En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: AB önyargıyı bırakmalı

12 Eylül 2008 16:19 tsi
Hisarcıklıoğlu "Tarihi önyargılar, Türkiye'nin bir ortak değil, aksine 'öteki' olarak değerlendirilmesine neden oluyor." dedi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB katılım sürecinin başarılı bir biçimde yürütüldüğünü söylemenin imkansız olduğunu ifade ederek, "Tarihi önyargılar, Türkiye'nin bir ortak değil, aksine 'öteki' olarak değerlendirilmesine neden oluyor" dedi.

 

İktisadi Kalkınma Vakfı, AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan Ankara Anlaşması'nın imzalanmasının 45. yılı dolayısıyla bir panel düzenledi. "Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki İlişkiler"in değerlendirildiği panele TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Prof Dr. Haluk Kabaalioğlu, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Nirj Deva katıldı.

 

VİZE HALA ÖNÜMÜZDE ENGEL


Hisarcıklıoğlu, Anlaşmanın gümrük birliğinin yanında işçilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımını da öngördüğünü, ancak bu alanda mesafe alınamadığını vurgulayarak, "Türk işçiler, işverenler, esnaf, öğrenci, sanatçı, medya mensupları, kısaca kamu bürokratlarının dışındaki insanlar vize engeliyle karşı karşıya kaldı" dedi. Vize konusundaki yaklaşımın, Türkiye ile AB'nin hala ortak olamadığını ortaya koyduğunu ifade eden Hisarcıklığoğlu, "Tarihi önyargılar, Türkiye'nin bir ortak değil, aksine hala "öteki" olarak değerlendirilmesine neden oluyor. Oysa, biz her alanda ortak olmalıyız, maalesef halen AB'de ortaklık denilince, belli çevrelerin aklına "imtiyazlı ortaklık" geliyor" dedi.


AB'YE MASA DA DEĞİL EKONOMİK OLARAK GİRELİM

 

"Avrupa Birliği katılım süreci, Türkiye için çok ciddi bir dönüşümü getiriyor. Bizim üyelerimiz de bu dönüşümün hem kaybedenleri hem de kazananları arasında olacak" diyen Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'nin tempolu ekonomik büyümesi olmadan, istihdam piyasasındaki kadın nüfus oranı yüzde 25'lerden yüzde 50'lere çıkmadan, genç nüfusa gerekli imkanlar sağlanmadan, AB ortalamasının çok üstünde olan tarımsal nüfus için imalat ve hizmet sektöründe istihdam imkanı oluşturulmadan masa başı müzakerelerle, AB'ye katılım sürecinin başarılı olmasını kimse beklemesin. Türkiye-AB katılım sürecinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü söylemek mümkün değil. Bu süreci, bir türlü gündemimizin en öncelikli konusu haline getiremiyoruz. Reformları, kendi halkımız için yaptığımızı unutuyoruz."

dünya bülteni



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs