En Sıcak Konular

'Ayçiçeği üretimi artırılmalı'

14 Eylül 2008 16:29 tsi
Türkiye'de bitkisel yağ sıkıntısı çekildiğini, yağ ihtiyacının ithalatla karşılandığın belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yağlı tohumlu bitkilerin ve özellikle ayçiçeği üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkemizde ayçiçeği üretiminin en fazla 2006 yılında 1.118.000 ton olarak gerçekleştiğini, 2007 yılında ülke genelinde yaşanan kuraklıktan ayçiçeği üretiminin de olumsuz etkilendiğini anlattı.

Bayraktar, şunları söyledi: "Ayçiçeği ihtiyacının ithalatla tamamlandığı ülkemizde fiyat oluşumu dünya fiyatlarına bağlıdır. Dünyada fiyatların düşük seyretmesi ve ülkemizde ithalat kurallarının üreyicilerimizi korumada yeterli olmaması ile üreticiler rekabet edememektedir. 15.07.2008 tarihinden itibaren ayçiçeği tohumu gümrük vergi oranı yüzde 27'ye, ham ayçiçeği yağı gümrük vergi oranı yüzde 36'ya çıkarılmıştır. Bu oranlar DTÖ kurallarına göre uygulayacağımız en yüksek oranlardır. Ülkemizde bitkisel yağ sıkıntısı çekilmekte ve yağ ihtiyacı ithalatla karşılanmaktadır. Ülkemizin döviz kaybının önlenmesi ve mevcut üretim potansiyelinin değerlendirilerek bu üretim dalının ülke ekonomisine olan katkısının artırılması bakımından yağlı tohumlu bitkilerin ve özellikle ayçiçeği üretiminin artırılması zorunludur. Bu amaçla; özellikle üreticinin ürün pazarlama döneminde (hasat ve sonrası) ithalatı önleyecek ek tedbirler alınmalıdır."

Ayçiçeği tohum ithalatının önemli bölümünün gerçekleştirildiği Bulgaristan'da üretim artışına paralel olarak düşen fiyatların ülkemize ucuz ürün ithalatını gündeme getirdiğini kaydeden Bayraktar, "Trakyabirlik verilerine göre Bulgaristan'dan gerçekleştirilecek ayçiçeğinin ithal maliyeti 60-62,5 YKr/kg'dır. Bu fiyatlarla üreticilerimizin rekabet etmesi mümkün değil. Birlikçe yapılan ayçiçeği maliyet çalışmalarına göre 2008 yılı ayçiçeği maliyeti 1 YTL/Kg." şeklinde konuştu.

Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre, 2007 yılından itibaren yüzde 180 oranında artan gübre fiyatları ile yüzde 40 oranında artan motorin fiyatları, ayçiçeği maliyetinin bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında artmasına neden oldu.

Üreticilerin ayçiçeği üretiminden gelir elde edebilmesi için ayçiçeği fiyatlarının 1,30 YTL/Kg olması gerektiğini, ancak, ayçiçeği hasadının başladığı bugünlerde fiyatların piyasada 70 YKr/Kg kadar gerilediğine vurgu yapan Bayraktar, Trakyabirlik ve Karadenizbirlik'in avans fiyatlarını 76,5 YKr/Kg olarak açıklandığına dikkat çekti.

Trakyabirlik ve Karadenizbirlik'in, açıkladığı avans fiyatlarını üretici maliyetlerini de göz önünde bulundurarak artırmasını beklediklerini belirten Bayraktar, ayçiçeği fiyatlarının gerilemesinde en önemli etkenin, ayçiçeği ithalatında uygulanan gümrük vergi oranlarının üreticilerimizi koruyamaması olduğunu savundu.

2007 yılına kadar ülkemizde ayçiçeği fiyatlarının dört yıl süresince artmazken 2007 yılında gıda fiyatlarındaki artışa paralel yüzde 65 artışla 82,5 YKr/Kg olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bayraktar, Dünyada Nisan 2008 tarihine kadar hızla artan ayçiçeği tohm ve yağ fiyatlarının bu tarihten itibaren gerilemeye başladığını söyledi.

Nisan 2008 tarihinde 928 $/Ton'a ulaşan fiyatların, 2008 Temmuz ayında 763 & $/tona gerilediğini ifade eden Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Edip Uğur ise, 2007 ve 2008 yıllarındaki fiyat hareketlerinde devletin vergi koyarak veya kaldırarak üreticiyi mağdur etmediğini söyledi.

Fiyat düşüşlerinin rekolte fazlalığının yanısıra paritenin değişmesine de bağlı olarak düşüş yönünde seyrettiğini belirten Edip Uğur, müstahsilin geçen yılki fiyatlara yakın ürününü satarak mağdur olmadığını, bunda devletin vergileri iyi ayarlamasının rolü bulunduğunun altını çizdi.

Uğur, "Yağın tonu haziran ayında 1850 dolardı bugün 1150 dolar. Gümrük Müdürlüğü'nün ve Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın referans fiyat uygulamaları faydalı oldu. 2007 Eylül ayında fiyatlar artınca gümrükler de hemen vergiyi 27'den 12'ye indirdi. Bu durum 15 Temmuz'da devam etti. Sezon geliyor, çiftçi mağdur olmasın diye 27'ye çıkardı." dedi.

cihan

 



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,409 µs