En Sıcak Konular

Ünlü evrimcinin sitesine yasak

13 Eylül 2008 23:08 tsi
Günümüzün ünlü evrim teorisyeni ve dünyanın en tanınmış ateisti Prof. Richard Dawkins’in internet sitesine erişim yasağı konuldu. Siteye girenler “Mahkeme kararıyla erişim engellenmiştir” yazısıyla karşılaşıyor.

İnternetin en büyük video paylaşım sitesi You Tube’a aylardır erişemeyen Türkiye’de şimdi de dünyaca ünlü bir bilim adamının sitesine erişim yasağı geldi. Gen Bencildir, Kör Saatçi ve Tanrının Yanılgısı gibi kitapları Türkiye’de yayımlanan Oxford Üniversitesi profesörlerinden biyolog ve düşünür Richard Dawkins’in internet sitesi mahkeme kararıyla kapatıldı. Dawkins’in sitesinde, kapatılan diğer sitelerde olduğu gibi yasak kararının hangi mahkeme tarafından ve kaç nolu kararla verildiğine dair bir ifade bulunmuyor, yalnızca “Mahkeme kararıyla erişim engellenmiştir” yazısı yer alıyor.  
Prof. Richard Dawkins’in internet sitesine erişim yasağı konulduğunu Milliyet yazarı Melih Aşık köşesine taşıdı.

Aşık köşesinde “Oxford Üniversitesi zooloji profesörü Richard Dawkins, hem Darwin’in Evrim Teorisi’nin hem de ateizmin militan savunucusudur. Bazı kitapları TÜBİTAK tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Tabii onun iddialarına karşı iddialar ve eleştiriler de kitaplar dolusudur. Dawkins canlı ve heyecanlı tartışmaların odağıdır. Bu bilim adamının bir internet sitesi var: “http://richarddawkins.net/”... Siteye girin... Karşınıza kırmızı yazıyla yazılmış şu ibare çıkıyor: “Mahkeme kararıyla erişim engellenmiştir”... Birileri yargıyı kullanarak bu tartışmaların ülkemizde izlenmesini engelliyor” diye yazdı.

EKŞİ SÖZLÜK’TE BAŞLIK AÇILDI
Siteye erişimin yasaklanması Ekşi Sözlük’te kullanıcılar tarafından eleştirildi ve “richarddawkins.net’in erişime kapatılması” ismiyle bir başlık açıldı.

Ekşi Sözlük kullanıcılarının sansürle ilgili girdiği entry’lerden örnekler:

 Eserlerinden birisi hakkında bu ülkede soruşturma açıldıktan sonra web sitesinin de engellenmesi beni fazla şaşırtmayan yazar. Normalde siteler kapatıldığı zaman ilgili mahkeme kararı da sayı olarak verilirdi (bunu söylediğime inanamıyorum), burada sayı olmaması sitenin “re’sen kapatıldığı” anlamına geliyor olabilir mi acaba?
 Belirsiz bir mahkeme tarafından yapılmış bir yasaklama daha.. Sebep “aşırı bilimsellik” mi bu kez?
 Richard Dawkins’in bu ülkenin kaldıramayacağı kadar büyük bir bilim adamı olmasındandır.
 Kanıtladığı tek şey ülkemizde sansürün korkunç boyutlara ulaştığı ve tamamen keyfi olduğudur.

KİTABI BERAAT ETMİŞTİ
Richard Dawkins’in yazdığı “Tanrının Yanılgısı” adlı kitabı Türkçe’ye çevirip basarak “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu işlediği iddiasıyla Kuzey Yayıncılık’ın sahibi Erol Karaaslan yargılanmış ve beraat etmişti. Kitabın toplatılmasına gerek olmadığına karar veren mahkeme, “Kitap yasaklamak düşünce özgürlüğünü özünden sınırlar” açıklamasını yapmıştı.

ntv



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,086 µs