En Sıcak Konular

'Toplam gelirin yüzde 32’i faize gidiyor'

13 Eylül 2008 23:11 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 86’sı faize gidiyordu. 2007 sonu itibariyle bu yüzde 32’nin altına indi” dedi.

Şimşek, partisinin Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçe Teşkilatı’nın 3. Olağan Kongresine katılmak üzere geldiği ilçede, esnafı ziyaret etti. 
Bakan Şimşek, belediye düğün salonunda düzenlenen kongrede, Türkiye’nin bütün il ve ilçelerinin çok ciddi değişim ve dönüşümden geçirildiğini belirterek, burada hükümetin vizyonun son derece açık olduğunu, kendileri için her şeyden önce beşeri sermayenin geldiğini söyledi.

AK Parti hükümeti olarak, son 5-6 yılda insana yaptıkları yatırımın ön plana çıktığını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

“123 bin derslik açılmış. Okul öncesi eğitim oranı yüzde 11’lerden, yüzde 30’lara çıkarılmış. Ülke çapında 700 meslek lisesi açılmış. Her ilimize üniversite götürülmüş. Bunların nedeni ne? Bunların nedeni, başarılı eğitim. Hızla küreselleşen dünyada rekabet etmek istiyorsanız, yaptığınız işi en iyi şekilde yapmak istiyorsanız, mutlaka çok iyi bir eğitim almanız lazım. Onun için 80 yıldır ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı, AK Parti döneminde diğer bakanlıklara göre en fazla kaynağı aldı. Çünkü bizim önceliğimiz insandır, eğitime yatırımdır. Bu konudaki çabalarımız, önümüzdeki yıllarda çok daha çarpıcı meyvelerini verecektir.”

Şimşek, eğitimin yanı sıra ulaştırma ve sağlıkta da büyük yatırımlar yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiyede çok güzel şeyler oluyor. Günlük tartışmalara bakarsanız, hakikaten insan ister istemez etkilenebiliyor. Ama şunu kabul etmek lazım; Bugün eğer Türkiye Cumhuriyeti tarihine benzer şekilde, yani 5-6 yıldaki başarılara bakarsanız, eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, göreceksiniz, bir 10 yıl daha böyle devam ederse ülkemiz batıyla, dünyayla arayı çok daha hızlı bir şekilde kapatacaktır. Dünyada büyük bir kriz yaşanıyor. 1930’lu yıllardan bu yana yaşanan en büyük kriz. Ama çok şükür, Türkiye içeride yaratılan suni belirsizliklere rağmen, dışarıdaki büyük şoklara rağmen yoluna devam ediyor.”

AK Parti hükümeti olarak iktidara geldiklerinde petrol fiyatlarının 20 dolar civarında olduğunu, bugün petrol fiyatlarının ortalama 115 dolara çıktığını anlatan Bakan Şimşek, yine de Türkiye’nin tüm bu sıkıntılardan en az şekilde etkilenmesi için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

Şimşek, Türkiye’nin kamu borç yükünü ciddi bir şekilde azalttıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Ortalıkta söylenen rakamlara bakmayın. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiği zaman, Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 86’sı faize gidiyordu. 2007 sonu itibariyle bu yüzde 32’nin altına indi. Gerçi bu da yüksek. Ama Türkiye çok mesafe kat etti. İnşallah çok daha düşük seviyelere getireceğiz. Türkiye bir çok noktada geçmişle karşılaştırıldığı zaman iyi durumda. Türkiye’de taşıt sayısı 2002 yılında 8.6 milyondu, bugün 13.5 milyonu aşmış durumda. Bu arabaları sizler aldınız. Yine konut sayısı öyle. Konutların kalitesi artmış. Eskiden ineğinizi satıp, ameliyat olmak için uğraşıyordunuz, şimdi biz sağlık hizmetlerini bedava sağlıyorsak bütün vatandaşlarımıza, bu aslında kişi başına gelirin arttığının bir ifadesidir.”

Bakan Şimşek, her şey iyiye gitmesine rağmen daha yapacak çok işlerinin bulunduğunu, geleceğe ilişkin kendisinin çok ümitli olduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs