitesinin 550 DWT'dan 2 milyon DWT'ye çıktığını vurgulayan Erdoğan, "2013 yılında bu rakam 8.6 milyon tona ulaşacak,
hedefimiz bu" dedi.

"Yarın beni tabii medya topa tutar"

Bu sürecin bir başka etkisinin de istihdamda yaşandığının altını çizen Başbakan Erdoğan şu anda 2002 itibariyle 5 bin kişinin çalıştığı özel sektöre ait gemi inşa sanayi kuruluşlarında bugün 35 bin kişinin çalıştığını ve bu hızlı büyümenin de iş kazalarında artış meydana getirdiğini kaydetti.

Denizcilik Müsteşarlığı ve Savunma Bakanlığı'nın bu sorunu çözmek için önemli adımlar attığını ifade eden Erdoğan, "Demin Metin kardeşim (Kalkavan) hüzünlü bir konuşma yaptı. Halbuki duygusal, hüzünlü olmayacağız. Niye? Atalarımızın güzel bir lafı var; 'Benim abdestimden şüphem yok ki, namazımdan şüphem olsun'. Yaptığım işi ben eğer inanarak yapıyorsam, doğru yapıyorsam 'Yola emin adımlarla devam edin' deriz. Bu sektör büyüyor mu kardeşim, büyüyor. Buna ihtiyaç var mı kardeşim, var. Türkiye'de bu kadar işsiz insan var mı? Var. 5 binden 35 bine çıkıyor. Diğer taraftan 'işsizlik, işsizlik' diyeceksin. Öte yandan iş temin edildiğinde de 'Niçin bu yanlışlar var?' diyeceksin" diye konuştu.

Eksiklikler ve hataları düzeltmenin gayreti içinde olacaklarını ifade eden Erdoğan, bu konuda hemen kelle istemenini bir anlamının olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Hemen kelle istmenin gayreti içine girmek şaşılacak bir şey. Yarın beni tabii medya topa tutar bunu da biliyorum ha. Hele bu son zamanlarda benle araları çok iyi. Şimdi bundan da topa tutarlar 'Niye sen tersanecileri savundun?' diye. Hayır, ben ülkemde bir sektörü savunuyorum ve bu sektörün de faydasına inanıyorum" dedi.

Üretimde ve düzenlemede önümüzdeki dönemde çok fazla adımın birlikte atılacağını ifade eden Erdoğan, üretimde olduğu kadar denetimde uzmanlaşmaya önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

"Önümüzdeki yıllarda hem iş güvenliğinin ileri düzeye ulaştığı, hem de üretimin teşvik edildiği bir ortamın oluşturulmasını ben de birliklerimiz ve odamız da kesinlikle temenni ediyoruz" diyen Erdoğan, Ulaştırma ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının da bu konuda çalışmalar yaptığını, işin eğitim altyapısını da tekrar ileri noktalara taşıyacaklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, yetişmiş eleman eksiğinin giderilmesine de önem verilmesi gerektiğini belirterek, şu anda 24 meslek lisesinde gemi inşasına ilişkin bölümler açıldığını, yüksek öğretim konularında bu eksiğin giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs