yüzleşmeye hazırız | " /> yüzleşmeye hazırız | "/>

En Sıcak Konular

Tarihimizle yüzleşmeye hazırız

12 Eylül 2008 14:31 tsi
Tarihimizle yüzleşmeye hazırız Ermenistan ile diyalogda önemli yol kat eden Türkiye 1915 olaylarına ilişkin tutumunu da Dışişleri Bakanı Babacan'ın ağzından açıkladı...

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 1915 olaylarıyla ilgili olarak, "Biz her an tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Tarihimizden asla korkacak bir şeyimiz yok" dedi.

İsviçre'nin başkenti Bern'deki temaslarını tamamlamasının ardından AA ve TRT'nin sorularını yanıtlayan Babacan, iki ülke ilişkilerini dönem dönem olumsuz etkileyen iki ana meselenin varlığına ve bunlardan birincisinin 1915 olayları olduğuna dikkati çekti.

"Biliyorsunuz 2003 yılında İsviçre parlamentosunun bu konuyla ilgili attığı bir adım var" diyen Babacan, bunun da ancak parlamenterler arası daha yoğun temaslarla ve konuyu İsviçrelilerin daha iyi anlamasını sağlayarak aşılacak bir sorun olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Türkiye'nin ortak tarih komisyonu teklifinin de halen masada olduğuna işaret ederek, İsviçre Ulusal Meclis Başkanı Andre Bugnon ile görüşmesinde de bunu tekrar hatırlattığını aktaran Babacan, şöyle devam etti: "Biz her an tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Tarihimizden asla korkacak bir şeyimiz yok ve bu tarih komisyonunun belgeler üzerindeki çalışmasındaki sonuçlara Türkiye olarak şimdiden yüzleşmeye hazırız. Bu kadar kendimizden eminiz. Bunu tekrar kedisine ifade ettim. Tabii bizim bu teklifimiz dünyanın her yerinde çok olumlu tepki alıyor ve böylesine açık, şeffaf ve işi böylesine bilimsel metodolojiyle ele almaya yönelik teklif kuşkusuz biraz konulara kafa yoran, konulara rasyonel yaklaşan herkesin geniş takdirini görüyor."

TÜRK VE ERMENİ DİPLOMATLARIN GÖRÜŞMELERİ

Babacan, İsviçre'nin, Temmuz ayında Türk ve Ermeni diplomatların görüşmelerine ev sahipliği yaptığı hatırlatılarak, bundan sonra da İsviçre'nin bu anlamda herhangi bir rolünün olup olmayacağının sorulması üzerine, Türk ve Ermeni diplomatların ara ara farklı coğrafyalarda görevleri gereği bir araya geldiğini hatırlattı.

Erivan ziyaretinden sonra diplomatlar arasındaki trafiğin daha yoğunlaştırılmasıyla ilgili Ermenistan Dışişleri Bakanıyla mutabakata vardıklarını anlatan Babacan, "Bundan sonraki dönemde diplomatlarımız daha sık bir araya gelecekler. Bu bir araya gelişler nerede, nasıl olur, bunlar karşılıklı görüşülerek anlaşılacak konular" diye konuştu.

PKK İLE MÜCADELE

İsviçre ile ilişkilerdeki diğer meselenin de PKK terör örgütünün Avrupa'daki faaliyetleri ve özellikle İsviçre'deki varlığı olduğunu bildiren Babacan, "Bu da hem dünkü görüşmelerimizde, hem de meclis başkanını ziyaretimde gündeme getirdiğimiz önemli bir konuydu" dedi.
Babacan, PKK terör örgütünün sivil toplum kuruluşu görüntüsü altında Avrupa'da pek çok ülkede faaliyet gösterdiğine ve Avrupa'da temel hak ve özgürlükler konusundaki toleranstan, genişlikten, bu konulardaki açık uygulamalardan bir bakıma istifade ettiğine, hatta bunları istismar edip özellikle kendi faaliyetlerine finansman sağlama konusunda çalışmalarının olduğuna dikkati çekti.

"ADALET BAKANLIĞI HEYETİNİN ZİYARETİ SÖZ KONUSU"

Bu konularda uyarılarını yaptıklarını belirten Babacan, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey'le görüşmelerinde tek tek dosyalar, isimler üzerinden geçtiklerini kaydetti.

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ümit ediyoruz ki İsviçre makamları bu terör örgütü mensuplarının İsviçre toprakları üzerinde faaliyet göstermeleri konusunda çok daha farklı, çok daha ciddi bir duruşa sahip olurlar. Bunları tabii bizim sık anlatmamız gerekiyor. Adalet bakanlıklarımızın birbiriyle belki daha yakın görüşmesi gerekiyor. Kaldı ki Adalet Bakanlığımızdan bir heyetin önümüzdeki dönemde İsviçre'ye gelmesi söz konusu. İki adalet bakanı arasında da en kısa zamanda bir toplantı olması gerektiğine karar verdik ki bu konuları daha açık, yoğun şekilde konuşalım ve dosyalar üzerinden karşılıklı daha çok çalışabilelim diye."

"FAYDALI VE VERİMLİ BİR ZİYARET OLDU"

Bern'deki temaslarını da değerlendiren Babacan, 2001 yılından sonra ilk kez bir Türk dışişleri bakanının Bern'i ziyaret ettiğine dikkati çekerek, ziyareti son derece faydalı ve verimli olarak niteledi.

Kasım ayında İsviçre Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye resmi ziyaret düzenleyeceğini, İsviçre Ekonomi Bakanının da Türkiye'yi beraberinde iş adamı heyetiyle ziyaret edeceğini aktaran Babacan, gelecek dönemde yapılacak bu ziyaretlerin de bir bakıma alt yapısını iki günlük temaslarla sağlamış olduklarını söyledi.

Babacan, Calmy-Rey ile baş başa ve heyetler arası uzun görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm veçhelerini detaylı şekilde ele aldıklarını, aynı zamanda iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası konuları tartışma imkanı bulduklarını bildirdi.

İkili ilişkilerde, hem ilişkilerin derinleşmesi hem de siyasi istişarelerin çok daha geniş alanda yapılmasıyla ilgili ek sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Babacan, bu çerçevede kültürel, ekonomik, terörle mücadele, konsolosluk işleri gibi konuları sık istişare etmeyle ilgili kararlar aldıklarını ve hem de hukuki bir anlaşmayla bunun çerçevesini sağlamlaştırmış olduklarını belirtti.

"DOSTLUK GRUBU KURULMASINI TALEP ETTİM"

Bugün ayrıca İsviçre Ulusal Meclis Başkanı Andre Bugnon'u ziyaret ettiğini anımsatan Babacan, onunla da iki ülke arasındaki ilişkilerde parlamenterlerin daha sık birbiriyle görüşmesi gerektiğini vurguladığını ve İsviçre'de bir parlamentolar arası dostluk grubunun kurulmasıyla ilgili talepte bulunduğunu kaydetti.

Babacan, "Biz her an kurabiliriz, bizim için çok problem değil, ama İsviçre tarafında böyle bir grubun kurulması büyük önem taşıyor. Bu da parlamentolarımız arası ilişkileri güçlendirecektir diye düşünüyorum" dedi.

Babacan, İsviçre ile Türkiye arasında daha yoğun bir trafiğin olması gerektiğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,566 µs