En Sıcak Konular

Lübnanlı milyarder Murdoch'a rakip oldu

13 Eylül 2008 13:35 tsi
Carlos Slim Helu, ABD'nin önde gelen gazetesi New York Times'ın (NYT) yüzde 6,4 hissesini 127 milyon dolara aldı.

Lübnan kökenli milyarder Carlos Slim Helu, ABD'nin önde gelen gazetesi New York Times'ın (NYT) yüzde 6,4 hissesini 127 milyon dolara aldı. Medya devleri Murdoch ve Bloomberg bu yıl dünyanın 2'nci en zengin adamı olan Slim'in son hamlesine gıptayla bakıyor.
 
ABD medyasında "Gri saçlı yaşlı lady" olarak anılan The New York Times (NYT) gazetesinin yüzde 6,4 hissesini 127 milyon dolara dünyanın 2'nci en zengin adamı olan Carlos Slim Helu'nun satın alması spotları Osmanlı torunu olan Lübnan kökenli Meksikalı işadamına çevirdi. Her ne kadar hisselerin tamamı satışta olmasa da ABD kamuoyu üzerinde büyük etkiye sahip olan NYT, Rupert Murdoch'tan Michael Bloomberg'e birçok medya devinin hayallerini süslüyor. Bu nedenle hisselerinin Slim tarafından satın alınmış olması büyük ilgi uyandırdı ve gazetenin tamanının satılıp satılmayacağı tartışmaları yoğunlaştı.

Slim, Mexico City'de gazetecilere yaptığı açıklamada NYT'ye ilgisinin tamamen mali nedenlere dayandığını söylerken, sözcüsü çok çekici bir alanda büyük bir anlaşma yapıldığını belirterek gelecekte hisselerin artırılabileceğini dile getirdi. Hisse satışı günlük tirajı 1 milyon civarında olan NYT'nin satış ve reklam gelirlerinin düşüp 550 çalışanın işten çıkartılması kararının alındığı bir döneme denk geldi. Bununla birlikte, gazetenin internet sitesini temmuzda 19.5 milyon kişi ziyaret ederken bu sayı bir yıl öncesine göre yüzde 38'lik bir artışı ifade ediyor. NYT'nin internet yatırımlarını hızla artırma planlarını da şirketi yatırımcılar açısından cazip kılıyor. Slim aynı zamanda, Independent'a sahip olan Independent News & Media'da yüzde 1 hisseye sahip.
 
Soyadı Selim'den geliyor
Forbes dergisinin bu yılki listesinde 60 milyar dolarlık servetiyle Warren Buffet'tan sonra 2'nci sıraya koyduğu Slim'in soyadı Selim'den geliyor. Osmanlı döneminde Lübnan'da doğan babası Yusuf Selim Haddad Ağlamaz'ın 1902'de Meksika'ya göç etmesi Carlos Slim'in hayatında belirleyici oldu. Burada önce "Doğunun Yıldızı" isimli bir dükkan açıp küçük bir sermayeye kavuşan Selim Haddad, Meksika devrimi yıllarında ucuza mal ettiği villalarla çok büyük servet sahibi oldu ve zengin bir Lübnanlı göçmen olan Linda Helu ile evlendi. Çiftin beşinci çocuğu olan Carlos bu serveti farklı yatırımlarda kullanarak daha da büyüttü ve uzun yıllar dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates'i geride bırakarak Forbes listesinde 2'nci sıraya yerleşti.

Meksika'daki siyaset çevresiyle yakın ilişkiler kuran Slim tütünden eczacılığa oldukça geniş bir alanda faaliyet gösteren çok sayıda şirketin sahibi. Ancak en büyük atılımını 1990 yılında Meksika'nın ana telekom operatörü olan Telmex'i tartışmalı bir fiyat olan 1.8 milyar dolara satın alarak yaptı. Son yıllarda ABD'ye yönelik yatırımlarını artırdı. Hisse sahibi olduğu şirketler arasında Pihilip Morris (Atria Group), Apple, Saks, Televisa ve Office Max da bulunuyor. Sahibi olduğu America Movil, 16 Latin Amerika ülkesinde cep telefonu üzerinden internet hizmeti verme konusunda anlaşma yaptı.
 
7 milyar dolarlık bağış yaptı
68 yaşındaki Slim sanat eserleri koleksiyonunu ölen eşinin adını verdiği Museou Soumaya'da muhafaza ediyor. 6 çocuk babası Slim'in bir diğer merakı da beyzbol. Son yıllarda eğitim, sağlık ve Mexico City'nin tarihi semtlerinin yaşatılması projelerine 7 milyar dolarlık bağışta bulundu. Bir açıklamasında bu miktarı 10 milyar dolara çıkarma sözü vermişti.
 



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs