En Sıcak Konular

Papa'nın ziyareti Fransa'yı karıştırdı

12 Eylül 2008 14:06 tsi
Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus'un bugün başlayan resmi ziyareti, Fransa'da laiklik tartışmalarını alevlendirdi. Sol eğilimli gazeteler, muhalefet ve işçi sendikaları, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dikkatini, ''din ve devlet i

Liberal eğilimli Demokrat Hareketi'nin lideri François Bayrou, Sarkozy'nin resmi bir şekilde Papayı Cumhurbaşkanlığı Sarayında ağırlamasını ''çok hevesle karşılamadığını'' belirtti ve ''Din ile devlet işleri birbirinden ayrılmalı'' dedi.

Paris Belediyesi Başkanı Bertrand Delanoe, protokol gereği Papaya Cumhurbaşkanlığı Sarayında verilecek davete gideceğini, dini ayinlere ise ''laiklik ilkesine saygı gereği'' gitmeyeceğini söyledi.

Sosyalist Parti senatörü Jean-Luc Melenchon, Le Monde gazetesine yazdığı makalede, din ve siyasetin birbirine karıştırıldığını, Papa ve Sarkozy'nin Fransız toplumunda dini resmileştirmeye yönelik ortak stratejileri bulunduğunu öne sürdü.

Fransa'daki İşçi Sendikaları Federasyonu (FSU) tarafından yapılan açıklamada, ''Kamu bütçesinden bu tür bir ziyarete ayrılan pay tartışma götürür'' denildi.

Sol eğilimli Liberation, ''Sarkozy'nin Papayı Paris'e getirebilmek için çok çaba gösterdiğini'' yazdı ve ''Sarkozy'nin Fransa'nın Katolik kimliğini öne çıkararak, laiklik anlayışına yeni bir şekil kazandırmak istediği'' yorumunu yaptı.

Gazete, Sarkozy'nin bu yeni yaklaşımına ilişkin yaptığı açıklamaların Fransa'da tepki görürken, Vatikan tarafından memnuniyetle karşılandığını yazdı.

-PAPANIN PROGRAMI-

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bugün Elysee Sarayında görüşecek olan Papa 16. Benediktus, kilise ve toplum üzerine araştırmalar yapan Bernardins Kolejinde konuşma yapacak ve daha sonra Notre Dame Kilisesi önünde halkı selamlayacak.

Papa, cumartesi günü başkentteki Invalid Meydanı'nda, yaklaşık 250 bin kişinin katılması beklenen açık hava ayinini yönetecek. Papa, daha sonra Fransız Katolikleri için dini öneme sahip, ülkenin güneybatısındaki Lourdes kentine gidecek ve pazartesiye kadar burada kalacak.

16. Benediktus'un ziyareti dolayısıyla başkentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ziyaret sırasında 3 bin 500 polis görev yapacak.

Bu arada, Le Parisien gazetesinin yaptığı araştırma, Fransızların yüzde 53'ünün Papanın ziyaretine olumlu baktığını ortaya koydu. Fransızların yüzde 73'ü Papayı fazla muhafazakar buluyor.
 



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,502 µs