En Sıcak Konular

Gelişme çağındaki gençler dikkat!

14 Eylül 2008 11:06 tsi
Gelişme çağındaki gençler dikkat!
Bluğ çağında yanlış seçimlerin 5 büyük zararı...

Genç kızlar medyada gördükleri mankenlere ve ünlülere özenmekte, küçük yaşlardan itibaren onlar gibi görünmek için çaba harcamaktalar. Özellikle 11-16 yaş arası bireylerin boy uzaması, vücut ağırlığı ve kemik gelişimi sürmekte olduğu için bu dönemde yeterli ve dikkatli beslenmemek kalıcı hastalıklara neden olur.

Genç kızlar zayıflamak uğruna sıkı ve bilinçsiz diyetler yapmakta, kulaktan dolma bilgilerle, hiçbir hekim kontrolünde bulunmadan tehlikeli zayıflama ilaçları kullanmaktalar. Bunun sonucunda da çeşitli hastalıklarla mağdur olmaktalar. Bluğ çağı denen bu dönemde yapılan yanlışlar kalıcı hastalıklara neden olmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerin titizlikle alınmaması halinde;

1- KANSIZLIK

En sık olarak yeterli kırmızı et ve yeşil sebzelerde bulunan demirin yeterince alınmamasına bağlı olarak demir eksikliği anemisi ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda bu kansızlık tüm vücut işleyişini bozarak baş ağrısı, halsizlik, düşük tansiyon, dikkatsizlik, derslerde başarısızlık, yorgunluk, egzersizlere dayanıksızlık ve hatta egzersiz yaparken beyin veya kalp hücrelerine yeterli oksijen taşınamamasına bağlı tehlikeli durumlara (bayılma, kalp krizi) neden olabilmektedir. Kansızlık ciddiye alınması gereken durumdur, buna yol açan yanlış beslenmeden kaçınmak gerekir.

2- SAÇ DÖKÜLMESİ

Bilinçsizle yapılan diyetler sırasında vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesine oldukça sık rastlanır.

3- ADET DÜZENSİZLİKLERİ

Yıllardır altını çizerek söylediğimiz genç kızların ve hanımların yanlış duyumlarla kolesterolden kaçmak adına kırmızı et, karaciğer gibi gıdaları hiç tüketmemeleri bazen adet düzensizlikleri veya adet görememeye sebep olabilmektedir. Zira kolesterol vücutta özellikle cinsiyet hormonlarının yapımında gereklidir.

4- METABOLİZMA HIZININ DÜŞMESİ

Yanlış yapılan diyetlerin bir sonucuda gün boyunca aç kalmak veya öğün atlama sonucu bireylerin metabolizma hızlarının düşmesidir. Buna bağlı olarak hem kilo verme zorlaşmakta hem de verilen kilolar hızla geri alınmaktadır.

5- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAFİYETİ

Yanlış yapılan diyet uygulamalarının bir diğer ve önemli zararı da bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta yeterli ve kıymetli protein alınmasıdır. Vücut bağışıklık sistemi için en önemli protein kaynakları olarak hayvansal proteinleri gösteriyoruz.

Her ne kadar baklagillerde protein içeriğinden zengin olsa da bağışıklık sistemi ve kasların yapısına giren amino asit adı verilen protein birimlerinin bazılarını ancak hayvansal proteinlerden almak mümkün olmaktadır. Yani yağsız kırmızı et, tavuk göğüs eti, balık, yoğurt, süt ve yumurta çeşitleri yeterli miktarda ve her gün alınmalıdır. Bağışıklık sistemi zafiyeti en basit grip türü enfeksiyonlarından daha ciddi hastalıklara kadar davetiye çıkarabilmektedir.

Dr. İsmail Ağar / Bugün



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs