En Sıcak Konular

Dolar kararsız, altın fiyatları geriledi

13 Eylül 2008 16:35 tsi
Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD doları, önemli para birimleri karşısında kararsız bir seyir izlerken, altın fiyatları geriledi.

ABD dolarının uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında pazartesi günü kapanış ve cuma günü öğle değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ        PAZARTESİ       CUMA
--------------------    ------------------     -----------
Japon Yeni              107,99             107,46
İsviçre Frangı          1,1319             1,1323
Kanada Doları        1,0677             1,0614

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1.4106 dolardan kapanan euro, cuma kapanışta 1.4186 dolara çıktı. Aynı borsada haftaya 1.7547 dolarda giren İngiliz sterlini ise cuma kapanışta, 1.7900 dolara geriledi.

Londra borsasında haftaya 808 dolardan giren altının ons fiyatı cuma günü kapanışta 750.25 dolara indi.

Petrol fiyatları

Uluslararası piyasalarda ham petrolün fiyatı haftaya Ike kasırgasının ABD sahillerini ve özellikle petrol üretim bölgesi olan Meksika Körfezini tehdit etmesi üzerine yükseliş trendi içinde girdi.

New York Borsası'nda işlem gören Batı Teksas türü petrolün varil fiyatı 107.64 dolara, Londra Borsası'nda işlem gören Kuzey Denizi Brent türü petrolün fiyatı 105.28 dolara çıktı.

Fakat salı günü ham petrolün varil fiyatları, ABD dolarının uluslararası borsalarda bir yılın en yüksek değerine çıkması üzerine son 5 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi.

Petrol fiyatlarının gerilemesinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) salı günü yaptığı toplantıda petrol üretim miktarını azaltmayacağı beklentileri etkili oldu.

Batı Teksas türü petrolün ekim ayı vadeli fiyatı 104.70 dolara, Brent türü petrolün fiyatı da 102.47 dolara kadar indi. Hafta içinde gerilemeye devam eden ham petrolün varil fiyatı cuma günü  kapanışta dalgalı bir seyir izledi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı ekim ayı teslimi fiyatı bir ara psikolojik sınır olan 100 doların altına indi. Batı Teksas türü petrolün fiyatı daha sonra toparlanarak 101.18 dolara çıkarken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 97.58 dolara indi.

Batı Teksas türü petrolün fiyatında görülen artışta Ike kasırgasının ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol ve doğalgaz üretimi ile rafineri faaliyetlerini etkileyeceği endişeleri etkili oldu.

Menkul kıymet piyasaları

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler haftaya yükseliş trendi içinde girdi. Endekslerin yükselmesinde, geçen yıl patlak veren emlak krizinden en çok etkilenen dev tutsat (mortgage) şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'in denetimine el konulması kararının emlak sektörüne istikrar getireceği ve finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaları önleyeceği beklentisi rol oynadı.

Dow Jones Endeksi 11.510,49 puana, teknoloji endeksi Nasdaq 2.269,76 puana çıktı.

Yatırım bankası Lehman Brothers'in kaderi konusunda yaşanan belirsizlerin etkisiyle yatırımcıların ABD'nin finansal sistemine duydukları endişeler, endekslerin cuma günü kapanışta durgun seyir izlemesine neden oldu.

Haftayı Dow Jones Endeksi 11.421,99 Nasdaq Endeksi de 2.261,27 puandan kapattı.

Tokyo Borsası haftaya yükseliş trendi ile son beş ayın en yüksek endeks değeri olan 12.624,46 puandan başladı.

Borsanın rekor düzeyde yükselmesinde, geçen yıl patlak veren emlak krizinden en çok etkilenen Fannie Mae ve Freddie Mac'in denetimine, daha büyük bir krizin çıkmaması amacıyla el konulması etkili oldu.

Nikkei Endeksi cuma günü kapanışta yükseliş trendi içinde olmasına karşın hafta başına göre düşüş göstererek 12.214,76 puana indi.




Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs