En Sıcak Konular

Tekstil paketine eleştiriler

12 Eylül 2008 16:08 tsi
Hükümet tarafından açıklanan tekstil paketine iş dünyasından eleştiri geldi...

Hükümetin enerji fiyatından vergiye pek çok indirimi içeren teşvik paketi tekstilcileri sevindirdi. Ancak sektör temsilcilerinin kafasında uygulamayla ilgili bazı soru işaretleri oluştu. Batman'da ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı fabrika ile dikkatleri üzerine çeken Hey Tekstil'in sahibi Aynur Bektaş, öncelikle hangi illerin kapsama dahil olduğunun netleştirilmesini istedi.

Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, tesisler için gösterilen yerlerdeki alt yapının yeterliliği ve yerel yönetimlerin bu konudaki hazırlığını bilmediklerini kaydetti. Tekstil sektörünün devlerinden Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu ise, 5 yıllık sürenin kısalığından dert yandı: "Şahsen 5 sene için fabrikamı taşımam."

Kadın intiharları ve terörle gündeme gelen Batman'da açtığı tekstil fabrikası ile dikkatleri üzerine çeken Hey Tekstil'in sahibi Aynur Bektaş, hükümetin attığı adımı olumlu buldu. "Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı doğru bir proje" diyen Bektaş, buna kendi yatırımını örnek gösterdi. Projenin daha da somut hale getirilmesi gerektiğini belirtirken, öncelikle hangi illerin teşvik kapsamına girdiğini öğrenmeyi beklediklerini söyledi.

Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Kadın Girişimci Kurulu Başkanı olan Bektaş, dün kabine üyeleriyle sektör temsilcilerin bir araya geldiği toplantıda da hazır bulundu. TOBB ve İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) yetkililerin de yer alacağı bir izleme ve değerlendirme kurulu, planın hayata geçirilmesi öncesinde, mevcut durumun analizini yaparak, firmaların ihtiyaç duyacağı alt yapı çalışmalarını belirleyecek.

Sanayi Bakanlığı başkanlığında, TOBB ve TİM'in katkılarıyla hazırlanan eylem planın Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret eden Bektaş, "Sektör adına bizi çok umutlandırdı. Umarım seçim yatırımı değildir. Ben Batman'da başarılı olduysam, bu doğru bir proje demektir. Hükümet, belirtilen destekleri verirse sektör ile birlikte Anadolu'da yatırım görmeyen iller de gelişir" diye konuştu. Bektaş, İstanbul'da sadece pahalı malların üretildiği fabrikaların kalması gerektiğini, bunun dışındaki üretimin Anadolu'ya kaydırılmasının yerinde bir karar olacağını kaydetti.

'Orta vadede yararlı olacak'

Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, Hükümetin ilk kez bir sektöre yönelik olarak açıkladığı, eylem planının kısa vadedeki beklentilerini karşılamadığını, daha çok orta ve uzun vadedeki sorunlara çözüm olabileceğini açıkladı. Alınan kararların orta vadede işletmelere rekabet güçlerini sürdürebilmek için yüzde 15-20 oranında avantaj sağlayabileceğini kaydetti.

Nakkaş, "Büyümede durma noktasına geldik, eksi büyümeyle karşı karşıya kalma riskimiz var. Rekabet açısından kaybımız büyük. Plan, bizim özellikle can suyu olarak nitelediğimiz talepleri kapsamıyor." siteminde bulundu. Giyim sanayicilerinin diğer eleştirileri de şöyle:

"Daha çok orta ve uzun vadeli çözümler ortaya kondu. Burada da bir netlik yok. Taşınılması halinde destek verilecek iller belli değil. Verilecek desteğin miktarı, türü ifade edilmemiş. Sosyal güvenlik prim ödemelerinde indirim sağlanacak deniyor, net bir oran yok. Tesislerini doğu illerimize taşımaya karar veren girişimci, gittiği yerde kalifiye eleman sıkıntısı ile karşı karşıya kalacak. Bu konuda yerel yönetimlerin de sürece dahil olarak ellerini taşın altına koymaları gerekiyor."

'5 yıl için fabrikamı taşımam'

Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise planda öngörülen teşviklerin 5 yıl ile sınırlı kalmasını eleştirdi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerine taşınacak şirketlere bu sürenin az geleceğini aktarırken, "Fabrikanın sökülüp kurulması zaten 1-2 sene alır. Bu yüzden teşvikli zaman diliminin artırılması lazım. En az 10 sene olması lazım. Bu sürenin uzatılmasını istiyorum. Eylem Planı'nı diğer bütün hatlarıyla çok olumlu karşılıyorum. Zaten bu fikri ortaya atanlar arasında ben de varım." dedi.

Hükümet, tesisini Güneydoğu'ya taşıyan iş adamına ne vaad ediyor?

* Yüzde 50 enerji desteği

* Katma Değer Vergisi istisnası

* Gümrük Vergisi muafiyeti

* Faiz desteği

* SSK İşveren Primi indirimi

* Kurumlar ve Gelir Vergisi indirimi

* Yatırım yeri tahsisi

* KOSGEB'den sıfır faizli kredi

 
cihan



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs