En Sıcak Konular

En sevdiğiniz ülke hangisi?

13 Eylül 2008 11:31 tsi
En sevdiğiniz ülke hangisi? Alman Marshall Fonu tarafından yapılan Atlantikaşırı Eğilimler araştırmasında, Türkiye'nin dünyaya bakışı ortaya kondu. Bakın en çok ve en az sevdiğimiz ülkeler hangileri...

Alman Marshall Fonu tarafından yapılan Atlantikaşırı Eğilimler araştırmasında, Türkiye'de 2004'ten bu yana devam eden ‘Batı'dan soğuma eğiliminin' durduğu, Türk vatandaşlarının yine de ABD ve AB'ye mesafeli durmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Araştırmada Türkler'in yüzde 48'inin Türkiye’nin yalnız hareket etmesi gerektiğini bildirdiği belirtilirken, “Bu da Türkiye’nin içine kapandığı görüşüyle örtüşüyor” denildi.

‘Atlantikaşırı ilişkilerin nabzını tutan düşünce kuruluşu' olarak bilinen Alman Marshall Fonu'nun araştırmasında Türkiye'de bu yıl ilginç eğilimler tespit ettiği bildirildi. Deutche Welle Radyosu'nun haberine göre, ‘Çalkantılı Türkiye' başlığı altında yapılan değerlendirmede, geçen yıllarda yavaş yavaş Batı'ya sırtını dönmesinden çekinilen Türkiye'de, ankete katılanların ABD ve Avrupa Birliği'ne duydukları yakınlık derecesinde artış oldu. Anketten elde edilen rakamlar, 2004 yılından bu yana süren Batı’dan soğuma eğiliminin durduğunu gösterdi.

Ankete katılan Türkler, kendi ülkelerine duydukları sevgiyi 100 üzerinden 80 olarak belirledi. Türkler’in yakınlık duyduğu diğer ülke ve halklar; 44 puanla Filistinliler, 33 puanla Avrupa Birliği, 32 puanla İran, 31 puanla Çin Halk Cumhuriyeti ve 18 puanla Rusya oldu. ABD, Türklerin yakınlık tablosunda ancak 14 puana erişebilirken, İsrail 8 puanla sonuncu oldu.

Alman Marshall Fonu adına araştırmayı yöneten ve tanıtan John Glenn, Türkler'in sadece yüzde 8'inin Washington’un dünyada liderliğine sıcak baktığını açıkladı. Avrupa Birliği'ne liderlik rolü biçenlerin oranı ise sadece yüzde 22’de kaldı. Glenn, bunda Türkler'in dini inanç ve duygularının önem taşımadığını belirlediklerini bildirirken, “Türkiye’deki dış politika yaklaşımlarında dindarlık belirleyici değil. Türkiye’de din daha çok iç politik bir konu olarak anlaşılıyor” dedi.

Türkiye’de tehdit algılamalarının da geçmiş araştırmalara göre azaldığını bildiren Glenn, Türk toplumunun içine kapalı olduğunu savunurken şöyle konuştu:
“Türkler'in yüzde 48’i, yani neredeyse yarısı, Türkiye’nin yalnız hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bu da Türkiye’nin içine kapandığı görüşüyle örtüşüyor. Türkiye'de ancak 5 kişiden 1’i ülkenin dış politikada Avrupa Birliği’yle, 10 kişiden 1’i Ortadoğu ülkeleriyle ve sadece 100 kişiden 3’ü ABD ile birlik olmasını istiyor."

Araştırmaya göre, Avrupalılar’ın yanı sıra, Türk vatandaşları, , Türkiye’nin Batı’nın bir parçası olmadığını düşünüyor. Türkler’in yüzde 42’si Avrupa Birliği’ne üyeliğin iyi olacağı inancında. Avrupalılar'ın ise yüzde 45'i bunun ne iyi ne de kötü olacağı kanısında. Buna karşılık, Avrupalılar'ın yüzde 60'ı Türkiye'nin bir gün AB'ye tam üye olacağına inandığı halde, buna inanan Türkler'in oranı sadece yüzde 26 çıktı.



Bu haber 934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,859 µs