En Sıcak Konular

Laik Fransa Papa'nın ziyaretini tartışıyor

13 Eylül 2008 18:00 tsi
Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedict'in 4 günlük Fransa ziyareti ateşli tartışmaları beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin laiklik konusundaki çıkışlarını şiddetle eleştiren laik kesimler Papa'nın ziyaretini de hoş karşılamadı.

Paris'e inişinin ardından yaptığı ilk konuşmada "Laikliğin üzerine yeniden düşünülmeli" diyen Papa 16. Benedict'e ve "pozitif laiklik' tanımını bir kez daha dile getiren Nicolas Sarkozy'ye tepkiler gecikmedi. Sosyalist Parti sözcüsü Julien Dray yaptığı açıklamada "Laikliğe göre din bireysel bir davadır. Ülkeyi yönetenler ve özellikle cumhurbaşkanı, cumhuriyetin bu temel prensibini korumak zorundadır. Fransa'nın başına yeni polemikler açmak yerine var olan problemlere öncelik vermek gerekir" ifadelerini kullandı. Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande cumhuriyet ve dini karıştırmamak gerektiğini söylerken, "Herkes özel yaşamında istediği inanca sahip olabilir. Bu cumhurbaşkanı ve bakanlar için de geçerlidir. Ancak kamusal alanla özel yaşamı birbirine karıştırmamak gerekir" şeklinde konuştu. Başka bir Sosyalist Partili Senatör Jean Luc Melenchon, "Papa gelir gelmez ziyaretinin siyasi bir amaç taşıdığını göstermiştir. Pozitif laiklik yaklaşımını geliştirerek kiliseyi kamu yaşamının bir aktörü haline getirmek isteniyor." dedi.

Ulusal Laik Dernekler Konseyi ise ülkedeki tüm laikleri birlik olmaya çağırarak, "Yeni cumhurbaşkanıyla birlikte yönetim şeklimiz dinle iç içe olan Amerikan sistemine benzetilmeye çalışılıyor. Kilise ve devletin ayrımı sekteye uğratılarak din siyaset alanına sokuluyor" uyarısında bulundu.

Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi de din ve devlet ilişkilerini ayıran 1905 yasasının muhafaza edilmesi taraftarı olduklarını, Fransa'daki sistemin kusursuz olmasa da herkese inancını belli sınırlar içinde yaşama hakkı tanıdığını belirten açıklamada bulundu.

Fransa'da laikliğin en ateşli savunucularından Büyük Doğu Farmasonları bir bildiri yayınlayarak, "Laikliğin var olmak için sıfata ihtiyacı yoktur. Pozitif laikliğe yapılan referanslar laikliğin anlamını bozar." değerlendirmesinde bulundu.


Müslüman bakan, Papa'nın ayinine katıldı

Katoliklerin ruhani lideri cumartesi sabahı Invalides meydanında 250 bin kişinin katıldığı büyük bir ayini yönetti. Fransa Başbakanı François Fillon beraberinde Adalet Bakanı Rachida Dati ve İçişleri Bakanı ayinde hazır bulundu.

Akşam saatlerinde Fransa'nın güneyindeki Lourdes şehrine geçecek olan Papa 16. Benedict burada 150 yıl önce Hz. Meryem'in görüldüğüne inanılan mağarayı ziyaret edecek. Papa, Katolikler için kutsal hac mekânlarından biri sayılan şehirde 15 Eylül'e kadar ayinler yönetecek, Fransız din adamları ve Kilise yöneticileriyle toplantılar düzenleyecek.

cihan 
 



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,700 µs