Sergei Alexandrovich Markov, Rusya’nın şahinlerinden kabul edilen bir isim. Putin’in sert politikasının en önemli mimarlarından. O Putin'in dili! Ve Markov diyor ki, ' Sergei Alexandrovich Markov, Rusya’nın şahinlerinden kabul edilen bir isim. Putin’in sert politikasının en önemli mimarlarından. O Putin'in dili! Ve Markov diyor ki, '

En Sıcak Konular

Rusya'nın imajını ABD belirliyor!

13 Eylül 2008 20:20 tsi
Rusya'nın imajını ABD belirliyor! Sergei Alexandrovich Markov, Rusya’nın şahinlerinden kabul edilen bir isim. Putin’in sert politikasının en önemli mimarlarından. O Putin'in dili! Ve Markov diyor ki, '

Bizler, kulaklarımızda Amerikan şarkıları, belleklerimizde Hollywood filmleri ile büyümüş kuşaklarız. ABD’yi, Amerikalılar’ın mimiklerini, düşünce biçimlerini biliyoruz. İçimize bir çip gibi yerleştirilmiş bunlar.

* * *

‘Yabancı’ diyarlara gidenler ne kastettiğimi anlayacaktır: Ortadoğu ya da Afrika’da iseniz kulağınıza çalınan bir İngilizce parça, uzaktan gördüğünüz bir Mc Donald’s ile kendinizi ‘evinizde’ hissedersiniz. Öyle değil mi?

* * *

Bu yüzden Rusya ve ABD arasında tırmanan gerginliği doğru anlamak için öncelikle ‘Amerikanlaştırılmış’ algılamalarımızın varlığından haber olmamız gerek. Baştan kabul edelim ki Amerika kendini anlatmayı çok iyi beceriyor.

* * *

Perşembe günü bu inancımı pekiştirecek bir konuşma dinledim. Arı Hareketi, Swissotel’de 10. Güvenlik Konferansı’nı düzenledi. Ve çok kilit bir ismi davet etti: Putin’in danışmanı Sergei Alexandrovich Markov. Markov, Rusya’nın şahinlerinden kabul edilen bir isim. Putin’in sert politikasının mimarlarından.

* * *

Konuşmasında sık sık Rusya’nın anlaşılamamasından bahsetti Markov. Ülkesinin imajını ABD’nin şekillendirdiğini anlattı. Bunları kötü bir İngilizce ile dile getirmeye çalıştı üstelik. Ve böylece iletişim konusunda Rusya’nın savaşa 1-0 yenik başladığını ilan etmiş oldu.

* * *

Kafkasya krizi ile ilgili kritik tespitlerde bulundu danışman. Rusya’nın enerji konusunda masaya oturmak istediğini, AB, Türkiye ve ABD ile diyalog kanallarını kapatmak istemediğini, yanlış anlaşıldığını anlattı. Ülkesi ile ilgili iki algılamanın varlığından bahsetti:

1) Soğuk Savaş zamanında beyinlere kazınan ‘Rusya kötü adamdır’ imajı,

2) ‘Rusya SSCB’nin dağılmasından sonra zayıf devlet olmuştur’ inancı.

Bu iki algılamanın da gerçeklerden uzak olduğunu dile getiren Markov sağlıklı ilişki kurmak için bunların giderilmesi gerektiğini söyledi.

* * *

Markov’a göre Kafkasya’da başlayan kriz, iddia edildiği gibi bir soğuk savaşa yol açmayacak. Çünkü artık soğuk savaş döneminin aktörleri yok. Kremlin’de komünistler oturmuyor örneğin. Onların yerine Batı ile birlikte hareket etmek isteyenler oturuyor. Üstelik bir savaş çıkacaksa bu soğuk değil, sıcak olacak. Ve bu savaşın sorumluları da ABD’deki neoconlar’dan başkası olmayacak.

* * *

Rus danışmana göre Osetya’da yaşananlar ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin eseri. Cheney, ABD seçimlerinde Cumhuriyetçiler’in öne geçmesi için bir savaş çıkmasını istedi. Hatırlarsanız aynı görüşü Putin de dile getirmişti. Putin’in sözlerinin Markov’un eseri olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek... Kısacası Sergei Markov, Putin’in konuşan hali. Rusya’nın bakış açısı ve izleyeceği politikaları birinci ağızdan anlatan bir isim. Bu yüzden söyledikleri hayati önemde.

* * *

Markov’a göre son krizden sonra Türkiye’nin gideceği yön belirsiz. Ama Ankara, Rusya ile ilişkilerini geliştirmekten korkmazsa iki taraf da ekonomik olarak bundan fayda sağlayabilir. ‘Konuşan Putin’e göre Türkiye’nin ABD ile siyasi ortaklık yapmaya devam etmesinin bir sakıncası yok. Ancak aynı zamanda Rusya ve eski SSCB devletleri ile ekonomik ilişkilerini de geliştirmeli.

* * *

Kısacası şahin danışman Türkiye’ye açık kart gösteriyor. Moskova’nın, işbirliğine hazır olduğunu söylüyor. Ve ‘Washington ile stratejik ortaklığınız devam ederse etsin. Gelin eski SSCB coğrafyası ile ekonomik alanlarda el birliği yapalım’ diyerek Türkiye’yi tercih yapmaktan kurtarıyor. Aynı zamanda SSCB topraklarına sahip çıkan mesajlar vererek Rusya’nın dünya sahnesine baş aktör olarak geri döndüğünü de ima ediyor.

akşam/nagehan alçı



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,633 µs