En Sıcak Konular

DTP'nin Kürtçe bilmeyen vekilleri!

12 Eylül 2008 15:13 tsi
DTP'nin Kürtçe bilmeyen vekilleri! DTP'de ilginç ayrım! Kürsüden Kürtçe konuşma yapmaya hazırlanan DTP'de bazı vekillerin Kürtçe bilmediği ortaya çıktı.

Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşacaklarını açıklayan DTP’li radikallerin çoğu Kürtçe bilmiyor. Ilımlı kanatta bu sorun yok, ama onlar da alınan karardan habersiz.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek’in milletvekillerinin Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşacağı açıklaması sorun yarattı. Çünkü partinin radikal kanadının birçok ismi Kürtçe bilmiyor. Ahmet Türk gibi ılımlılar ise Kürtçe biliyor ama alınan kararı bilmiyor.

DTP’de ılımlılar ve radikaller arasında kongre sürecinde dondurulan çekişme “TBMM kürsüsünden Kürtçe konuşma” açıklamasıyla yeniden uç verdi. Meclis’te Kürtçe konuşma kararı alan kanadın önde gelenleri ya Kürtçe bilmiyor ya da konuşmaları yetersiz, Kürtçe bilenler ise karardan habersiz.

TÜRK’ÜN HABERİ YOK
DTP’de radikal kanatta yer alan Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, TBMM açıldığında milletvekillerinin “anadil kampanyasına” destek amacıyla kürsüden Kürtçe konuşma yapacağını açıkladı. Ancak bu konuda Parti Meclisi’nde bir karar alınmadığı ve böyle bir karardan Genel Başkan Ahmet Türk ile çoğu milletvekilinin haberi olmadığı ortaya çıktı. Bu açıklamayı duyan milletvekilleri şaşırdı.

TESADÜFEN ÖĞRENCİLER
Yüksek, bu açıklamayı önceki gün sabah saatlerinde Ankara’da yaptı. Ancak Genel Başkan Ahmet Türk ve onunla birlikte İstanbul’da olan milletvekilleri “Meclis kürsüsünden Kürtçe” konuşacaklarını aynı gün akşam tesadüfen öğrendiler. Türk’ün yanında olan milletvekillerinden Akın Birdal, “Bizim bu konudan haberimiz yok. Parti organlarında da böyle bir karar alınmamış” dedi. Türk’ün yanında Birdal’ın yanı sıra Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk ve Bengi Yıldız gibi isimler de bulunuyordu. Parti Meclisi üyeleri de toplantılarda böyle bir karar alınmadığını belirttiler.

KÜRTÇE BİLMEYENLER
Olayın asıl ilginç yanı ise radikal kesimden bu açıklamayı yapan Genel Başkan Yardımcısı Yüksek ve yine bu kanatta yer alan milletvekillerinin bir bölümünün hiç Kürtçe konuşamamaları ya da konuşmalarının yeterli olmaması.

DTP’de Kürtçeyi hiç bilmeyen milletvekillerinin biri de radikal kanatla birlikte hareket eden Eşbaşkan sıfatını da taşıyan Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna. Kürtçe konuşamayan Ayna, Kuzey Irak’tan gelen gazetecileri de şaşkınlığa uğratmıştı. Yine Ayna’ya yakın isimlerden Sabahat Tuncel’in de temel bazı cümleler dışında Kürtçe bilmediği, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise Kürtçeyi anlamasına karşın akıcı bir şekilde konuşamıyor. DTP’de Kürtçesi yetersiz milletvekilleri arasında Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Fatma Kurtulan ile milletvekili Gültan Kışanak’ın isimleri de geçiyor.

KÜRTÇE BİLENLER
DTP’de iyi Kürtçe konuşanlar ise ılımlı kanatta yer alıyor. Genel Başkan Ahmet Türk ile Sırrı Sakık, Nuri Yaman, Osman Özçelik, Hamit Geylani, Nezir Karabaş ve Hasip Kaplan iyi konuşanların başında bulunuyor. Ahmet Türk, Kürtçenin bütün lehçelerini de bilirken, Kuzey Irak’a yaptığı ziyarette, buradaki Kürt muhabirlerin çeşitli lehçelerde sorduğu sorulara yanıt verebilmesi dikkat çekmişti.

İbrahim Binici, Bengi Yıldız, Şerafettin Halis, Özdal Üçer, Pervin Buldan ve Sevahir Bayındır da Kürtçeyi iyi konuşan milletvekilleri arasında sayılıyor. Zaza kökenli olan Aysel Tuğluk’un Kürtçesinin de yeterli olmadığı ifade ediliyor.

Taraf/ Aylan Uncu-Ergülen Toprak



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs