En Sıcak Konular

'Gelinlik bizden evlenmek sizden'

13 Eylül 2008 15:16 tsi
İstanbul Üsküdar Belediyesinin Adana'daki tarım işçisi genç kız ve kadınlar için gönderdiği gelinliklerle ''Gelinlik Bizden Evlenmek Sizden'' kampanyası başlatıldı.

Karataş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce, tarım işçisi çocuklarını okula kazandırmak amacıyla 2005'den beri ''Pamuk kadar beyaz bir gelecek için'' sloganıyla sürdürülen proje, sadece okul çocuklarını değil onların ailelerini de mutlu ediyor.

Aileler için çeşitli sosyal etkinliklerin de düzenlendiği projeye Türkiye'nin dört bir yanından yardım yağıyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve belediyeler ile hayırsever kişi ve kurumlar, Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Yemişli beldesindeki Sosyal Destek Merkezi aracılığıyla yardımlarını muhtaçlara ulaştırıyor.

Okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri, giysiler ve ayakkabılardan kabanlara kadar her türlü ihtiyaç malzemesinin gönderildiği Sosyal Destek Merkezine bu kez Üsküdar Belediyesi, tarım işçisi genç kız ve kadınlar için gelinlik gönderdi.

Onlarca gelinliği alınca şaşkına dönen sosyal destek merkezi uzmanları, konuyu o dönemde Karataş Kaymakamlığını vekaleten yürüten Adana Vali Yardımcısı Haluk Sezen'e iletti.

Vali Yardımcısı Sezen, her genç kızın rüyası olan gelinliklerle bir kampanya başlatılmasını isteyerek, şunları söyledi:

''Gelinlik bizden evlenmek sizden diyelim. Çünkü, yasalarımızın izin vermemesine rağmen resmi nikah yapmayan ailelere rastlayabiliyoruz. Bunların çocuklarının da nüfus cüzdanları olmadığı için okul kayıtları sırasında sıkıntı yaşanıyor. Ekiplerimiz eğitim çalışmaları yapsalar da bu aileler alışkanlıklarından kopmuyorlar.''

Sezen, resmi nikahsız evliliklerin çoğunlukta olduğu çadırlarda, gelinliklerin resmi nikah koşuluyla hediye edileceğini belirterek, ''bu kampanyayı süresiz kıldık. Resmi nikahla evlenecek çiftler Sosyal Destek Merkezine başvurduklarında kendilerine gelinlikleri teslim edilecek'' dedi.

-ÇADIRA ASIP SEYRETTİLER-

Bu arada, sosal destek merkezi uzmanlarından Kazım İlkkan Kertmen ve diğer görevliler tarafından otomobil bagajına konularak çadırlara götürülen gelinlikler, genç kız ve kadınların ilgi odağı oldu. Gelinlikleri üzerlerine tutup daireler çizen, dakikalarda ellerinden bırakmak istemeyen genç kızlar, çadıra asıp bir süre seyrettiler.

Kampanyayı tanıtarak resmi nikahsız çift kalmamasını isteyen Kazım İlkkan Kertmen ise, bu gelinlikleri resmi nikah koşuluyla hediye edebileceklerini belirtti.

Burnunda hızması, dövmeli elleriyle gelinlikleri hayranlıkla izleyen genç kızlardan Kardelen Geçitli ise gelenek ve göreneklerinde kadınlara fazla söz hakkı tanınmadığını belirterek, ''erkek başlık parasını öder, kızı alır ister nikah yapar isterse yapmaz. Ben de yakında evleneceğim, sözlüm askerde. Evlenirken mutlaka resmi nikah isteyeceğim. Bizim geleneksel düğün giysilerimiz var ama beyaz gelinlik bir başka. Ben evlenirken bu gelinliği de şart koşacağım'' dedi.

Çadırdaki yaşlılardan Semiha Güllü ise eskiden resmi nikahı hiç bilmediklerini, ancak gençlerin artık bunun farkında olduklarını belirterek, ''ben zaten kuma gitmiştim, ne böyle beyaz gelinlikler ne de resmi nikah gördük. Bizim söz hakkımız olmadığı için birşey söyleyememiştik o yıllarda, ama şimdi gençler nikah istiyor'' diye konuştu.



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs