dikkat! | " /> iyibilgi zoom<" /> dikkat! | "/> iyibilgi zoom<"/>

En Sıcak Konular

Bu ankete dikkat!

12 Eylül 2008 15:59 tsi
Bu ankete dikkat! Bugün Sonar Araştırma tarafından yayınlanan bir anket özellikle internet medyasında heyecan yaratmışa benziyor. Ancak iyibilgi'nin bir tavsiyesi var: Anketi görmeden iyibilgi'nin uyarısına dikkat edin... iyibilgi zoom<

Türkiye'nin saygın araştırma kurumlarından Sonar Araştırma A.Ş.’nin Eylül ayı içinde yaptığı kamuoyu yoklamasına göre, AKP’nin oylarında 22 Temmuz 2007 seçimleri baz alındığında ciddi bir gerileme olduğu, bunun yanında muhalefet partileri CHP ile MHP’nin oylarında da yükselme olduğu tespiti yapıldı. Araştırmada çıkan sonuçlara göre halkın büyük ölümü ekonominin gidişatına olumsuz bakarken, AKP Hükümeti’ni de başarısız buluyor. Ankette katılanların yüzde 31,81 Deniz Feneri Davası’nın Başbakanlık ile ilgisi bulunduğuna inanıyor. Bu konuda görüşü olmayanların oranı yüzde 48,41 olurken, Başbakanlık ile ilgisi bulunmadığı görüşünü bildirenlerin oranı da yüzde 19,78 de kaldı.

Sonar Araştırma A.Ş.’nin Eylül ayı araştırması 22 il, 22 ilçe ve 36 köyde 2,927 kişi yüzyüze görüşülerek yapıldı. Sonar’ın yaptığı kamuoyu araştırma sonuçları şöyle:

"Bugün bir genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirdiniz"

AKP: 32,12
CHP: 22,33
MHP: 14,12
DTP: 6,19
SP: 4,03
GP:3,60
DP: 2,34
BBP: 2,05
DSP:1,55
Diğerleri: 1,87
Kararsızlar: 9,79

Kararsızların orantısal dağıtımı ile ortaya çıkan oy tablosu ise şöyle :
AKP: 35,61, CHP: 24,75, MHP: 15,65, DTP: 6,87, SP: 4,47, GP: 3,99, DP: 2,59, BBP: 2,28, DSP: 1.72, :Diğer :2.08

Sonuçları nasıl okumalı

Araştırma, 22 Temmuz 2007’den genel seçimlerine göre AKP’nin oy oranında erime, diğer partilerin ise oy oranlarında yükselmeyi ortaya koyuyor. Yine aynı araştırmaya göre CHP ve MHP’nin oylarında da artış yaşanıyor.

Sonar Araştırma AŞ Türkiye'nin önemli araştırma kurumlarından... Ancak bilimsel bir bakış açısıyla bakıldığında her kamuoyu yoklamasının en doğru sonuçları verdiği kesin olarak söylenemiyor. Zira yakın dönemde yapılan kimi araştırmaların AKP'nin oylarını yüzde kırk beşin üzerinde gösterdiği hatırlanırsa diğer araştırmalarla bu kamuoyu yoklamasının arasındaki uçurum dikkatlerden kaçmıyor. Dahası sonuçlar da eleştiri oklarının hedefi olabilir. Çünkü araştırma kimi soruların yanıtını vermiyor.

Örneğin araştırma sonuçlarına göre AKP'nin oyları %15 düşüor, ancak ne CHP'nin ne de MHP'nin oylarındaki artış %15'e tekabül etmiyor. Dahası GP, BBP, SP gibi diğer partilerde yaşanan artışın toplamı da bu oy oranına denk düşmüyor. Bu yüzden AKP'den giden oyların hangi partiye yöneldiği sorusunun yanıtı bulunmuyor.

Bir diğer soru işareti de şu: CHP'nin oy artışı nereden geliyor? MHP'de yaşanan kısmi oy artışı belki AKP'den oy kayması olarak nitelenebilir, ancak CHP'ye ek %2'nin nereden geldiği soru işareti. CHP'ye oy getirebilecek partilerden DSP'nin de oy kaybetmediği, hatta onun da kısmen oyunu arttırdığı araştırma sonuçlarında ortaya çıkarken CHP'ye bu oyların hangi partiden geleceği önemli bir soru olarak önümüzde duruyor.

Araştırmanın belki de en ilginç sonuçlarından bir tanesi SP'de yaşanan oy artışı... Belki bu oy artışı AKP'den rahatsızlık duymaya başlayan kesimlerin tercih değişikliği olarak yorumlanabilir. Ancak şurda önemli bir soru var: SP kendi içinde ciddi bir sorun yaşıyor. Parti'nin yenilendiğine ilişkin hiçbir gösterge yok. Parti'nin lideri Recai Kutan kongrede aday olmayacağını açıklarken SP'deki oy artışını bilimsel olarak açıklayabilecek bir karine ortada görünmüyor. İşte bu yüzden şu soru hala geçerli: AKP'nin oyları nereye gitti ve diğer partiler ne oldu da oylarını yükseltti?



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs