En Sıcak Konular

Kabustan da beter!

14 Eylül 2008 11:56 tsi
Kabustan da beter! 

Ike kasırgası ABD'yi tehdit etmeye devam ediyor.

Kasırga, 108 yıl önce 8 Eylülde aynı bölgeyi vuran ve ilk gün 6 bin, takip eden günlerde 2 bin kişinin ölümüne yol açan ve ülkedeki en büyük doğal felaket olarak nitelenen kasırga felaketini de gündeme getirdi.

Uzmanlar, bölge sakinlerine "Bölgeyi terk etmezseniz, ölümle yüzleşmeniz kaçınılmaz" uyarısı yapıyor. Bölgedeki kimyasal fabrikaların da kasırgadan etkilenmesi ve çok daha büyük bir çevre felaketinin meydana gelmesinden endişe ediliyor.

Ike kasırgasının, Houston'ı da etkilemesi ihtimali, bu kentteki büyük gökdelenlerin, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin ve NASA'nın Johnson Uzay Merkezinin rüzgar ve selden zarar görmesi olasılığı yüzünden de kaygı yaratıyor.

Johnson Uzay Merkezi, kasırga tehdidi nedeniyle kapatıldı ve Austin yakınında bir bölgeye geçici bir ofis açıldı. Petrol şirketlerinin yüzde 75'inin bölgedeki faaliyetlerini durdurduğu belirtiliyor. ABD'nin petrol rafineri kapasitesinin beşte biri, Texas'tan sağlanıyor. Kasırga endişesi, petrol fiyatlarında da bir gün içinde yüzde 30'luk bir sıçramaya neden oldu. Petrol rafinerileri ve kimyasal fabrikaların, kuvvetli rüzgarlara dayanıklı şekilde inşa edildiği, ancak elektrik olmayacağı için hizmette bulunamayacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, şu sırada kategori 3 düzeyindeki Ike kasırgasının, kıyı şeridinde de 7 metreye ulaşabilecek dalgalar yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Texas Valisi Rick Perry, "Yüz yüze olduğumuz tehlike çok büyük. Bu kasırga bize çok ciddi zarar verecek. Elektriğimiz gidecek ve korkunç bir sel felaketi bizi bekliyor" dedi.

Ike kasırgası uyarısı, doğuda Mississippi ve Alabama hattı ile New Orleans'a kadar, güneyde ise neredeyse Meksika sınırına kadar olan çok geniş bir bölgeyi kapsıyor.

ABD Yurt İçi Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, bölgede yaşayanları, bir önceki Gustav kasırgasına bakıp, "Gustav düşündüğümüz kadar kötü çıkmadı, belki Ike da kötü olmaz" çıkarımında bulunmamaları yönünde uyardı.

Ike kasırgasının "gözü" olarak adlandırılan merkez bölümü, Texas'taki Galveston kentini vurmaya başladı.

GALVESTON'A ULAŞTI

Merkezi Miami'de bulunan Ulusal Kasırga Merkezi, radar verileri ve yüzey gözlemlerine göre kasırganın merkezinin yerel saatle 02.10'da Galveston'a ulaştığını belirtti.

Ike kasırgasının, Texas eyaletinin Meksika Körfezi kıyılarında etkisini şiddetle göstermeye başladığı açıklanmıştı.

HIZI 175 KM'Yİ AŞIYOR

Hızı saatte 175 km’yi aşan rüzgarlar taşıyan kasırga, Galveston şehri kıyılarını 6 metrelik dalgalarla vurdu. 1900 yılında 8 bin kişinin ölümüne neden olan kasırga sonrasında inşa edilen 5 metrelik deniz setini aşan dalgalar, adada su baskınına neden oldu, yangınlar çıktı. Meksika Körfezi’ndeki 17 petrol rafinerisi devre dışı kaldı. ABD petrol tüketiminin yüzde 22’sini karşılayan rafineriler kapandığı için ülkede petrol fiyatları yüzde 31 arttı.

TAHRİBATI YIKICI OLUR

Öğle saatlerinden itibaren karanın 80 km içerisindeki Houston şehrine ulaşan kasırga rüzgarları ve sağanak yağmur, bomboş caddelerde tozu dumana kattı. 2 milyon Amerikalı elektriksiz kaldı. Teksas Valisi Rick Perry, kasırganın 80 ila 100 milyar dolar arasında maddi zarara neden olabileceği bildirdi. Güneybatı Louisiana’ya doğru ilerleyen Ike, 2005’te 80 milyar dolar hasara yol açan Katrina Kasırgası kadar şiddetli rüzgarlar getirmese de, etki süresi ve etki alanı açısından ondan daha tehlikeli. ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, "Sanırım bu kasırga en kötü senaryo kategorisine giriyor" dedi. Ike Kasırgası, 2005’teki Katrina kadar güçlü değil, ama daha geniş bir alanda, daha uzun süre etki göstereceği için, tahribatı onun kadar yıkıcı olacak.

aa



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs