pozitif laiklik mesajı | " /> pozitif laiklik mesajı | "/>

En Sıcak Konular

Papa'dan pozitif laiklik mesajı

13 Eylül 2008 09:00 tsi
Papa'dan pozitif laiklik mesajı Papa 16. Benedikt, ilk kez gittiği "katı laik" Fransa’da, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin "pozitif laiklik" tanımına uygun bir profil çizdi.

"Siyasi alan ile dinin ayrılması temel bir ilkedir" diyen Papa, buna karşın dinin toplumdaki rolünden vazgeçilemeyeceğini söyledi.

Ekranda istavroz

Sarkozy, önceki gün din adamlarıyla birlikte TV’de konuşma yaparak istavroz çıkardı. Gevşek bir laiklik tanımı yapan Sarkozy’nin bu tutumu yasayla çelişkili. Laiklik yasasına göre devlet hiçbir dini ismen tanımasa da, tüm dinlerin koruyucusu. Kamusal alanda dini simgeler kullanılamıyor.

KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa 16. Benedikt, dört günlük Fransa gezisine dün başladı. Paris’te kendisini karşılayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile öğle yemeği yiyen Papa, Elysee Sarayı’ndaki görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, Sarkozy’nin fikir babası olduğu "pozitif laiklik" anlayışına destek verdi.

Papa, "Bir taraftan, siyasi alan ile dinin ayrılmasında ısrarcı olmak temel bir ilkedir. Öte yandan dinin vicdan oluşturma ve toplum içinde bir etik konsensus sağlamada oynadığı benzersiz rolün farkına varmak gerekir" dedi.

Önceki gün televizyonda Katolik din adamlarıyla birlikte bir konuşma yaparak inançlı bir insan olduğunu yineleyen ve ekran karşısında istavroz çıkaran Sarkozy ise, fikir babası olduğu "pozitif laiklik" kavramını Papa huzurunda bir kez daha savundu. Sarkozy şöyle konuştu: "Fransa Hıristiyan köklerini kabul ediyor. Laikliğe saygı çerçevesinde dinlerle diyalog kurmak bir demokrasi için meşrudur. Kendimizi dinden mahrum etmek bir delilik ve kültürümüz ile düşüncemize karşı bir hata olur. Bu yüzden buna pozitif laiklik demiştim."

Papa hacı olacak

Dün akşam saatlerinde Yahudi cemaati temsilcileriyle görüşen 81 yaşındaki Papa 16. Benedikt, ardından Notre-Dame Katedrali yakınlarındaki Bernardin Katedrali’nde gençlerle akşam duasına katıldı. Papa, bugün Paris’in Invalides Meydanı’nda dua ettikten sonra, Fransa’nın güneyine geçecek. 16. Benedikt, Hz. Meryem’in birçok kez görüldüğüne inanılan Lourdes’da, "mucizenin 150. yılı" etkinlikleri sırasında hacı olacak.

Carla’dan hoşgeldin

Paris’in Orly havalimanına inen Papa 16. Benedikt’i, Katolik olmasına karşın iki kez boşanan Sarkozy ile eşi Carla Bruni karşıladı. Sarkozy ve Bruni ile tokalaşan Papa, toprağı öpmeden tören kıtasını selamladı. Papa, uçakta gazetecilere, "Din bir politika değil, politika da bir din değildir, birbirine açık olması gereken iki ayrı alandır. Laikliğin dinle çelişmediği apaçık bir olgudur" dedi.

Sarkozy ne istiyor

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen yıl sonunda yaptığı Vatikan ziyaretindeki konuşmasında, "kamusal hayatta dine daha fazla yer açılması gerektiğini" vurgulamış ve "pozitif laiklik" kavramını ortaya atmıştı. Sarkozy, 2004 yılında yazdığı "Cumhuriyet" adlı kitabında da, katı laiklik yerine, kamusal alanda Scientology gibi modern tarikatları bile kucaklayan Amerikan tarzı esnek bir sekülarizmi savunmuştu. Sarkozy, dini liderlerin "siyasi ortak" olarak kabul edilmesini de istiyor.

Sarkozy’nin fikirleri, Fransa’daki laik çoğunluğu rahatsız ediyor. Aydınlar, "Bugüne kadar negatif laiklik mi uyguladık" diye soruyorlar. Ülkede din ve devlet işleri, 1905 yılında çıkarılan kanunla birbirinden ayrılmıştı. Buna göre devlet, hiçbir dini ismen tanımasa da, tüm dinlerin koruyuculuğunu yapıyor. Kamusal alanda dini simgeler kullanılamadığı gibi, kimseye dininden dolayı herhangi özel hak da sağlanmıyor. 



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,462 µs