En Sıcak Konular

DİSK: 12 Eylül'cüleri affetmeyeceğiz

13 Eylül 2008 17:19 tsi
İzmir'de düzenlenen 'Emek ve Demokrasi Mitingi'nde 12 Eylül askeri darbesinin etkilerinin hâlâ devam ettiği belirtildi.

Mitingde konuşan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, "12 Eylül'ü ne unuturuz ne de darbecileri affederiz. Bu ülke Susurluk rezaletine, yargısız infazlara, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı'ların öldürülmesine tanık olduysa ve hâlâ Ergenekon davaları açılıyorsa, bunun kaynağı 12 Eylül'dür" dedi.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin 28. yıldönümü sebebiyle düzenlenen miting, Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı. Sıcak havaya rağmen katılım yüksek oldu. Meydanda toplananların bir kısmı, sıcak olması sebebiyle 1. Kordon'daki binaların ve kafeteryaların gölgelerine sığındı. "12 Eylül'e af yok, mücadeleye devam", "12 Eylül zincirini kıralım", "Yoksulluğa, adaletsizliğe hayır" pankartlarının açıldığı, "Kenan Evren yargılansın", "Yaşasın sınıf dayanışması", "12 Eylül darbecileri yargılansın diyenlere merhaba" gibi sloganların atıldığı mitingi DİSK düzenledi.

Türk-İş, KESK, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, TÜMOB, Eczacılar ve Diş Hekimleri Birliği ile çeşitli siyasi partilerin destek verdiği mitinge ÖDP, "Ergenekon yetmez, darbeciler yargılansın" pankartıyla geldi.

DİSK Başkanı Çelebi, konuşmasında, "Dün 12 Eylül'ün 28. yıldönümüydü. '28 yıl geçti, unutun' diyorlar. Ne unuturuz ne de affederiz" şeklinde konuştu. 12 Eylül'ün bitmediğini, antidemokratik kanunlarla devam ettiğini kaydeden Çelebi, darbecilere seslenerek, "Sizin baskınız, işkenceniz varsa, bizim de mangal gibi yüreğimiz var. Sizin darbe gücünüz, yandaş kuruluşlarınız varsa, bizim de inancımız var" dedi. Taşıdıkları inancın kardeşlik, demokrasi ve özgürlük olduğunu belirten Süleyman Çelebi, "Bu inancı ne 12 Mart, ne 12 Eylül, ne baskılar, ne de gelip geçici olan iktidarlar yok edebildi ki AKP yok edebilsin" diye konuştu.

Binlerce darbe mağdurunun, gasp edilen haklarını bugün bile geri alamadığını hatırlatan Çelebi, "Bu yüzden 12 Eylül'ü unutmayız, unutamayız ve asla unutmayacağız" dedi. 12 Eylül'de binlerce kişinin gözaltına alındığını, binlercesinin işkenceden geçirildiğini, binlercesinin de vatandaşlıktan atıldığını vurgulayan Çelebi, şunları söyledi:

"Biz bunları yapanları nasıl affedelim? Farklılıkları zorla yok edenleri asla affetmeyeceğiz. Binlerce işçiyi yıllarca haksız yere yargılayanları affetmeyeceğiz. 12 Eylül'cülerden hâlâ hesap sorulmadığı için asla affetmeyeceğiz. Darbeciler yargılanıncaya kadar affetmeyeceğiz." Bugünkü kötü olayların kaynağının 12 Eylül yönetimi olduğunu ifade eden Çelebi, Türkiye'nin cuntacıların değil, kardeşliğin ve demokratik çözümün ülkesi olacağını dile getirdi.

TÜMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise 12 Eylül'ün, emperyalizmin Türkiye üzerindeki yaptırımı olduğunu söyledi. Mitingin sonunda, emeği geçenlere teşekkür edildi. Teşekkür edilenler arasında CHP de yer aldı. Teşekkür alan diğer organizasyonlar şunlar: DTP, DSP, Devrimci 78'ler, Hacı Bektaşi Veli dernekleri, Çağdaş Görmeyen dernekleri, halkevleri, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ve Mücadele Birliği Platformu. Tertip heyeti, bu mitingin bir başlangıç olduğunu ve bütün demokrasi güçleri olarak bu yola devam edeceklerini anons etti. Mitingin sonunda Yavuz Bingöl, Onur Akın ve Suavi, birer şarkı söyleyerek katılımcılara destek verdi. 

cihan 



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,525 µs