En Sıcak Konular

Yunanistan'da 'darbe' diyeni hastaneye kaldırırlar

12 Eylül 2008 14:04 tsi
Dimitrious Papachristou, Yunanistan'da Albaylar Cuntası'nın devrildiği öğrenci eylemlerini başlatan isimdi. 12 Eylül'ün yıldönümünde Türkiye'ye gelen Papachristou, "Bizde darbeden bahsedenlere hasta gözüyle bakılır." diyor.

12 Eylül darbesinin üzerinden 28 yıl geçti. Çekilen acılar, yaşanan mağduriyetler hâlâ sıcaklığını koruyor. Ergenekon terör örgütünün hükümeti devirme eylemlerinin kayıtlara geçtiği bugünlerde darbe karşıtları, ilginç bir ismi ağırlıyor. Yunanistan'ın ünlü öğrenci lideri Dimitrious Papachristou, Bilgi Üniversitesi'nde kurulacak "12 Eylül Vicdan Mahkemesi"nde cuntacıları yargılayacak ekibe bilirkişi olarak katıldı. Sembolik yargılama öncesi Zaman'a konuşan Papachristou, ülkesinde adeta kahraman olarak görülüyor. Yunanistan'da Albaylar Cuntası'na son veren eylemleri başlatan isim olarak anılıyor. Papachristou, darbelerin Türkiye gündeminden düşmemesini cuntacıların yargılanmamış olmasına bağlıyor. Cunta yönetiminin Yunanistan'da başlattıkları halk direnişi ile iktidardan düştüğünü hatırlatırken, "Cuntacılar mahkûm edildi. Bir daha kimse cuntaya heves etmedi." diyor. Papachristou, bugün Yunanistan'da darbe ihtimalinin ancak mizahın konusu olduğunun da altını çiziyor: "Ülkemde biri darbeden bahsetse gülerler, onun psikolojik sorunu olduğunu düşünüp hastaneye kaldırırlar."

Yunanistan'da 1967'de darbe yapan Albaylar Cuntası, 7 yıl iktidarda kaldı. Cuntacıları iktidardan uzaklaştıran süreç 14 Kasım 1973'te Politeknik Üniversitesi'ndeki öğrenci eylemleri ile başladı. Öğrenciler cuntaya karşı, Atina'da Politeknik Üniversitesi'ni işgal ederek, direnişe geçti. Albaylar, 16 Kasım'da üniversitenin duvarlarını tanklarla yıkarak okula girdi. 3 gün süren direnişte 44 öğrenci öldürüldü. Üç günün sonunda gençliğin çağrısına uyan Yunan halkı, alanlara çıktı ve on binlerin katılımıyla eylemler gerçekleştirildi. Birçok kişinin vurularak öldürülmesine rağmen darbeyi protesto gösterileri durdurulamadı. Ülke çapına yayılan eylemlerle darbeciler iktidardan uzaklaştırıldı. 19 cuntacı derhal tutuklandı. Mahkemeler kuruldu ve 'vatana ihanetten' idama mahkûm oldular. Cezaları ömür boyu hapse çevrildi.

Cuntacıların sonunu hazırlayan Politeknik Üniversitesi direnişini başlatan dönemin öğrenci lideri Dimitrious Papachristou, 12 Eylül darbesinin yıldönümü için ülkemizde. Bugün Bilgi Üniversitesi'nde kurulacak "12 Eylül Vicdan Mahkemesinde" cuntacıları yargılayacak ekibin içinde yer alıyor. Sanal mahkemede, "Genelkurmay Başkanı ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren ile Milli Güvenlik Konseyi Üyeleri Sedat Celasun, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer" yargılanacak. Mahkeme heyeti Yıldıray Oğur, Memet Ali Alabora, Harun Tekin, Gökşen Şahin, Karin Karakaşlı, Rojin, Semiha Kaya'dan oluşuyor. Papachristou, duruşmada bilirkişi raporunu okuyacak. Papachristou, "Keşke 12 Eylül darbecileri gerçekten yargılanabilseydi. Keşke bu gerçek bir mahkeme olsaydı." diyor.

Yunanistan halkının verdikleri mücadele ile darbecileri iktidardan uzaklaştırdığını anlatan Papachristou, Türkiye'nin de demokrasi yolunda mücadele etmesini istiyor. AB'ye girmeye çalışan bir ülkede hâlâ bu tartışmaların olmasının kötü bir imaj olduğunu kaydediyor: "Yunanistan gençleri olarak bunu ülkemizde mizahi hale getirmeyi başardık. Darbe bahsi komik bir şeydir benim ülkemde. Biri darbeden bahsetse psikolojik sorunları olduğunu düşünürler, hastaneye kaldırırlar. Türkiye'de bunu mizah boyutuna vardırmak hiçbir zaman mümkün olmadı."
 



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs