'Vicdan Mahkemesi' | " /> 'Vicdan Mahkemesi' | "/>

En Sıcak Konular

Darbeciler için 'Vicdan Mahkemesi'

12 Eylül 2008 20:49 tsi
Darbeciler için 'Vicdan Mahkemesi'

Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, 12 Eylül 1980 darbesinin 28. yıldönümünde "Vicdan mahkemesi" kurdu.

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu'ndaki sembolik mahkemede 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve Mili Güvenlik Konseyi üyeleri yargılandı. Dönemin mağdurlarının tanık olarak katıldığı sembolik mahkemede darbeciler vicdanlarda mahkum edilirken, gerçek savcı ve hakimler de göreve çağırıldı. Mahkeme heyeti 5 sanık hakkında demokratik Türkiye için çalışmalarını ve demokratik ve yeni bir anayasa yapmak için çalışmaları kararını verdi.

12 Eylül Vicdan Mahkemesi'nin açılışı konuşmasını Hrant Dink'in avukatı Fethiye Çetin yaptı. 12 Eylül'ün süreç olarak hala devam ettiğini söyleyen Çetin, 1980 darbesinin çeteleşmenin, kanunsuzlukların ve demokrasi dışı faaliyetlerin çıkış noktası olduğunu ifade etti. Çetin şunları söyledi: "12 Eylül bugün 28 Şubatlarla, 27 Nisanlarla devam ediyor. 12 Eylül Şemdinli'yle, Uğur Kaymazlarla, Hırant Dink'le, Rahip Santoro'yla, Malatya Katliamıyla, parti kapatmalarla devam ediyor. Bu rejim, ne yazık ki darbeci mekanizmaya her zaman ihtiyaç duyuyor. 12 Eylül'ü meydana getiren bu rejimle yüzleşemediğimiz içi de bu süreç sonlanmıyor."

Mahkemede Avukat Ergin Cinmen ve Prof. Dr. Ahmet İnsel tarafından hazırlanan iki ayrı iddianame okundu. Engin Cinmen hazırladığı iddianamede, 12 Eylül'ün birkaç yıl öncesinden itibaren bir kuyumcu titizliğiyle planlandığını ve yürürlüğe sokulduğunu söyledi. Cinmen, "Adına provokasyon denen eylemlerle, toplu katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle bu süreç hazırlandı. Kemal Yamak gibi isimler kritik noktalara yerleştirildi ve darbe ortamı oluşturuldu. Darbeden sonra Esat Oktay Yıldıran gibi kadrolarla insanlık suçu işlendi." dedi.

Ahmet İnsel tarafından hazırlanan iddianamede ise, Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin tüm millete karşı suçlu olduğunun altı çizildi. 12 Eylül'ün Türkiye tarihinde kara bir leke olduğunu söyleyen İnsel, darbenin çağdaş ve demokratik bir ülkeye kavuşmanın önünü halen de tıkadığını kaydetti.

"KEMALİZM İYİ OLSAYDI BU NOKTAYA GELİR MİYDİK?"

 Sembolik mahkemede iddianamelerin okunmasının ardından dönem tanıklarına söz verildi. Tanıklardan yazar Adalet Ağaoğlu, Kemalizm'e çarpıcı eleştiriler yöneltti. "Darbecileri yargıladığımız anda ve Ergenekon'un dibine kadar gidildiği andan itibaren biz nelerin olduğunu anlayabileceğiz." diyen Ağaoğlu, " 27 Mayıs 1960 öncesinde ordu gençlik elele siyasete zihnimize dolduruldu." şeklinde konuştu. Ağaoğlu şunları söyledi: "Cumhuriyet Kemalizm'i iyi olsaydı bu noktaya gelir miydik? Cumhuriyet devriminin raporları yalan söylemeseydi 'ordu gençlik el ele' demezdik. Türk Silahlı Kuvvetler bütçesi adım adım Meclis'te görüşülmelidir. Onun için ben TBMM ihtilali istiyorum."

"DİYARBAKIR CEZAEVİ'NDE BOĞAZIMIZA KADAR İNSAN DIŞKISI İÇİNDE TUTULDUK"

12 Eylül 1980 darbesi olduğunda henüz 17 yaşında olan ve darbeden hemen sonra girdiği Diyarbakır Cezaevi'nde kalan Salih Sezgin isimli bir vatandaşın anlatımları salonda bulunanları ürküttü. Bazı kişileri ağlatan Sezgin'in yaptığı çarpıcı açıklamalar özetle şöyle; "Okumam yazmam yoktu. Daha 17 yaşındaydım. Bir sabah dediler darbe olmuş. Darbenin ne olduğunu tam bilmiyordum ama ihtilalden 10 gün önce ninem 'Asker gelirse çok kötü olur' demişti. Gerçekten de öyle oldu. Hapse atıldım. Yaşım küçük olmasına rağmen yargılandım. Gördüğümüz işkence anlatılır gibi değil. 40 kişi çırılçıplak küçücük bir hücreye sokuluyorduk. Avluda lağama batırılıp 2-3 saat bekletiliyorduk. Birbirine zorla tecavüz ettiriliyordu mahkumlar, herkesin gözü önünde. Bizi çırılçıplak insan dışkısı dolu çukura koyuyorlardı. Boğazımıza kadar gelen lağımın içinde 2-3 saat bekledik. Üzerimizdeki koku günlerce gitmezdi. Bizi çırılçıplak koğuşun önünde toplarlardı. Erkeklik organlarına coplarla vururlardı. Cop yemeyen kalmamıştır. Tuvaletimiz yaptığımız kapları temizleyip içinden suç içmek zorunda kalıyorduk. Bir gün çürük dişim çok ağrımıştı. Çektirmek için doktara gittim. Sağlam dişi çekti çürüğü bıraktı. Sonra gelip 'Demek dişini çektirmek istiyorsun ha' diyip dövdüler. Bu işkenceler başka hiçbir bir ülkede olmamıştır. Irak'ta ABD'liler yaptı. Ama o da bizim yaşadığımızın yüzde 10. ABD'liler bile suçluları cezalandırdı. 20 yıl yattıktan sonra 1999 yılında tahliye oldum. Hapiste okuma yazma öğrendim. Başımdan geçenleri 2 kitapta anlattım. Onlar beni delilsiz yargıladı ama ben bu kitapları delil olarak sunuyorum. Bu vahşeti işleyenler de yargılansın. Onlar yargılanmadıkça hepimizin vicdanında bir leke kalacaktır."

Mehmet Ali Alabora, Neslihan Türkan, Harun Tekin, Rojin Ülker, Yıldıray Oğur, Semiha Kaya, Gökşen Şahin, Jaklin Çelik'ten oluşan mahkeme heyeti sanıklar Kenan Evren, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Sedat Celasun ve Necat Tümer hakkında kararını verdi. "Anayasayı ihlal etme suçu" işlediklerini belirten mahkeme heyeti bu kişilerin insanlığa karşı suç işldeklerine işaret etti. 5 sanık hakkında onların yaptığı gibi vicdansız şekilde karar veremeyeceğini belirten mahkeme heyeti, "Bu kişilerin demokratik Türkiye için çalışmalarını ve demokratik ve yeni bir anayasa yapmak için çalışmalarını karar veriyoruz." ifadelerini kullandı.

haber7



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,373 µs