12 Eylül darbecileri yargılandı! | " /> 12 Eylül darbecileri yargılandı! | "/>

En Sıcak Konular

12 Eylül darbecileri yargılandı!

13 Eylül 2008 10:01 tsi
12 Eylül darbecileri yargılandı! 12 Eylül darbesinin 28. yıldönümünde ilginç bir mahkeme kuruldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, 'Bir Daha Asla!' pankartı önünde yargılandı.

Darbecileri, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'ndeki sembolik mahkemede  yargılanarak mahkum oldu. 
 
'Vicdan mahkemesi' adı verilen duruşmada, yargılama sürecinin bütün unsurlarına riayet edildi. Prof. Dr. Ahmet İnsel ve Avukat Ergin Cinmen tarafından hazırlanan iki ayrı iddianame salonda okundu. İddianamelerde darbecilerin tüm millete karşı suç işlediğinin altı çizilirken, dönemi yaşayanlar da şahit olarak dinlendi. Duruşma sonunda karar açıklandı. Cuntacılar 'demokratik Türkiye için çalışma' cezası- na çarptırılırken, gerçek yargılama için de savcılar göreve çağrıldı.

Vicdan Mahkemesi'nin açılış konuşmasını ise avukat Fethiye Çetin yaptı. 12 Eylül'ün süreç olarak hâlâ devam ettiğini söyleyen Çetin, 1980 darbesinin çeteleşmenin, kanunsuzlukların ve demokrasi dışı faaliyetlerin çıkış noktası olduğunu ifade etti. Çetin şöyle devam etti: "12 Eylül bugün 28 Şubat'larla, 27 Nisan'larla devam ediyor. 12 Eylül Şemdinli'yle, Uğur Kaymaz'larla, Hrant Dink'le, Rahip Santoro'yla, Malatya katliamıyla, parti kapatmalarla devam ediyor. Bu rejim, ne yazık ki, darbeci mekanizmaya her zaman ihtiyaç duyuyor. 12 Eylül'ü meydana getiren bu rejimle yüzleşemediğimiz için de bu süreç sonlanmıyor."

Duruşmada avukat Ergin Cinmen ve Prof. Dr. Ahmet İnsel tarafından hazırlanan iki ayrı iddianame okundu. Cinmen, 12 Eylül'ün birkaç yıl öncesinden itibaren bir kuyumcu titizliğiyle, planlandığını ve yürürlüğe sokulduğunu söyledi. Cinmen, "Adına provokasyon denen eylemlerle, toplu katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle bu süreç hazırlandı." dedi. İnsel tarafından hazırlanan iddianamede ise, Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin tüm millete karşı suçlu olduğuna dikkat çekildi. 12 Eylül'ün, Türkiye tarihinde kara bir leke olduğunu söyleyen İnsel, darbenin çağdaş ve demokratik bir ülkeye kavuşmanın önünü tıkadığını kaydetti.

İddianamelerin okunmasının ardından şahitlere söz verildi. Yazar Adalet Ağaoğlu, "Darbecileri yargıladığımız anda ve Ergenekon'un dibine kadar gidildiği andan itibaren biz nelerin olduğunu anlayabileceğiz. 27 Mayıs 1960 öncesinde 'ordu gençlik el ele' siyaseti zihnimize dolduruldu. Cumhuriyet Kemalizm'i iyi olsaydı bu noktaya gelir miydik? Cumhuriyet devriminin raporları yalan söylemeseydi 'ordu gençlik el ele' demezdik." dedi.

Melik Duvaklı / Zaman



Bu haber 217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs