En Sıcak Konular

NATO soğuk savaş istemiyor

13 Eylül 2008 23:09 tsi
NATO Askeri Komitesi Başkanı İtalyan Amiral Giampaolo Di Paola, Rusya ile NATO arasındaki ilişkilerin zaman içinde gelişeceğine inandığını belirterek, “Soğuk savaş dönemine geri dönmek istemiyoruz” dedi.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da dün başlayan ve NATO üyesi ülkeler ile NATO üyeliğine aday Hırvatistan ve Arnavutluk’un Genelkurmay Başkanları’nın katıldığı NATO Askeri Komitesi toplantısı sona erdi. 
Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un temsil ettiği toplantıda NATO’nun devam eden faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeler ile faaliyet alanlarının genişletilmesine yönelik strateji ve kapasitelerin nasıl geliştirileceği konuları ele alındı, başta Gürcistan olmak üzere Afganistan ve Kosova’daki son gelişmeler masaya yatırıldı.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Di Paola, gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının son derece verimli ve başarılı geçtiğini belirterek, gündemdeki tüm konuların detaylı bir şekilde değerlendirildiğini söyledi.

Konuşmasında NATO-Rusya ilişkilerine de değinen Amiral Di Paola, Gürcistan’daki son gelişmelerin duygusal değil, gerçek ve somut değerlendirmelerle ele alınması gerektiğini kaydetti.

Amiral Di Paola, “Soğuk savaş dönemine geri dönmek istemiyoruz. Rusya’nın da aynı şekilde düşündüğüne inanıyoruz” diye konuştu. Toplantı sırasında Gürcistan sorununun çözümünü öngören çok sayıda senaryonun otaya atıldığını sözlerine ekleyen Amiral Di Paola bu senaryoların neler olduğunu açıklamadı.

Gürcistan’ın NATO’ya tam üyelik için başvuruda bulunan bir ülke olduğunu hatırlatan Di Paola , “Biz bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon Gürcistan ile NATO arasındaki ilişkileri ve üyelik sürecini değerlendirecek. Komisyonun hazırlayacağı rapor yol haritasının daha da netleşmesini sağlayacaktır” dedi.

Toplantıda Afganistan’daki çok uluslu gücün durumunun da ele alındığını sözlerine ekleyen Amiral Di Paola, bu ülkedeki polis ve askeri güçlerin artırılmasının stratejik açıdan önemli olduğu ifade ederek, “Tabii ki, her ülke bu sürece nasıl katkıda bulunabileceğine kendisi karar verecek” diye konuştu.

Nato Askeri Komitesi Toplantısı dolayısıyla eşi Sevil Başbuğ ile Sofya’da bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ yarın öğleden sonra Türkiye’ye dönecek.

Toplantıya katılan Genelkurmay Başkanları yarın Sofya’dan ayrılmadan önce Bulgaristan’ın önemli tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret edecekler.

ntv



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,397 µs